Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΜΒΑ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ 1921!

Σύμφωνα με το TASS τα μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Valery Rashkin και Sergei Obukhov (Κομμουνιστικό Κόμμα ) έχουν στείλει επιστολή προς την ηγεσία της χώρας και το Υπουργείο Εξωτερικών και προτείνουν να καταγγελθεί η συνθήκη της 16 Μαρτίου του 1921 που υπογράφηκε μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας (RSFSR) και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Izvestia η επιστολή λέει πως «Θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα της νομικής επανεξέτασης όλων των ρωσο-τουρκικών συμφωνίων που είναι δυσμενείς για τη χώρα μας και τους συμμάχους της. Η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει για τα καλά τι θα σημαίνει η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ρωσία. Μόνο αυτό μπορεί να την αποτρέψει από νέες προκλήσεις.
Σύμφωνα με το μέλος της Κρατικής Δούμας Oleg Pakholkov, η συνθήκη της Μόσχας υπεγράφη εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας και σημείωσε ότι «δύο από τις τρεις δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας - η Γεωργία και η Αρμενία - δεν αναγνώρισαν τους όρους της Συνθήκης, θεωρώντας ότι είναι άδικο».
Και συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το 1921 η Μπολσεβίκικη (σοβιετική) κυβέρνηση κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή με κίνδυνο ξένης επέμβασης και συνεχή εμφύλιο πόλεμο.Υπό αυτές τις συνθήκες, η Σοβιετική Ρωσία δεν μπορούσε να μιλήσει από μια θέση ισχύος και να επιβάλει πιο ευνοϊκούς όρους της συνθήκης για την Τουρκία».
Η εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι σύμφωνα με τη συνθήκη "η πρώην περιοχή Καρς και το νότιο τμήμα της πρώην περιοχής Μπατούμι, που ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1878, καθώς και η πρώην περιοχή Surmalin του Εριβάν που ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1828 με το Όρος Αραράτ παραχωρήθηκαν στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου