Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...ΣΗΜΕΡΑ: ΕΝΑΣ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ..ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ...ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

ΦΥΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ!


΄Οπως ξέρετε εγώ ,εδώ και 3 χρονάκια μελετάω , ερευνώ και δοκιμάζω τα βότανα. Πριν από μερικές μέρες, ένας δικός μου διακονιάρης, που παρακολουθεί τις προσπάθειές μου για την ανακούφιση του ανθρώπου με φυσικά μέσα κι όχι με βιομηχανικά σκευάσματα, επιστρέφοντας από μια λαϊκή αγορά μου πέταξε ένα  σακουλάκι παρατηρώντας:
--Γέροντα, βάζω στοίχημα πως αυτά τα φυλλαράκια δεν τα ξέρεις… φουσκώνοντας σαν αρσενικό περιστέρι.

Ήταν τα φύλλα Αλεξάνδρειας, όπως τα λένε. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει ούτε μετακούσει ποτέ γι αυτά τα φύλλα, που είναι ίσως το πιο φυσικό ΔΥΝΑΤΌ όπλο κατά της δυσκοιλιότητας , παρά το ότι έχω ξανασχοληθεί με τη διάσημη αυτή πάθηση.. Αλλά τον φάρο (φύλλα) της Αλεξάνδρειας τον αγνοούσα. 
Το ρόφημά του είναι τόσο αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητας , ώστε ένας συνεργάτης μου που μετέχει στις δοκιμές- πειράματα, αναφώνησε με σημασία:
--Γέροντα .. αυτό το τσαϊ με φύλλα Αλεξάνδρείας είναι τόσο αποτελεσματικό, ώστε πολύ φοβούμαι αν το συνεχίσω … θα τρέχω με τα βρακιά στα χέρια.!!

Δεν υπερβάλλει ο αδελφός. Με ένα ή δυο τσαγάκια με φύλλα Αλεξάνδρειας… διώχνεται το ενοχλητικό πρόβλημα…Αλλά συνάμα είναι κι ένα από τα ελάχιστα βότανα που κάνουν και παρενέργειες… Μην σκιάζεστε όμως … Υπάρχουν λύσεις .. Δείτε .. Ανακαλύψτε την αιώνια Αλεξάνδρεια μας..




Φύλλα Αλεξανδρείας
Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα
Ένα ακόμα σημαντικό θεραπευτικό μέσον κατά της δυσκοιλιότητας είναι το αφέψημα-τσάι από τα φύλλα Αιγύπτου ή αλλιώς τα φύλλα Αλεξανδρείας
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Cassia angustifolia (Κασσία η στενόφυλλη) ή αλλιώς Cassia senna (Κασσία η Σέννα). Ανήκει στην οικογένεια των Χερδωπών και μπορούμε στο εμπόριο να το συναντήσουμε με την απλή ονομασία Σέννα, Κασσία, Συναμική, φύλλα Αλεξανδρείας ή αλλιώς φύλλα Αιγύπτου.
Πρόκειται για ένα θάμνο, το 



ύψος του οποίου κυμαίνεται από μισό έως δύο μέτρα και καλλιεργείται σε Ινδία και χώρες γύρω από την Ερυθρά θάλασσα. Έχει φύλλα ωοειδή χωρίς χνούδι, ενώ τα άνθη του είναι μεγάλα σε μέγεθος, χρώματος κίτρινο-καφέ, ακανόνιστα, με ελεύθερα σέπαλα. Ο καρπός του είναι στην ουσία ένας πλατύς λοβός, μοιάζει με αυτόν της φασολιάς και περιέχει περίπου 6 σπόρους σε κάθε λοβό. Οι καρποί της Κασσίας όπως και τα φύλλα της μπορούν να μαζευτούν,  να αποξηρανθούν και να χρησιμεύσουν σαν φύλλα τσαγιού με πολύ καλά αποτελέσματα ως καθαρκτικό κατά της δυσκοιλιότητας.
Φύλλα Αλεξανδρείας και θεραπευτικά συστατικά
Υπάρχουν περίπου 250 διαφορετικά είδη φύλλων Αλεξανδρείας ανά τον κόσμο, το κλασσικό είδος όμως που μπορούμε να βρούμε σήμερα στο εμπόριο, είναι η Σέννα η Αλεξανδρινή, η οποία καλλιεργείται και συσκευάζεται για να πωληθεί σε  καταστήματα θεραπευτικών βοτάνων. ( Και στις λαϊκές αγορές προσθέτουμε εμείς)!

Φύλλα Αιγύπτου

Τα σημαντικότερα θεραπευτικά στη συστατικά της είναι :

  • Η δραστική ουσία χρυσοφαινικό οξύ, που παρουσιάζει καθαρτικές ιδιότητες και αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών φαρμακευτικών καθαρτικών σκευασμάτων της φατμακοβιομηχανίας.
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας περιέχουν ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια ανθρακινόνης, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη καθαρκτική δράση,
  • Οι καρποί και τα φύλλα των φύλλων Αλεξανδρείας περιέχουν τις σεννοσίδες Α και Β (sennosides Α & Β), ουσίες οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου του ανθρώπου και διασπώνται αποδίδοντας την προηγούμενη δραστική ουσία ανθρακινόνη. Οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα της διάσπασης τους, δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά του περιεχομένου του εντέρου στο κόλον. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον με αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή της σύστασης των κοπράνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα γλυκοσίδια αυτά παρουσιάζουν και αντιτοξική δράση στο ήπαρ.
  • Το ρεϊνικό και κασσιακό οξύ που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα δράση στο γαστρεντερικό σύστημα.
Τρόποι χρήσης
Η δράση του βοτάνου είναι αργή και εμφανίζεται 8-10 με 12 ώρες μετά την λήψη του.
  • Τα φύλλα και οι λοβοί παρασκευάζονται ως έγχυμα : Βάζουμε τους λοβούς ή τα φύλλα (συνήθως χρησιμοποιούμε 3-6 λοβούς ή φύλλα, όχι παραπάνω) να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 6-12 ώρες. Στην συνέχεια πίνουμε το παρασκεύασμα.
  • Αν πρόκειται για σκόνη φύλλων, τότε χρησιμοποιούμε 0,5-2,0 γραμμάρια ημερησίως και το χρησιμοποιούμε σαν τσάι αφού πρώτα το σουρώσουμε.
  • Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δόση είναι 2-7 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα
Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα 
Ασφάλεια και προφυλάξεις κατά την χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας μπορούν να προκαλέσουν ελαφριές κοιλιακές ενοχλήσεις, πόνο ή κράμπες, λόγω της αύξησης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου.
  • Απαγορεύεται η παρατεταμένη χρήση τους ως καθαρτικό, γιατί η διάρροια που ενδέχεται να προκαλέσουν, μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο νερού και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με εντερική απόφραξη (ειλεό), με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, με σύνδρομο βραχέως εντέρου, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS) ή με μη διαγνωσμένα παθολογικά κοιλιακά συμπτώματα.

  • Συνιστάται η διακοπή της λήψης τους αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση τους από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια κατά τη χρήση τους σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Δεν συνιστάται η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας στα παιδιά.
  • Ίχνη διανθρόνης, μιας ουσίας που εμφανίζεται στα κακώς διατηρημένα φύλλα, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι.

  • Υπερβολικά συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, ζαλάδες, εμετούς και πονόκοιλο.
  • Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα καρδιακά γλυκοσίδια (όπως η διγοξίνη-digoxin), προκαλώνταςπροβλήματα στα καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Τέλος, η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί να ενισχύσει μια ενδεχόμενη αντιπηκτική θεραπεία,μειώνοντας την απορρόφηση της βιταμίνης Κ από έντερο.

Σέννα (Φύλλα Αλεξανδρείας) είναι ιθαγενές φυτό της τροπικής Αφρικής και τώρα καλλιεργείται πλέον σε όλη την ήπειρο. Υπάρχουν πάνω από 400 είδη του γένους cassia με παρεμφερείς ιδιότητες. Σχεδόν όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο σκεύασμα που περιέχει Σέννα διότι σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στη συμβατική ιατρική. Ο θάμνος της Σέννας έχει λογχοειδή φυλλαράκια διατεταγμένα στις δύο πλευρές ενός κεντρικού μίσχου. Ο καρπός του μοιάζει αρκετά με τον καρπό της φασολιάς όπου σε κάθε λοβό υπάρχουν 6 σποράκια.
Έχει πικρή γεύση γι’ αυτό αναμιγνύεται με άλλα βότανα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας περιέχουν γλυκοζίτες της ανθρακινόνης (σεσσονίδες) οι οποίες έχουν καθαρτικές δράσεις. Οι σεσσονίδες ερεθίζουν το βλεννογόνο του παχέος εντέρου προκαλώντας έντονες συσπάσεις. Βοηθά στην δυσκοιλιότητα.
  • Υπακτικά
  • Βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα στο γαστρεντερικό σύστημα.
  • Διεγερτικά
  • Χολαγωγά
  • Βοηθούν σε παθήσεις του συκωτιού
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορροϊδων
  • Ενισχύουν την όραση
  • Βοηθούν εξωτερικά για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ως έγχυμα. Βάζουμε 3-6 φύλλα ή λοβούς (όχι παραπάνω) να μουλιάσουν σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 6-12 ώρες το σουρώνουμε και το πίνουμε.
( Πάντως εμείς στην πειραματική ομάδα μας,  βράσαμε τα φύλλα σαν τσαϊ ,δεν περιμέναμε  δηλαδή να μουλιάσουν 12 ώρες..( τη συνταγή αυτή την ανακαλύψαμε εκ των υστέρων και είναι ενιαία σε όλα τα συγγράμματα) .και είχαμε όντως θεαματικά αποτελέσματα! 

Αν πρόκειται για σκόνη φύλλων, τότε χρησιμοποιούμε 0,5-2,0 γραμμάρια ημερησίως και το χρησιμοποιούμε σαν τσάι.
Ως βάμμα η ημερήσια δόση είναι 2-7 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα χρησιμοποιείται από του βοτανοθεραπευτές για τη θεραπεία της βραχυχρόνιας δυσκοιλιότητας.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τα φύλλα Αλεξανδρείας μπορεί να προκαλέσουν πόνους των εντέρων και κολικούς και γι’ αυτό λαμβάνονται συνήθως μαζί με άλλα άφυσα βότανα που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
Δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση τους ως καθαρτικό (όχι πάνω από 10 ημέρες) διότι εξασθενούν οι μυς του παχέος εντέρου. Υπερβολικά συχνή χρήση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδες και εμετούς.
Τα φύλλα Αλεξανδρείας δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από εντερική απόφραξη (ειλεό), φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, σύνδρομο βραχέως εντέρου, ηλεκτρολυτικές διαταραχές του οργανισμού.
Συνιστάται η διακοπή της λήψης τους αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα.
Δεν συνιστάται η κατανάλωσή τους από παιδιά.
Δεν συνιστάται η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Προφυλάξεις:
Οι σεννοσίδες του φυτού είναι καθαρτικές. Όπως όλες οι ανθρακινόνες, ερεθίζουν τα εντερικά τοιχώματα προκαλώντας κένωση. Εξ αιτίας αυτού, η συνεχής χρήση του βοτάνου, δεν επιτρέπεται μια και το έντερο μπορεί να εξαρτηθεί ολοσχερώς και να μην λειτουργεί χωρίς αυτό.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση σπαστικής δυσκοιλιότητας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα πρέπει να θεραπεύεται από τον γιατρό.
Η Σέννα προκαλεί εντερικούς πόνους και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με αρωματικά ή χωνευτικά βότανα όπως τζίντζερ, γαρίφαλα, άνηθο, μάραθο, γλυκόριζα, κόλιανδρο, πορτοκαλόφλουδα, κάρδαμο.
Υπερβολικά συχνή χρήση, εκτός της εξάρτησης, μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, εμετούς και πονόκοιλο. Αν κατά τύχη ληφθεί από νήπια μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως σοβαρό εξάνθημα.


Και τα φύλλα Νεραντιζας-πορτοκαλιάς και λεμονιάς βοηθάνε επίσης στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας!
ΦΥΛΛΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑΣ

Θεραπευτικές ιδιότητες: Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζου­μί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή στέβια. Ο φλοιός της νεραντζιάς είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, άφυσο, ελαφρά αντιπυρετικό και ανθελμινθικό. Στο φλοιό υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με την εφεδρίνη και που κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως στην απώλεια λίπους. Υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν αυτή τη φυσική ουσία. Χρησιμοποιείται σε σκόνη (δόση 1-2g πολλές φορές την ημέρα), ή σε αφέψημα στην δόση των 50-100g σε ένα λίτρο νερό σε όλες τις περιπτώσεις ατονίας των οργάνων της πέψης, στην δυσπεψία, την αναιμία, την χλώρωση, την περίοδο αδυναμίας των πυρετών, στην κακοσμία του στόματος.
  • Το εκχύλισμα ανθών νεραντζιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβόνες και άλλα αντιοξειδωτικά.
  • Βοηθά στη λιπόλυση και μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με την ενίσχυση και την προώθηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ξέπλυμα των μαλλιών για να προσθέσει λάμψη και στιλπνότητα και σε κρέμες προσώπου για την πρόληψη της ευαισθησίας των τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας.
  • Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως θεραπευτικό της κατάθλιψης, της έντασης και των δερματικών προβλημάτων.
  • Η έγχυση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων του στομάχου, της αργής πέψης και για να διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών και την όρεξη.
ΝεράτζιΝεράτζι:


Καρπός όμοιος με το πορτοκάλι αλλά με ξινή και πικρή γεύση... Σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, τρώνε το νεράτζι κανονικά σαν φρούτο. ...περισσότερα
Συνίσταται για:

ΑδυνάτισμαΑϋπνία,Διαβήτηςδυσπεψία



Και για να ολοκληρώσουμε τα περί δυσκοιλιότητας,σας δίνουμε όσες άλλες πληροφορίες υπάρχουν σχετικές με την αντιμετώπιση τουπροβλήματος. Ιδού 


Αλλα…Βότανα και φρούτα κατά της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης, μάλιστα, χορηγούσε βασιλικό για την αντιμετώπισή της. Με το πέρασμα των αιώνων και την έλευση της βιομηχανικής εποχής οι περιπτώσεις δυσκοιλιότητας πολλαπλασιάστηκαν. Η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον φυσικό τρόπο ζωής και η κακή διατροφή, ως αποτέλεσμα του άγχους και των πολλών ωρών εργασίας, αποτέλεσαν τους παράγοντες της έξαρσης του συγκεκριμένου συμπτώματος.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 9%. Το 51% των πασχόντων αποδίδει το πρόβλημα στην κακή διατροφή και το 30% πιστεύει ότι ευθύνεται το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας.
Το 22% των ερωτηθέντων, τέλος, δηλώνει ότι έχει εμφανίσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Η κακή διατροφή και οι πολλές ώρες δουλειάς ευνοούν τους παράγοντες έξαρσης των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.
Τρώτε φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβάνετε συχνά τα δημητριακά στη διατροφή σας και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.Αντιμετωπίστε λοιπόν την επίμονη και επίπονη δυσκοιλιότητα και αποκαταστήστε τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου σας χρησιμοποιώντας τα βότανα που μας προσφέρει η φύση.


 
Λάπαθο
Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες, οι οποίες σε μεγάλες δόσεις έχουν καθαρτική επίδραση στο κόλον.
Συνταγή: Βάλτε το λάπαθο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και σκεπάστε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε πριν κοιμηθείτε.


 
Ταραξάκος
Πρόκειται για ένα ήπιο καθαρτικό, το οποίο έχει καλά αποτελέσματα.. Ο ταραξάκος είναι ισχυρό διουρητικό, το οποίο όμως περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου στα φύλλα του. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκόριζα και λάπαθο.
Συνταγή: βάλτε 20γρ. ρίζα ταραξάκου σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε κάθε μέρα. Αν δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ρίξτε ρίζα ταραξάκου, λάπαθου και γλυκόρριζας σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-30 λεπτά και σουρώστε το σε μια κανάτα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.


 
Σέννα και τζίντζερ
Είναι ίσως το πιο γνωστό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη συμβατική ιατρική. Είναι το πιο αποτελεσματικό καθαρτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονες κρίσεις δυσκοιλιότητας. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσει πόνο στο έντερο και κολικούς πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αρωματικά βότανα, όπως το τζίντζερ, που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
Συνταγή: μουσκέψτε σε 150ml νερού 3-6 λοβούς σέννας και 2-3 φέτες τζιντζερ. Αφήστε το για λίγο και μετά πιείτε το ρόφημα.
Tip
-Επειδή η σέννα είναι ισχυρό υπακτικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και για μεγαλύτερο διάστημα από 10 ημέρες.
-Όλα τα παραπάνω βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


 
ΑΛΘΑΙΑ
Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της.
Συνταγή: Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.


 
ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ
Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 ? 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.




ΑΧΛΑΔΙ
«Βασιλιάς των καρπών» αποκαλείται από τους Γάλλους το αχλάδι γιατί, εκτός από ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό φρούτο, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό ασθενειών. Μια από τις ασθένειες αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι το άγουρο αχλάδι φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ετσι, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά της δυσκοιλιότητας το αχλάδι πρέπει να τρώγεται ώριμο κατά προτίμηση πριν από το φαγητό ή, εναλλακτικά, ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.

 
ΑΓΚΙΝΑΡΑ
Πολύτιμο φάρμακο που τονώνει τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού και μεταξύ άλλων δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Η αγκινάρα, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι. Ο φυτοθεραπευτής Narodetzki έχει αναφέρει ότι ανάλογα αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την κατανάλωση βρασμένης αγκινάρας με άσπρο κρασί.


 
ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ
Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι βοτανολόγοι προτείνουν τον εξής τρόπο κατανάλωσης: «Ρίχνουμε του λίτρου βρασμένο νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού λυκοπόδιο. Το αφήνουμε για λίγο, στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν από το πρόγευμα με άδειο στομάχι». Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.




ΚΑΣΣΙΑ
Το κοινό της όνομα είναι αλεξανδρινή χένα και πρόκειται για ένα ευκοίλιο καθαρτικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Οι Αραβες τη μετέφεραν στη Βενετία τον 11ο αιώνα και η φαρμακευτική χρήση της στην Ευρώπη διαδόθηκε ευρέως κατά τον Μεσαίωνα. Οφείλει τη δράση του στα σεννοσίδια Α και Β που περιέχει τα οποία είναι υπακτικά που καταπολεμούν τη σοβαρή δυσκοιλιότητα. Παρ' όλ' αυτά, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς η παρατεταμένη κατανάλωση του φυτού είναι πιθανό να προκαλέσει εξάρτηση στο έντερο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του σε περιπτώσεις χρόνιας ή σπαστικής δυσκοιλιότητας.


 
ΛΑΧΑΝΟ
Οταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.



ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Τρώγοντας τους καρπούς της επιτυγχάνεται θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και παράλληλα αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες C, A και D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Θεραπευτική δράση έχει επίσης το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη φλούδα του -κατά της βρογχίτιδας- όπως επίσης τα φύλλα και τα άνθη της - τονωτικά της καρδιάς και κατά της αϋπνίας.


 
ΠΡΑΣΟ
Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ευρήματα το πράσο καλλιεργείτο στην Αίγυπτο από το 3200 π.Χ.





ΠΕΠΟΝΙ
Γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αυτό το δροσιστικό φρούτο ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C. Το πεπόνι κατάγεται από την Ινδία, ενώ οι Ελληνες το γνώρισαν με τη διάδοση του χριστιανισμού.


 
ΝΤΟΜΑΤΑ
Εχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο και σίδηρο. Το εντυπωσιακό με αυτό το φυτό, το οποίο θεωρείται ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και λόγω του λυκοπένιου που περιέχει, είναι ότι αρχικά, μέχρι τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιείτο μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι ο καρπός της ντοματιάς είναι ανθυγιεινός ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες.


 
ΣΠΑΝΑΚΙ
Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαρτικά της φαρμακοβιομηχανίας είναι, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, ότι δρα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως καθαρτικό χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Μια παλιά συνταγή υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη κατανάλωση χυμού ο οποίος αποτελείται από σπανάκι και μήλο σε ίσα μέρη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών χυμού ημερησίως. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και D.


 



ΜΗΛΙΑ
Κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας δρα το μήλο, ένα φρούτο με εξαιρετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού. Τα μήλα, γνωστά από την ομηρική εποχή, περιέχουν βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και οξέα.


Βρείτε πιο σας ταιριάζει: 
-το χαμόμηλο....το έγχυμά του είναι μαλακτικό και ηρεμιστικό....
-το ταραξάκο....το οποίο καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και τονώνει το συκώτι με μαλακτική δράση...
-η τσουκνίδα....το έγχυμα της έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην δυσκοιλιότητα...
-το λάπαθο...από τα ήπια υπακτικά....
- η αγκινάρα....το αφέψημα των φύλλων της άγριας αγκινάρας είναι από τα πολύ αποτελεσματικά χωνευτικά....το έγχυμά της πριν το φαγητό είναι άκρως αποτελεσματικό....
-ο γλυκάνισος...το έγχυμα του γλυκάνισου έχει σπασμολυτικές και ήπιες καθαρτικές ιδιότητες...το πίνουμε πάντα πριν το φαγητό....
-το βιβούρνο....το αφέψημα του βιβούρνου ενδείκνυται για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες...το πίνουμε πριν το φαγητό....
-ο δυόσμος....το έγχυμά του είναι ιδανικό για όσους πάσχουν και από σπαστική κολίτιδα...
-η γλυκόριζα...έχει επουλωτικές ιδιότητες αλλά πρέπει να πίνεται με μέτρο και να αποφεύγεται από του υπερτασικούς....
-λιναρόσπορος....τους σπόρους του τους αφήνουμε να μουσκεύψουν όλη νύχτα και το πρωί σουρώνουμε και πίνουμε το ζωμό κατά την διάρκεια της ημέρας....η ποσότητα είναι:δύο κουταλιές της σούπας σπόροι σε ενάμιση λίτρο νερό....το λιναρόσπορο δεν πρέπει να τον χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα άτομα που έχουν παθήσεις του θυρεοειδή...
ένα άλλο φυτό που οι σπόροι του είναι αποτελεσματικότατοι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το plandago psyllium....
οι σπόροι του φυτού αυτού -οι σπόροι ψύλλιου- προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της ποσότητας των φυτικών ινών και το θεραπευτικών στοιχείων που περιέχουν.....
οι σπόροι του ψύλλιου απορροφούν το νερό και σχηματίζουν μιά μεγάλη μάζα....
η μάζα αυτή σε άτομα με δυσκοιλιότητα διεγείρει το έντερο και το αναγκάζει να κινηθεί...
το ψύλλιο πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα νερού( σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στις πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές ιδιότητες του plandagopsyllium).....
ερχόμαστε τώρα στα ισχυρά υπακτικά τα οποία είναι:
-η σέννα(τα γνωστά μας φύλλα Αλεξανδρείας) και.... 
-το καστορέλαιο....
τα δύο αυτά ισχυρά υπακτικά-καθαρτικά πρέπει να λαμβάνονται πάντα με την συμβουλή και την επίβλεψη ειδικού....
βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε το λάδι και το μέλι.....
το λάδι και το μέλι πρέπει να βρίσκονται παρόντα στην καθημερινή μας διατροφή..... 
και δεν θα σταματήσω να το επισημαίνω:
προσοχή στις αλλεργίες μας...........


Από το Ιστολόγιο Η τροφή μας το φάρμακο μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου