Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

AΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!

Ξεχάστε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων το καλοκαίρι...
Το Taxisnet θα υποδέχεται τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 από τα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως δηλαδή μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις, διαβάστε τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Νωρίτερα από ποτέ θα υποβάλουν από εφέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Όπως αποφάσισε το
υπουργείο Οικονομικών επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες και συνεπώς το Taxisnet θα δέχεται τις δηλώσεις του 2016 στα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως χωρίς ανάσα οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την τελευτία δόση του ΕΝΦΙΑ και αμέσως μετά θα ξεκινούν να πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Ήδη μάλιστα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δίνεται προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις επιχειρήσεις και στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Ημερησία μόνο για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 31 Δεκεμβρίου 2016.

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις το 2016 - Αλαλούμ με τις αποδείξεις
Στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2016 θα είναι προσυμπληρωμένα, όπως και το 2015, τα στοιχεία για τις αποδοχές, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.
Όμως στο νέο Ε1:

- Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις. Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα. Πάντως όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις παλαιές αποδείξεις για πέντε χρόνια για τυχόν έλεγχο από την εφορία

- Θα υπάρχει ειδικός κωδικός στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργήθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου δυο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Πηγή (www.frappedoupoli.g)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου