Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η ιστορία εξαθλίωσης των εργαζομένων των Σπορ του Βορρά

Από τον Ιούνιο του 2015 περιμένουν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα 8 μηνών…

Κάποτε τα «Σπορ του Βορρά» ήταν στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, η «ναυαρχίδα» της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Και όχι γιατί «έπαιζε» μόνο ΠΑΟΚ. Ήταν η αθλητική εφημερίδα της πόλης, «τα Σπορ» που έλεγε ο κόσμος, επειδή έγραφε ειδήσεις, είχε γνώμη και έπιανε το σφυγμό του φίλαθλου αναγνωστικού κοινού.
Πέρσι, και πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα 1 Ιουνίου του 2015, μετά από σχεδον 40 χρόνια πορείας έβαλε λουκέτο. Η εκδότρια εταιρία, η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε» στον όμιλο της οποίας ανήκουν και οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», αποφάσισε να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας «τα Σπορ του Βορρά» και ανακοίνωσε την «πτώχευση» της. Επικαλέσθηκε οικονομικούς όρους και υποστήριξε ότι η έκδοση δεν «έβγαινε», ενώ πριν 1,5 χρόνο είχε φροντίσει να «διαιρέσει» τα λογιστήρια και «τα Σπορ του Βορρά» να διαχωριστούν..
λογιστικά από τις δύο πολιτικές εφημερίδες του συγκροτήματος Ρήγα.
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχαν απολυθεί 9 εργαζόμενοι, λόγω, όπως είπε η εργοδοσία, οικονομικής κρίσης. Με το λουκέτο του Ιουνίου οι απολυμένοι εργαζόμενοι συνολικά έγιναν 28, εκ των οποίων οι 20 δημοσιογράφοι. Σχεδόν 10 μήνες μετά δεν έχουν πληρωθεί ούτε αποζημιώσεις, ούτε δεδουλευμένα που ξεπερνούν τους 7 μήνες.
Οι πρώτοι 9 απολυμένοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση της αποζημίωσης και διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης και δεδουλευμένα 7 μηνών (3,5 μήνες από το 2011 και 3,5 από το 2014). Η «ομάδα των 19» δηλαδή των απολυμένων του λουκέτου, δεν πήρε ούτε ένα ευρω απο τις αποζημιώσεις αλλά ούτε και από τα δεδουλευμένα που αγγίζουν τους 8,5 μήνες!!!
Οι εργαζόμενοι αμέσως μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Μετά την πρώτη αναβολή της εκδίκασης της αγωγής τον περασμένο Δεκέμβρη, που ζήτησε η εργοδοσία, η νέα δικάσιμος συνέπεσε με την αποχή και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων οπότε ορίσθηκε η νέα δίκη για τις 14 Ιουνίου. Η εργοδοσία από τη πλευρά της ζήτησε η νέα δίκη να πάει ακόμα πιο πίσω και να γίνει τον Οκτώβριο. «Είναι αδίστακτοι δεν λογαριάζουν τίποτα, κάνουν μπίζνες με τα λεφτά μας» δηλώνει απολυμένος των «Σπορ του Βορρά» και επισημαίνει πως «μας έκανε και ακόμα μας κάνει εντύπωση, το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, η εταιρία, πριν βάλει δηλαδή λουκέτο στην εφημερίδα και μας πετάξει το δρόμο, είχε φροντίσει να ξεπληρώσει τους απολυμένους και τους εθελούσιους του 2011». Λέτε αυτό να συνδέεται με την ένταξη της εταιρίας στο προπτωχευτικό καθεστώς του άρθρου 99 το οποίο το πέτυχε μερικούς μήνες μετά;
Τι έκανε η ΕΣΗΕΜΘ; Έπραξε τα τετριμμένα και τα «old time classic». Και φυσικά μετά «μη τον είδατε τον Παναή».
- διαβάστε το πλήρες κείμενο στο syntaktologio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου