Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ετοιμάζουν κόλπο γκρόσο οι καναλάρχες για να "ρίξουν" τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες !

Αξίζει...
adeis nomosΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ οι καναλάρχες ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικά με την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα λειτουργούν τέσσερα κανάλια γενικού περιεχομένου, πανελλαδικής εμβέλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καναλάρχες περιμένουν τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ τις επόμενες μέρες για να ξεκινήσουν ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παίζοντας αρχικά καθυστερήσεις... μια και στο νόμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ΕΣΡ.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη. Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να καταπέσει δικαστικά ο νόμος για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Real fm 97,8.
«Ο νόμος δεν πρόκειται να πέσει. Θα πέσει στο κεφάλι όσων θέλουν να υπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Ούτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «πέσει», ούτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, όταν επιχείρησαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος να κάνουν κάτι αντίστοιχο» είπε.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών έχουν και εναλλακτικό σχέδιο. Πρόκειται για το σχέδιο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών στην Κύπρο, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Παρόν.
Τηλεοπτικοί σταθμό έχουν αρχίσει να προωθούν το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως αν πάνε να εκπέμψουν σε κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει την αναμετάδοση του σήματός τους από το επίγειο τηλεοπτικό της δίκτυο, δηλαδή μέσω της Digea.
Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν πως με άδεια από την Κύπρο, που κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα, και με μειωμένη φορολογία, θα μπορούν να εκπέμπουν κανονικά στην Ελλάδα μέσω Digea, Nova και OTE TV, όπως και σε κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.
Μάλιστα όπως γράφουν οι τυπολογίες, τους όρους εκπομπής από την Κύπρο στην Ελλάδα ζητάει να μάθει το Mega Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός, που αγοράζει πρόγραμμα από το Mega, αλλά και ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο, για λογαριασμό τρίτων, έχουν ζητήσει από το ΕΣΡ πληροφορίες για τους όρους μετάδοσης κυπριακών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η αίτηση έχει παραληφθεί και βρίσκεται στους ειδικούς επιστήμονες του ΕΣΡ, το οποίο όμως, καθώς εκκρεμεί ακόμη η συγκρότησή του, δεν μπορεί να αποφασίσει.
Το θέμα είναι ευρύτερο, καθώς τεχνικά συναρτάται με τον αριθμό των διαθέσιμων συχνοτήτων και πολιτικά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Φαίνεται, πάντως, πως οι κινήσεις αυτές σχετίζονται με την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για να εκπέμψουν κι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, με νομικό «όχημα» την οδηγία «Χωρίς Σύνορα».
Σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε εν μέσω έντασης από τη Βουλή θα υπάρξουν μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες για κανάλια γενικού περιεχομένου. Οι άδειες θα δοθούν με δημοπράτηση που θα ξεκινάει από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και τα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να απασχολούν 400 εργαζομένους.
Εφόσον προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο θα αλλάξει οριστικά ο τηλεοπτικός χάρτης στην Ελλάδα, ενώ παραμένει άγνωστο αν και ποια κανάλια θα κλείσουν σε μια νύχτα.-http://www.spirospero.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου