VIDEO ALBUM


VIDEO ALBUM... MΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ...ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ...


ANΑΚΑΛΥΨΑΜΕ
ΘΗΣΑΥΡΟ…


Μια μεγάλη ,
καινοτόμο
δημοσιογραφική
προσπάθεια με την υπογραφή
του ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ:


ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
VIDEO
ALBUM…
που σφράγισε καταλυτικά
τη βιομηχανία
της βιντεοκασέτας
του …θεάματος. που σάρωνε κυριολεκτικά στα χρόνια 1985-1992


Κι όλοι σήμερα έχουμε ..μεσάνυχτα

ΚΑΘΕ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
VIDEO ALBUM..είχε 100- 150 σελίδες..
ΔΙΆΣΤΑΣΕΩΝ 42Χ 30 εκ. (όπως το Α3)
και fool color.. ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΊ ΙΛΛΟΥΣΤΡΑΣΙΌΝ 120 ΓΡΑΜΜΑΡΊΩΝ!..
Κάθε τεύχος ζύγιζε τουλάχιστον ένα κιλο! Μοναδική περίπτωση για τα εκδοτικά της εποχής!


ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ...ΓΙΓΑ!

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ
ένα στόρυ που για πρώτη φορά ..εμφανίζεται... 

ΘΑ..αρχίσουμε με την τουρκικη κινηματο-γραφική ..εισβολή  στην Ελλάδα... 
Οι τουρκικές ταινίες και πριν 30 χρόνια σάρωναν στην Ελλάδα!
ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ…ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
 


Μια συναρπαστική δημοσιογραφική πορεία που την είχε ξεχασμένη και ο ίδιος ο δημιουργός της.. αν δεν ανακαλύπταμε τους τόμους του περιοδικού που σφράγισε τη παραγωγή θεάματος βιντεοκασέτα… μέχρι που και ό ιδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίστερ Τζώρτζ Μπους-πατήρ- κουβαλήθηκε εδώ.. για να επιβάλλει (προς προστασία των κατακλεβόμενων χολλυγουντιανών ταινιών από τους Έλληνες στον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη τη θέσπιση νομοθεσίας περί πνευματικών ..δικαιωμάτων, που ισχύουν κι αυτή τη στιγμή. Τίποτε από την ένδοξη ιστορία της βιντεοκασέτας δεν είναι καταγραμμένο, παρά μόνο στο ασύληπτο περιοδικό VIDEO ALBUM, που 4 τόμοι του μας έλαχαν ξαφνικά με χιλιάδες σπαρταριστές σελίδες…

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ… Είναι απίστευτο!& ιστορικής αξίας
Θα παρελάσουν όλοι οι διαπρεπείς Έλληνες ηθοποιοί!

..ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΑΤΑΣΑ 
ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΣΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ... κ.λ.π.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΝΕ ΣΕ ...ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΕΣ ... 

MIA MΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!-ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ:
H AΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΈΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗNΙΚΟ ΘΕAΜΑ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ LEADER  ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  VIDEO ALBUM…με πρωταγωνιστές τον εμπνευστή του Εκδότη και γνωστού βεληνεκούς ρεπορτερ, Απ.Βραχιολίδη κι αρχισυντάκτη τον σπουδαίο και φλογερό ρεπόρτερ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, στέλεχος σήμερα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ
___________________________________________________Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΎΣΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΙΚΟ ΘΕΜΑ. 1985-1992
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ LEADER ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  VIDEO ALBUM
______________________________________

Ιστορεί ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ , που επεξεργάζεται το αρχείο Απ.Βραχιολίδη, εδώ και χρόνια και τα όσα συλλέγει τα ανεβάζει στην ιστοσελίδα του www.pressliberty.wordperess.com ,που είναι ως γνωστόν αφιερωμένη, στον ρεπόρτερ –θρύλο ΑΠ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ.
________________________________________________________

ΠΡΟΛΟΓΙΣΚΟΣ! ..( Τρόπος του λέγειν...δηλαδή)

Όπως ξέρουν πολλοί αναγνώστες, δεν γράφω ούτε ιστορία, ούτε αναλύσεις. Παρουσιάζω απλά μερικά, που θεωρώ σημαντικά για τον ελληνικό Τύπο, και εν προκειμένω τη πολύπτυχη δράση του γνωστού ρεπόρτερ Απ.Βραχιολίδη, ενός τσαπατσούλη , αλλά σίφουνα που μου εμπιστεύθηκε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του... «διότι για να το αξιολογήσω –αποτιμήσω εγώ, θα χρειαζόμουνα άλλη μια ζωή, κάτι ανέφικτο στην ηλικία που είμαι..Πάρε όσα βρίσκω και φάτα...!  Την όρεξη τη βλέπω... τη χώνεψη..όχι...Περαστικά μάγκα Δαλαμάγκα... παντός καιρού», μου είπε...Έτσι:

Ξαφνικά πριν από δύο μέρες 11-3-2013- κόπηκε το ρεύμα της ΔΕΗ επί 2/ωρο.. Συνήθως περιμένουμε 5-10 λεπτά και μετά φωτιζόμαστε...
΄Όμως δεν έρχονταν..φως ΔΕΗ και επειδή δεν μπορώ να μένω άνευ έργου ..Πήγα αμήχανος  προς το παράθυρο, βρήκα εκεί ένα τόμο ξεχασμένο κι άρχισα να τον ξεφυλλίζω... και έπαθα πλάκα! Είχα τον θησαυρό μέσα στο γραφείο μου, αλλά ουδέποτε αποπειράθηκα να τον αγγίξω πιστεύοντας προφανώς ότι οι τόμοι ήσαν απλά ..αρχεία άρθρων και ρεπορταζ του πολύπλαγκτου Απ.Βραχιολίδη, ο οποίος μου έκανε την τιμή , ελεύθερα να μου τα παραχωρήσει... Διότι ο ίδιος λόγω γήρατος, .. «δεν θα μπορούσε να τα επεξεργαστεί.. εκτός κι αν είχε και δεύτερη ζωή!», όπως συνηθίζει να λέει!

Τους τόμους που ξεφύλλιζα, ήταν απλά μια απίστευτη δυναμική εισβολή του Βραχιολίδη στον κόσμο του βιντεοθεάματος  της εποχής 1985-1992, όπου το βιντεοθέαμα υπήρξε καθοριστικό στη ψυχαγωγία των Ελλήνων.
Αρκεί να αναφέρει κανείς πως καθ΄άπασαν την χώρα λειτουργούσαν τότε  5000 περίπου βιντεοκλάμπ... στα οποία γινότανε ..σκέτο προσκύνημα από τον απλό λαό που ήθελε ...απλά να ψυχαγωγηθεί... Τότε (1986...) H δυνατότητα που είχε το ευρύ κοινό να απολαμβάνει σπουδαίες κινηματογραφικές δημιουργίες, ελληνικές και ξένες, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και πρόκληση συνάμα... Διότι η αιφνίδια βιντεο-επέλαση... ανέπτυξε και δημιούργησε και το είδος των "συλλεκτών" βιντεοταινιών, που είναι πλέον ΟΥΚ ολίγοι, ειδικά δε με  ΤΑ cd που ανακαλύφθηκαν μέσα στο χρόνο!

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑΣ... ΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ ΤΗΣ... ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ!

Η περίοδος αυτή υπήρξε εξαιρετικά δημιουργική από πλευράς Βιντεοθεάματος –βιντεοπαραγωγής- που έδωσε ψωμί σε όλους  σχεδόν τους καλλιτέχνες (διαπρεπείς ή λιγότερο γνωστούς...), σε σκηνοθέτες, συγγραφείς, , κινηματογραφιστές, σε βιοτέχνες κατασκευαστές βιντεοθηκών έως και τυπογράφους που εκτύπωναν κατά χιλιάδες τα πολύχρωμα εξώφυλλα των ταινιών.  Υπήρχε μια κινητικότητα, μια ΕΥΦΟΡΊΑ οικονομική και καλλιτεχνική πέριξ της βιντεοκασέτας ..που σάρωνε. Εν τω άμα και το θάμα , εν μέσω  χειμαζόμενου-μονίμως   ελληνικού κινηματογράφου.- Κύρια έδρα της βιντεοπαραγωγής... ήταν φυσικά ΕΞΑΡΧΕΙΑ! Και τα γραφεία του VIDEO ALMBUM.. ήσαν επίσης στα Εξάρχεια!
 ΟΛΟΙ ή σχεδόν ΟΛΟΙ οι κινηματογραφικοί ΑΣΤΈΡΕΣ (της εποχής) ..μπήκαν στο παιχνίδι της ..κασέτας...Χωρίς καμιά εξαίρεση...

Θα πρέπει να πούμε ότι οι ταινίες που γυρίζονταν εκείνη την ένδοξη κι εύφορη εποχή, της βιντεοκασέτας,  (ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ)..ήταν δουλειές του ποδαριού... Πού όμως , προσοχή: Βιντεοταινίες ..ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΟΥ...Καλές κι ενίοτε ..Θαυμαστές... ΄Οταν λέμε ..του ποδαριού,θέλουμε απλώς να υπογραμμίσουμε , πως με έλάχιστες δαπάνες έβγαινε μια βιντεοκασσέτα. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πούμε πως δεν χρειάζονταν ...σκηνικά (δαπάνες δηλαδή) ..Συχνάκις ..για τις ανάγκες του σεναρίου, χρησιμοποιούνταν τα σπίτια και τα γραφεία των παραγώγων (περίπτωση Γιώργου Καραγιάννη, που τότε είχε γραφεία εκεί στα Εξάρχεια..και γύριζε ταινίες μέσα...στο απλό γραφείο του... όταν το επέβαλε το σενάριο..Για ποιό λόγο να στηθου΄ν σκηνικά γραφείων ...όταν αυτά ήσαν στα πόδια μας...;)Ως γνωστόν ο Γιώργος Καραγιάννης αποτελεί διάδοχο του ΦΙΝΟΥ ...και συνεχίζει η ΜΕΓΑΛΗ φίρμα του να δεσπόζει και σήμερα ...2013
Λόγω συνθηκών ξάφνου η βιντεοταινία κατέστη μόδα... .κι η μόδα άρχισε να ογκούται απίστευτα, όπως τα σουβλατζήδικα και οι μπουτικ... παλαιότερα.Στο χώρο εισέβαλαν πολλοί κι άσχετοι προς τον κινηματογράφο...(χασάπηδες, πλασιέ, ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.) και κάνανε τους παραγωγούς βιντεοταινιών... Κλέβανε , ξένες δημιουργίες, τις κοπιάρανε με ελκυστικό αμπαλάζ και τις διοχέτευαν στα βιντεοκλάμπς...Μερικοί εξ αυτών βάλανε στο ρεπερτόριό τους και δικές τους παραγωγές... ..Βρίσκανε σενάριο, ανακάλυπταν σκηνοθέτη... κι εν τω άμα και το θέμα, με μια κάμερα γυρίζανε ταινία... στη γειτονιά τους, στις παραλίες και στα γραφεία τους κ.λ.π. Απίστευτη εποχή..Βασικά άρπα κόλα... Πράγματι εκείνη την εύφορη περίοδο, άνθισαν μεν πολλά φρούτα, αλλά και πολλές σοβαρές καταστάσεις... Εκτός από τους παραδισιακούς κινηματογραφιστές ..εμφανίστηκαν , όπως λέω , πιο πάνω  και οι άσχετοι... που έκαναν ωστόσο  σοβαρές και  αξιόλογες ελληνικές βιντεοπαραγωγές.
Απ όσα πρόλαβα να ξεφύλλίσω αυτές τις δυο-τρεις μέρες το VIDEO ALBUM, διεπίστωσα, πως ακόμη και η επίσημη αντιπροσωπεία της SONY( ο Παπαγεωργίου)  στην Ελλάδα έκανε  αξιόλογες βιντεοπαραγωγές , με σπουδαίους ΄Ελληνες καλλιτέχνες.(ELITE, λεγότανε η βιντεοεκδοχή της SONY).. Eπίσης ξέρω τουλάχιστον δύο σημαντικούς ΄Ελληνες δικηγόρους , όπως ο Θαλασσινός, που είχαν ασχοληθεί με επιτυχία στο βιντεοθέαμα και με δικές τους παραγωγές! Κανείς όμως δεν ευτύχησε ..οικονομικά στο φινάλε, εξ όσων γνωρίζω. Περιστασιακά βγάλανε κάποια χρήματα...αλλά!.. Εξαφανίστηκαν άπαντες με την επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η εξαφάνιση της βιντεοκασσέτας υπήρξε κάθετη! Εν μια νυκτί! Έτσι στο τάκα -τάκα πέθανε η μόδα της βιντεοκασσέτας!! 
Δεν καταλαβαίνω... Απορώ γιατί δεν έπρεπε να μην συνεχιστεί η ελληνική βιντεοπαραγωγή... κι άφησε να νέμεται το "θέαμα"... το λεγόμενο χαζοκούτι.. το οποίο για να παράξει μια εκπομπή-μια ταινία, πληρώνει μυθικά ποσά, όταν η βιντεοταινία "κατασκευάζονταν" μόνον με ψίχουλα!
Η μόνη εξήγηση βρίσκεται επίσης στην εξαφάνιση των 5000 βιντεοκλάμπ, κι άρα τα 50 που έχουν μείνει σήμερα κι επιμένουν να λειτουργούν... δεν μπορεί να καλύψουν τις δαπάνες των δημιουργών .. Ορθώς... ΄Ομως με το νέο σύστημα του cd, (πολύ πιο φθηνό σε κόστος), γιατί δεν... ερέθισε αυτούς τους ..."φρενοβλαβείς" της βιντεοκασσέτας να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.;..

Απάντες εξαφανίστηκαν σαν ...άερας και κανείς πια δεν μιλάει για τη ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑ!
Μέσα στο ίδιο κλίμα της συμφοράς... εξαφανίστηκε ασφαλώς και το περιοδικό VIDEO ALBUM!
Όλα με τον καταποντισμό της Βιντεοκασσέτας ενθυμίζουν ... την Εξαφάνιση της Ατλαντίδας!      

ΟΙ σπουδαίοι καλλιτέχνες;... Βουγιουκλάκη, Αλεξανδράκης , Βλαχοπούλου, Βουτσάς κ.α  κι όλες οι φίρμες της εποχής ...δεν τυχοδιωκτούσαν ούτε μπορούσαν να κάνουν ρίσκα...στα ογκώδη που  κουβαλούσαν! Συνεπώς ..έπαιζαν τον εαυτό τους, αυτό που ήσαν κι άρα ... το τελικό αποτέλεσμα ..σε βιντεοκασέτα ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπές! Υπήρχαν και ...πατάτες ασφαλώς, αλλά σε γενικές γραμμές η ντόπια ελληννική βιντεοπαραγωγή έδωσε...ρέστα. Μερικοί μάλιστα ηθοποιοί αναδείχθηκαν μέσα από τη βιντεοκασσέτα και συνέχισαν επιτυχώς τη μεταγενέστερη καλλιτεχνική σταδιοδρομία τους.


ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ...Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑΣ
΄Όπως σε όλες τις καταστάσεις, έτσι και στην περίπτωση της βιντεοταινίας πέσανε όλοι οι ΄Ελληνες με τα μούτρα. Μυρίστηκαν  εύκολο κέρδος. Άλλοι για να βλέπουν σπίτι τους φθηνό θέαμα κι άλλοι τρέχανε και δεν προλαβαίνανε  να παράγουν ή να εισάγουν το προϊόν του θεάματος.
Στην αρχή εκεί κάπου στα 1983 η βιντεροκασσέτα έκανε δειλά την εμφάνισή ως ..πορνογραφία και μετά πέρασε στο σερβίρισμα  κλασικών παλαιών ταινιών του κινηματογράφου. Τα υπάρχοντα και σήμερα –ελάχιστα βιντεοκλάμπ ,κυρίως επιζούν με πορνοταινίες που πουλάνε ή ενοικιάζουν... διιακρίνονται με εκείνο το blue video club
T’ωρα το πώς το ροζε θέαμα...έγινε μπλε εγώ δεν τον καταλαβαίνω...
Ο ΑΡΧΙ-ΠΟΡΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ –ΙΔΙOΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ BLUE-SKY T.V
Ο μεγαλύτερος πορνοπαραγωγός στην Ελλάδα  είναι ο Νικηφόρος Κριτσανάκης, Κρασανάκης  (ή κάπως έτσι, δεν μένδιαφέρει το όνομά του, αλλά το... «καθίκι» που αντιπροσωπεύει ως ανθρώπινο σχήμα), πάντως είναι  αυτός που διευθύνει ..μαζί με την αδελφή του ..ίσως, τον τηλεοπτικό –χάλια- σταθμό που λέγεται blue sky!.
O ανθρωπάκος αυτός (επειδή είναι σπηθαμιαίος στο μέγεθος), για κάποιον λόγο είχε στην ιδιοκτησία του, δυο-τρία  γνωστά πορνοσινεμά στο κέντρο της Αθήνας, ( ο ένας στην Αρχή της Αγ. Κωνσταντίνου, κι ο άλλος στην Πειραιώς, εκεί στο Γκάζι-δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη, και πως, διότι δεν περνάω από τις περιοχές αυτές) πολύ πριν εμφανιστεί η   βιντεοκασσέτα.. Στην εποχή του θριάμβου της πέρασε άνετα ο τύπος αυτός  και στην αναπαραγωγή πορνο-βιντεοκασσετών, μια και είχε ως αιθουσάρχης κινηματογράφων, πλούσιο πορνογραφικό υλικό για την άσκηση της τσουτσουνο-παικτικής των Ελληνοπαίδων... Μεγάλη φίρμα ο Νικηφόρος... και  σουπιά!
Υπογραφή του, δεν θα βρείτε ούτε σε επιταγή, ούτε σε κανένα άλλο έγγραφο... Δρα, όπως τα σαϊνια του Σικάγου, επί εποχής Ντίλλιγκερ! Και δεν του φαίνεται...!
Και φυσικά ..δεν τον έχετε δει ποτέ  σε φωτογραφία! Τέτοιος τύπος, αυτός που μάζεψε τώρα στο πορνο-κάναλό του μερικούς εκ του Τύπου (τετάρτης διαλογής) που πασχίζουν οι ταλαίπωροι, να προσδώσουν κύρος στο τηλεοπτικό σταθμό του... αλλά πλην ματαίως... Αγνοούν προφανώς την προϊστορία του πορνατζή αυτού, του  Νικηφόρου που ήταν και παραμένει ως ο πρώτος και ο μεγαλύτερος ΕΛΛΗΝ πορνοπαραγωγος! Αυτό δεν αλλάσει με τίποτε. Τα δυο κεντρικά σινεμά του στην Ομόνοια... ήταν άντρα πορνομαλάκυνσης των Ελλήνων!  Μέχρι και τον Γκουζγκούνη παρουσίασε σε ζωντανό σώου!
Το ψωμάκι που τρώει και σήμερα πηγάζει από την...τσουτσουνοπαικτική! Να τον χαίρονται όσοι τον ξέρουν!

Ο ΜΕΜΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
 Ο Μεμάς ήταν και παραγωγός ,αλλά
και καταστηματάρχης στην καρδιά
της Αθήνα που και σήμερα ακόμη
κάνεις πωλήσεις βιντεοκασσετών.
Μια και αναφέρουμε τον εξ Ομονοίας, Κρητικό Νικηφόρο του BLUE SKY,  εκεί δίπλα υπήρχε, αλλά κυρίως υπάρχει και σήμερα κι ο Μεμάς που είναι φανατικός της βιντεοκασσέτας και επιμένει.  Τη εποχή της δόξας της βιντεοκασσέτας , ο Μεμάς, -ένα πολύ καλό παιδί, βγήκε κι αυτός στην παραγωγή, -αναπαραγωγή μάλλον- ταινιών. Πιθανόν στο ρεπερτόριό του να είχε και τουρκικές  και σίγουρα  πορνοταινίες,( μαγαζί του είναι πολύβοο πέρασμα –Πατησίων11,δίπλα στο θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ) όπως άλλωστε κάθε παραγωγός τότε... έκρινε να έχει στην πραμμάτειά του και ολίγη τσουτσουνοπαικτική... ανάμεσα στα άλλα καλούδια που σέρβιρε στους αμίμητα χαζοβιόληδες βιντεοκλαμπάδες!
Η λεπτομέρεια αυτή είναι παντελώς άγνωστη και για πρώτη φορά την καταγράφουμε εμείς εδώ! Χάρις στο περιοδικό video album, το οποίο ..και σπουδάζουμε . Σημειώστε ότι το περιοδικό αυτό δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά. Υπάρχουν μόνο δυο αντίτυπα, το ένα το κατέχω εγώ, ο Δαλαμάγκας και μάγκας...παντός καιρού! Το άλλο, μάλλον το έχει κάποιος από τους γιους του Βραχιολίδη...Δεν είμαι και τόσον  βέβαιος!


ΜΕΤΑ ..ΤΙΣ ΠΟΡΝΟΤΑΙΝΙΕΣ
Ξεκινήσαμε εδώ ..με πορνοταινίες , αλλά με αυτές άρχισε την ιστορία της η βιντεοκασσέτα... Θυμάμαι προ ανάπτυξής της ,γύρω στα 1982... σε κάποιο τυπογραφείο στα Εξάρχεια είχα ανακαλύψει... εξώφυλλα βιντεοταινιών , όχι τόσο με πορνογραφικό περιεχόμενο, σίγουρα όμως με έντονα αισθησιακό κόλορ. Το σφύριξα στον Βραχιολίδη, ο οποίος μετά από μερικές μέρες εμφάνισε στον Τύπο ... τους ΄Ελληνες «πορνοστάρ». ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!Μεταξύ τους ήταν η Άννα Φόνσου και κάποιος ηθοποιός Νέγκας, ο οποίος, όπως έμαθα διαμαρτυρήθηκε ..διότι στο ρεπορτάζ του Βρχιολίδη εμφάνίζονταν ως πορνοστάρ... (που δεν ήταν ασφαλώς ο άνθρωπος) απλά όπως εξήγησε: «Εγώ απλά εμφανίζομαι στη ταινία ως καθαριστής μπορτντέλου...» Κι έτσι ήταν , αλλά έκανε μήνυση στον Βραχιολίδη... Δυό μήνες μετά ..ο καλός αυτός νέος ηθοποιός πνίγηκε στη θάλασσα!
Η κυρία Φόνσου, σεξουάλα της εποχής δεν έχει πνιγεί ακόμη, αλλά πνίγει μάλλον συναδέλφους της, ιδίως με τις παρδαλές αριστερίστικες αντιλήψεις της... Στέρησε χορηγεία, οικονομική ενίσχυση σε μεγάλη ηθοποιό .. (πρέπει να ξέρετε ότι οι ηθοποιοί, παρά τις πρόσκαιρές λάμψεις τους, δεν έχουν καλά στερνά... υποφέρουν οι άνθρωποι.. )...διότι είδε, η μανδαμίτσα Φόνσου,  στο σπίτι που την επισκέφθηκε .. ότι είχε φωτογραφίες των τέως βασιλέων στα ντουβάρια! Τέτοιο καθίκι η Άννούλα Φόνσου! Βίος και πολιτεία η μανδάμ Φόνσου!
Αλήθεια ζει τώρα, η  άφρων γραία; Δεν έχω νέα της... Άκου να κόψει τη βοήθεια σε γυναίκα-συνάδελφό της, επειδή αυτή βασιλόφρων και  αυτή...η μαλάκω Φόνσου Σταλινόφρων! Αει.. ΣΙΧΤΙΡ πιά με τους καλλιτέχνες της πλάκας! Εν τάξει δεν λέω, αυτός είναι ο ..προοδευτισμός της ...αριστεράς!
  
Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΩΝ 15 ΕΚ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΙΕΘΕΤΕ (τότε 1986) ΜΟΝΟΝ 100 ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ... Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΤΩΝ 10 ΕΚ. ...ΜΟΝΟΝ 5000 ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!
Υπολογίζεται ότι πάνω από 50 εταιρίες παραγωγής, ή διάθεσης – αναπαραγωγής  βιντεοταινιών    έκαναν την εμφάνισή τους  στον καιρό της άνθισης του είδους στον ελληνικό χώρο!. Τα βιντεοκλάμπ είχαν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά... σε όλη την επικράτεια..  Γίνανε όπως ο γαλατάς –ΕΒΓΑ- της γειτονιάς... Για να φθάσουν αισίως τις 5000 καταστήματα , την ώρα που μια Ν.Υόρκη με 15 εκ. κατοίκους είχε όλο κι όλο, την ίδια περίοδο περίπου 100 μόνον καταστήματα ,βιντεοκλάμπ!
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του περιοδικού VIDEO ALBUM, - άντε τώρα να ξεφυλλίσεις  6000 γιγάντιες σελίδες-(Α3), βλέπει κανείς πολλά και συναρπαστικά. Αντιγράφω μερικές από τις εταιρίες που είχαν κάνει αίσθηση , κατακλύζοντας την αγορά με πάσης φύσης προϊόντα ταινιών αμερικανικών χολλυγουντιανών  κυρίως παραγωγών και ελληνικών, δευτερευόντος.
AUDIO VISUAL . (Συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη) Συνεχίζει ακόμη το παιχνίδι με τη βιντεοκασσέτα  και τώρα 2013,  αλλά σε χαμηλότερους τόνους, αφού η αγορά του βίντεο συρρικνώθηκε αγρίως. Ήταν και παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στο είδος, μια και ήταν εκπρόσωπος μεγαθηρίων του Χόλλυγουντ.. Και συνεχίζει να αλωνίζει , αυθαιρετούσα, κατά  το δοκούν!
Ακολουθούσαν οι:
VIDEOSONIC ( συμφερόντων τότε της LIONS, αντιπροσώπου   αυτοκινήτων της  ΠΕΖΩ στην Ελλάδα)         )
HELLAS HOME VIDEO, του ΚΡΕΖΙΑ,
CBS. (
Και οι τέσσαρες  αυτές εταιρίες, μαζί με άλλες δύο-τρεις που αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι..και πρέπει να ψάξω σε 6000 σελίδες του περιοδικού video album) κυκλοφορούσαν στην βιντεοαγορά, την αφρόκρεμα των αμερικανικών ταινιών , επιβάλλοντας στην πιάτσα, όμως  τους δικούς τους αποικιοκρατικούς-αμερκάνικους κανόνες στα χρηστά εμπορικά ήθη...μας. Μαζί με τις καλές ταινίες που έβγαζαν είχαν και μεγάλες ποσότητες σκαρταδούρας-πατάτες , που υποχρέωναν τα βιντεοκλάμπς ..να τις αγοράζουν μαζί με τα ένα-δυο καλά θεματάκια τους, που κυκλοφορούσαν με ταχύτητα ...ανά εβδομάδα. ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ... να αγοράζουν ΠΑΚΕΤΟ!...Μια σκέτη παρανομία, που υπογράμμισε κάθετα και η Κυβέρνηση.. «΄Οποιος πουλάει πακέτο τρώει τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση»... Και μέχρι στιγμής δεν είδαμε κανένα Βαρδινογιάννη της AUDIO VISUAL να τρώει φυλακή! Αν και πουλάνε τα τσογλάνια αυτά ...πακετό! Ούτε θα το δείτε... Το Βαρδινογιαννέϊκο.. είναι αγγελικά ...πλασμένο! Τέρμα τα δίφραγκα! Βγάλανε παραδάκι με πλιάτσικο .. του ηρωϊκου-όντως- Νίκου Βαρδινογιάννη, αλλά κοινού τυχοδιώκτη, κι μετά η σκυτάλλη πέρασε στα φρούτα... του Βαρδή!΄Όμως όλοι τους δεν κάνουν φράγκο μπροστά στον Παύλο Βαρδινογιάνη....Τον και πεντακάθαρο! Ιδεολόγο! Της Ένωσης Κέντρου!
Φαντασθείτε την αδηφάγο ζήτηση από πλευράς κοινού. Όλοι ζητούσαν ...νέες ταινίες!
Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ...
Σ΄αυτήν ακριβώς τη λεπτομέρεια τους βγήκε με κόκκινο ο Απ.Βραχιολίδης. Κι άρχισε το σφυροκόπημα. Η γυναίκα του ήθελε ...βιντεοκλάμπ, αλλά όχι και να προμηθεύεται  προϊόντα ..με αποικιοκρατικούς όρους. Μαζί με τα καλά σε υποχρέωναν, αυτοί οι νοσηροί μπάσταρδοι για να τα κονομάνε, ... να παίρνεις ΠΑΚΕΤΟ και τα σάπια, ταινίες δηλαδή του πεταμού!
Θύμωσε κι έτσι έβγαλε το περιοδικό VIDEO ALBUM, -όπως το λέμε και κάπου αλλού-αρχίζοντας συνάμα  και τον πόλεμο μαζί τους...
Οι τρεις –πέντε αυτές ηγέτιδες εταιρίες περιορίζονταν στην αναπαραγωγή ταινιών που υποτίθεται ότι είχαν τα δικαιώματά τους,(λέμε υποτίθεται γιατί θα δείτε πιο κάτω την απάτη που έστησαν, την ΕΠΠΙΒΕ, ένα καλαμπούρι εκβιασμών προς τα μαλάκια τους βιντεοκλαμπάδες)...αλλά δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε ελληνικές παραγωγές. Γιατί άλλωστε; ΄Ησαν κυρίαρχοι στη βιντεοκλαμπίστικη αγορά. Και τα «μασάγανε» αγρίως... από τους κάφρους ιδιοκτήτες βιντεοκλάμπ.... που με λύσα μπαίνανε στο χώρο, χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται.. από τα κόλπα των αμερικανοκατευθυνόμενων αυτών ανδρικέλων.
Δείτε όμως και μερικές άλλες που, έγραψαν τη δική τους ιστορία στη λαίλαπα της βιντεοκασσέτας στην Ελλάδα:

VIDEO ELITE (Σημαντική.Συμφερόντων της αντιπροσωπείας sony hellas… (των Παπαγεωργίου).. Έκανε ελληνικές παραγωγές αξιόλογες με σημαντικούς ΄Ελληνες ηθοποιούς).
ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ (ακραιφνώς Κινηματογραφική, που διακινούσε κινηματογραφικές ταινίες στους κινηματογράφους, ο οποίος όμως στη συγκεκριμένη εποχή τα είχε τινάξει... αδόξως... Όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες.. είχαν κλείσει. Σχετικό επ αυτού είναι το περιοδικό ΘΕΑΜΑΤΑ. Πολύχρονο, με διευθυντή τον Αίολο Βαρελά , από τον Έβρο, που πάσχιζε απεγνωσμένα να παρακολουθήσει τη λαίλαπα της εισβολής του Βίντεο, αλλά δεν τα κατάφερε..τελικά να επιζήσει...
...ανθούσης της βιντεοκασσέτας!
Ο Καραγιάννης ,διάδοχος του Φίνου
με τα δυό παιδιά
του που συνεχίζουν την παράδοση 
ΚΕΥ-Γ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.. Εταιρία που στηρίζονταν κυρίως σε ταινίες του ΦΙΝΟΥ, που ο Γιώργος Καραγιάννης αποτελεί ασφαλώς και τον διάδοχό στο χώρο του κινηματο-βιντεο-τηλεοπτικού θεάματος... ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ !Γι αυτό και συνεχίζει όχι μόνο να υπάρχει και σήμερα, αλλά και να κυριαρχεί επί πολλών. 
Έδωσε στην περίοδο της βιντεοκασσέτας μεγάλη έμφαση σε ελληνικές παραγωγές. ΄Οντας κινηματογραφιστής ο ίδιος φρόντισε οι ελληνικές παραγωγές του, να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς... Μεγάλο όνομα ο Καραγιάννης που συνεχίζει τη πορεία του και χάρις στο γιό του Γιάννη Καραγιάννη.. έως αυτή τη στιγμή...

--SYMBOL VIDEO, DALLAS VIDEO, LATIN AMERICAN VIDEO, ,M.T.C… (ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜ) , GRECA FILM (  ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΦΑΚΗΣ..ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα την περίφημη Τσιτσιολίνα)
ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ, 
LIBERTY VIDEO, JAMES PARIS, VIP;S VIDEO (με τον Κοτζαμάνη), JOCONDA VIDEO,(ε τον Νίκο Τζίμα), EM-ES, του Μάκη Επιφάνη) η ZODIAK VIDEO, VIDEO TRUAST, DANAE VIDEO FILM, ( του Γιώργου Σαρρή) , και πάρα πολλοί άλλοι, που δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιεκτικό ρεπορτάζ να αναφερθούν...Είπαμε ότι όλο το βιντεοθέαμα απλώνεται σε 6000 περίπου σελίδες του περιοδικού VIDEO ALBUM!

ΕΠΠΙΒΕ... Ο ΤΡΟΜΑΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ 5-7 ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΩ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ..  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ... ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ! ΝΑ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Μέσα και οι Βαρδινογιαννέοι.. που πουλάνε σήμερα και φιλανθρωπία!..Με τις αρπαχτές τους, από τα βιντεοκλάμπ!.. και λοιπών ..ευγενών ...δραστηριοτήτων τους ...εν Ελλάδι! -Βρίσκουν κάποια πειναλέα τσανάκια , τα οποία πρόθυμα... προωθπύν τα αρπακτικά τους σχέδια! Η πλάκα είναι ότι  συνεχίζουν να παραμένουν κυρίαρχοι, χωρίς ποτέ να καθήσουν στο σκαμνί... Καμιά εφημερίδα ΠΟΤΕ δεν τους άγγιξε! Αντίθετα τους ...αγιοποιούν για τις εθνοφελείς...άρπαγες δράσεις τους!

Τι ήταν η ΕΠΠΙΒΕ ( Εταιρία Προστασίας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ Ιδιοκτησίας Βιντεοπαραγωγής Ελλάδας)
Μεγάλο το ΚΟΛΠΟ! Μη κερδοσκοπική Εταιρία! Μέτοχοι μονάχα πέντε αρπακτική ατσίδες υπό την μπαγκέτα του τότε μεγαλοδικηγόρου  Αγισίλαου Μεταξόπουλου... που εδοξάσθη δια του υιού του μεταγενέστερα .. Μεταξόπουλου, πρύτανη του Πάντειου Πανεπιστημίου, που είχε κατακλέψει ..ακόμη και τα χαλιά της Παντείου Σχολής..καταδικασθείς δεόντως από τα δικαστήρια!
Η συμμορία αυτή, επινόησε το κόλπο του ελέγχου των βιντεοκλάμπ.. ,αν στα μαγαζιά τους είχαν ή όχι ορίτζηναλ ..ταινίες , κυρίως των εταιριών που εκπροσωπούσαν οι ίδιοι... Χάρμα...χαρμάνι. Κινητοποιούνταν αστυνομικοί (από μια ιδιωτική εταιρία, εισαγγελείς κ.λ.π. με αποτέλεσμα να σταλούν στην περίοδο αυτή κάπου 400 βιντεοκλαμπάδες στα δικαστήρια, στο σκαμνί...)

Χρειάστηκε να εμφανιστεί το video album κι ο νεφελοσκεπής Βραχιολίδης, που δεν καταλάβαινε από τίποτε, ώστε να αποκαλυφθεί η φαρσοειδής αθλιότητα. Καμιά από τις 400 προσφυγές στη δικαιοσύνη, της ΕΠΠΙΒΕ , δεν είχε ευτυχή κατάληξη. ΟΛΟΙ οι 400  προσαχθέντες ως κατηγορούμενοι βιντεοκλαμπάδες αθωώθηκαν πανηγυρικά! ΧΑΡΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ VIDEO ALBUM! Δείτε πιο κάτω μερικά τυπικά, πλην αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του περιοδικού, και θα καταλάβαιατε γιατί ήταν δημοφιλές στο βιντεοκλάμπ και ο τρόμος των μεγάλων 5-7 εταιριών της ΕΠΠΙΒΕ! 


Η AUDIO VISUAL του Βαρδινογιάννη...καταδικάστηκε
Ιδού..Το Υπουργείο αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, πως οσοι πωλούσαν πακετο βιντεοκασέτες ,(δηλαδή 2 φρέσκες και 8 παλαιαές) , όπως το είχαν επιβάλλει οι νταβατζήδες των 5 της ΕΠΠΙΒΕ... θα τιμωρούνταν. Πλήρης επιβεβαίωση της
προσπάθειας του περιοδικού, που γεννήθηκε ακριβώς για να πολεμήσει την αθλιότητα αυτή των Βαρδινογιαννέων κ.λ.π. μελών της τρομοκρατικής ...δήθεν εταιρίας προστασίας Πνευματικών δικαιωμάτων.. 
ΟΙ 5 ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ των βιοντεοκλάμπ, είχαν τόσο
αποθρασυνθεί , αψήφησαν την υπουργική απόφαση,
που  απαγορεύει τις πωλήσεις"πακέτο" και λένε ότι
θα συνεχίσουν το πακετό. Το VIDEO ALBUM..
στέλνει αμέσωςτο μήνυμα .ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ..
Η VIDEOSONIC ;ταν κι αυτή μέσα στους 5
ΤΟΥΣ ...ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΩΣΤΕ ΝΑ ...ΞΕΡΟΥΝ
  
      

Φυσικά όλη αυτή η μαχητική δημοσιογραφική στάση, είχε και συνέπειες για το περιοδικό και τον Βραχιολίδη.
Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι η διακίνηση των χολλυγουντιανών ταινιών σε βιντεοκασσέτα παρακολουθούνται στενά από την εδώ Αμερικανική πρεσβεία, που λογικά ήθελε να προστατεύσει τα αμερικανικά προϊόντα. ..Οι πέντε εταιρίες της ΕΠΠΙΒΕ , που εκπροσωπούσαν τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές φίρμες τελούσαν υπό τον στενό έλεγχο της πρεσβείας, η οποία δεν έβλεπε με καλό μάτι το περιοδικό VIDEO ALBUM και τους αγώνες του. Το ρίχαν , ακόμη και στο Χόλλυγουντ το είχαν στη ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ, αν και το περιοδικό επίσης καταπολεμούσε την κασσετοπειρατία! Πολεμούσε κυρίως όμως τις ληστρικές μεθοδεύσειςτων 5 αυτών εταιριών της ΕΠΠΙΒΕ. 
΄Ετσι ο Αμερικανικός παράγων, μαζί με τους 5  αρχισαν
1) Να πιέζουν τους άλλους παραγωγούς που επίσης προμηθεύονταν αμερικανικές ταινίες, πως δεν θα τους κόψουν την παραοχή ταινιών, αν τολμούσαν να διαφημιστούν από τις σελίδες του video albun...
2) Εβαλαν δικούς τους ανθρώπους να μας μηνύσουν. Τρεις εν συνόλω  μηνύσεις με δικηγόρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, που τις έχασε, η δε άλλη τρίτη μπήκε στο αρχείο... 
3) Γίνεται ληστεία-στις 4 ώρα μεσημέρι-  στο βιντεοκλάμπ  της γυναίκας του, όπου, αν και υπήρχε μέσα στο μαγαζί Ντόμπερμαν, τον αδρανοποίησαν με σπρέϋ και πήραν μόνο κάποια ηλεκτρονικά!
4) Έστειλαν την ΥΠΕΔΑ, τότε ΣΔΟΥ.. η οποία έκανε κατάσχεση του πελατολογίου και υπέβαλε μήνυση, διότι η υπάλληλος δεν είχε δώσει 1-μία-απόδειξη σε ενοικιαστή κασσέτας... ΄Ομως λόγω του καταστατικού δεν χρειάζονταν απόδειξη, διότι ο ενοικιαστής ήταν μέλος του club !
5)Και ω του ...θαύματος στρατιωτικό αμερικανικό αυτοκίνητο  της εδώ Αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, επιπίπτει σε διασταύρωση επί του αυτοκινήτου που ωδηγούσε ο Βραχιολίδης.Από τη σύγκρουση, τσακίστηκε το πόδι της γυναίκας του, που ήταν στη θέση του συνοδηγού... 
Χωρίς να αναφερθούμε στις αλλεπάλληλες χειρουργικές επέμβάσεις, τα νοσοκομεία κλ.π. δυό μέρες αργότερα οι 2 Αμερικανοί στρατιωτικοί φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα μέσα σε δυό μέρες!
(Είχαν πάρει μετάθεση...εξήγησαν!
Τίποτε άλλο. Η Αμερικανική πρεσβεία μερίμνησε  ώστε να λήξη την υπόθεση με συμβιβασμό, με κάποια εκατομμύρια αποζημίωση. 
Το ατύχημα ήταν σύμπτωση, ή σκηνοθετημένο, προς γνώση και συμμόρφωση; Απάντηση δεν υπάρχει.
Δεξία το ρεπορτάζ με την κυρία Τούλα Βραχιολίδου, στο Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 

ΠΟΙΟΙ  ΗΣΑΝ ΟΙ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠΑΔΕΣ

Τα βιντεοκλάμπ στην Ελλάδα ξεφύτρωναν με εκπληκτική ταχύτητα με απλούς κι άσχετους ΄Ελληνες, που ήθελαν απλά να βγάλουν ένα μεροκάματο άνετο, ή έστω να κάνουν μια επένδυση κερδοφόρο.
Πανάσχετοι με το αντικείμενο του θεάματος... 5000 βιντεοκλάμπς δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο!
Oι ΄Ελληνες , ως πανέξυπνοι και διαστροφικοί, λειτούργησαν και στο αντικείμενο αυτό.. μπαγαμπόντικα: Αγόραζαν π.χ. τη κασσέτα με τον ΡΟΚΥ ή όποια άλλη ταινία που είχε αβάντα, τι έκαναν; Την αντέγραφαν ..διότι είχε μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες του βιντεοκλάμπ. Από την εταιρία όμως που την είχαν προμηθευτεί, είχαν όμως αγοράσει μόνον ένα κομμάτι, αλλά στο μαγαζί τους, είχαν 10 αντίγραφα-κόπιες ..προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση από τους πελάτες τους.!
Κατά τη λογική της ΕΠΠΙΒΕ , δηλαδή των νταβατζήδων παραγωγών τύπου AUDIO VISUAL, VIDEOSONIC κ.λ.π. (δηλαδή μελών της ΕΠΠΙΒΕ, ..ΏΦΕΙΛΑΝ  τα βιντεοκλάμπ να έχουν στα ράφια τους 10 ορίτζηναλ βιντεοκασσέτες αγορασμένες προς 10.000 δρχ εκάστη κι όχι κόπιες , όπως έκαναν κάποια βιντεοκλάμπ!
Να το κάνω πιο συγκεκριμένο το θεματάκι: Ο Βιντεοκλαμπάς εκείνη την περίοδο (1985-1992) νοίκιαζε τη βιντεοκασσέτα αντί 100 δρχ...Αν όμως υποχρεώνονταν από τους ΕΠΠΙΒΗΤΟΡΕΣ , όπως αποκαλούσε ο Βραχιολίδης -VIDEO ALBUM- τη συμμορία των 5-7  μεγάλων παραγωγών της ΕΠΠΙΒΕ-ιδιωτικη εταιρία Δίωξης των βιντεοκλάμπς- τότε πολύ απλά οι Βιντεοκλαμπάδες ..δεν έβγαιναν... οικονομικά! Χρειάζονταν 100 πελάτες επί 100 δρχ. για να καλύψουν τα τις δαπάνες αγοράς της κασσέτας του αξιότιμου Βαρδινογιάννη...Κάποια βιντεοκλάμπ, λόγω συνθηκών, περιοχής κ.λ.π... κάλυπταν την αναγκαιότητα  των δαπανών της κασσέτας  ..Αλλά υπήρχε πρόβλημα...που δεν το έβλεπαν οι κλεφταράδες-κυριολεκτικά γκανγκστερς-  της ΕΠΠΙΒΕ .. Για να καλυφθεί η δαπάνη αγορά μια βιντεοκασέτας από αυτούς τους θλιβερούς Αμερικανοτρφείς νταβατζήδες του βιντεοκλάμπ, χρειάζονταν 100 πελάτες... ..οι οποίοι δεν υπήρχαν στα περισσότερα μαγαζιά.  Κι αυτό σημαίνει ότι αν έρχονταν στο μαγαζί 2-3- πελάτες που ζητούσαν την ίδια ταινία που έχουν νομιμα αγοράσει από τους 5-7 ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.. τι έπρεπε να κάνουν; ..για να βγάλουν μεροκάματο; Έκαναν το πιο εφικτό:ΚΑΝΑΝΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ της πρωτογεννούς κασσέτας που αγόρασαν! Αυτή η πρακτική ωστόσο δεν είναι ηθικα σωστή.. Ναι μεν αλλά οι ηθικές της ΕΠΠΙΒΕ -που καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια- ήσαν ηθικά ορθές; Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν πως είναι ΑΘΩΟΙ  οι ΒΙντεοκλαμπάδες και ΕΠΙΜΕΜΠΤΗ η στρατηγική του κόλπου της ΕΠΠΙΩΒΕ των εκλαμπρότατων ΑΡΧΙΛΗΣΤΩΝ Βαρδινογιανναίων! Ως προς τα βιντεοκλάμπ μιλάμε... Φαντασθείτε, ο μάστοροι αυτοί τι ληστείες διαπράττουν και σε όλο το φάσμα των εν γένει δραστηριοτήτων τους... Και μάλιστα να μην ΄λεχει βρεθεί ούτε ένας μαλάκας Βραχιολίδης .., δημοσιογράφος δηλαδή -με αρχίδια- να τους ελέγξει! Τους φαύλους αυτούς ...παντάπασι!..Συνεχίζουν  δε να κυκλοφορούν... ανεξέλεγκτοι...απυρόβλητοι! Κι όχι μόνο αυτοί κι άλλοι πολλοί του είδους τους...του life style! Α λά greca ΨΩΡΙΚΩΣΤΑΙΝΑ.. Βλαχαδερά του κερατά είναι...Βαρδινογιανναίοι,. Λάτσηδες, κ.α. ΑΛΛΑ κΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ.. του λαοτζίκου!! Αυτά σαν γενικότητες... Πλην αληθέστατες!..Όπερ μπορεί να ελέγξετε.. πολλαπλώς.
Κι εδώ  στο σημείο αυτό  μπουκάρει ο πληθωρικός Βραχιολίδης... με το VIDEO ALBUM… Κι αρχίζει να σαρώνει τα πάντα... ΠΩΣ; Δείτε την πλάκα:

Ο ΘΥΜΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ... ΤΟ VIDEO ALBUM.. ΘΥΜΟΣ ΚΑΤΑ ΑΘΛΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟΧΩΡΟΥ! Ο ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ ...ΔΕ ΤΑ ΣΗΚΩΝΕ ΑΥΤΑ! ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ σε σημασία επιτυχίας έκδοσή του ήταν το VIDEO ALBUM. Τη δημιούργησε από θυμό και αντίδραση προς ορισμένες παραγωγές εταιρίες βιντεοκασετών. Η βιντεοκασέτα στην περίοδο 1985-1992 βρισκότανε σε μια έκκρηξη. ΄Ηταν μόδα. Υπήρχαν 5000 βιντεοκλάμπ, με ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ να ανοίξουν κι άλλα. Από την μόδα παρασύρθηκε και η γυναίκα του Βραχιολίδη που τον έπεισε να ανοίξουν κι αυτοί... βιντεοκλάμπ. Δεν τον ενδιέφερε μεν, αλλά προκειμένου να συμπαρασταθεί στις ανησυχίες τις γυναίκας του, δεν της χάλασε χατήρι. Ανοίξανε ένα γωνιακό βιντεοκλάμπ, στην καρδιά των Εξαρχείων. Στην οδό Ανδρέου Μεταξά 2, γωνία με ΖΩΟΔΌΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ακριβώς κάτω από τα γραφεία του που ήταν λίγο πιο πέρα  στο νούμερο 12...της Μεταξά!
Ιδέα δεν είχε ο άνθρωπος από βιντεοκλάμπ, αλλά τι να γίνει μια και μπήκε στο χορό, έπρεπε να χορέψει. Τηλεφωνώντας σε διάφορες εταιρίες παραγωγής βιντεοταινιών, σκάλωσε σε κανά δυό από αυτές, οι οποίες του είπαν το εξής ανέκδοτο, έτσι το εξέλαβε και στη συνέχεια έτσι τους αντεμετώπισε...
-- Για να σας δώσουμε τις νέες παραγωγές μας, έχουμε ως όρο να αγοράσετε και 70-100 άλλες ταινίες παλαιοτέρων εκδόσεων... του είπαν αυστηρά...κάθετα! Κουβέντα άλλη δεν σήκωναν!
--Με συγχωρείτε ..δεν κατάλαβα καλά... μου λέτε δηλαδή για να έχω στο μαγαζί μου τον ΒΕΤΕΡΑΝΟ ή τον ΡΟΚΥ , πρέπει να πάρω στο τροβά μου και  τις υπόλοιπες παλιές μαλακίες σας ;... Θέλω το καινούργιο μοντέλο της Φόλκσβάγκεν και μου λέτε δεν το αποκτώ, αν πρώτα δεν αγοράσω το μοντέλο του 1940...; Ρε τι λέτε ;Στην Ταγκανίκα είμαστε; Βρε ούστ . Εγώ ο αγοραστής θέτω όρους, όχι εσείς!

Κάπως έτσι είχε ο πρώτος διάλογος Βραχιολίδη, με τις εταιρίες audio visual, vedeosonic, video home, (συνεχίζουν και σήμερα να υπάρχουν!!!),
 Οι ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ, οι μεγαλύτερες που κυκλοφορούσαν-διέθεταν στα βιντεοκλάμπ  τα καλύτερα χολλυγουντιανά έργα! Τώρα αν είχαν τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που σέρβιραν , this is another...story!- , είναι μια άλλη ιστορία... που θα την αναλύσουμε πιο κάτω... διότι κι αυτή ιστορία...είναι άγγραφη, η μάλλον σκέπαζεται με σιωπή... λόγω των κερδοσκόπων...  Βαρδινογιαννέων...που κανείς δεν τολμάει να τους βάλλει χέρι... ενώ βυσοδομούν!, Ε, θα πείτε τώρα πως η κυρία Ματιάνα  Βαρδινογιάννη έχει στήσει το μαγαζί Η ΕΛΠΙΔΑ, για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Και μπράβο, αλλά μέχρις εδώ... Διότι και η γυναίκα του Βραχιολίδη... επίσης έστησε στην αυτή ... στην ψαχόμενη ίδια ηλικιά με τη Μαριάνα..το δικό της μαγαζί...Βίντεοκλάμπ...β'εβαια, αλλά.. Θα τα δούμε πιο κάτω αυτά τα αλλά!΄Οχι δεν συγκρίνουμε το μαγαζί το ανθρωπιστικό, τη Μαριάνας με εκείνο το επίσης μαγαζί της γυναίκας του δημοσιογράφου, ..που στήθηκε επίσης για μη κερδοσκοπικούς λόγους, μόνο για καλλιτεχνικούς-πνευματικούς , κι όχι ευθέως φιλάνθρωπα, όπως της κατά πάντα αξιότιμης κ.Μαριάνας Βαρδινογιάννη...
Εάν δεν το ξέρετε μεγαλόσχημες -και κερδοφόρες εταιρίες σαν αυτές που έχουν οι Βαρδινογιαννέοι, είναι κατά χιλιάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες...Το κάνουν το κολπάκι... για να είναι στο απυρόβλητο της δημοσιογραφικής κριτικής! Εσείς δα ...σοβαροί αναγνώστες πότε και για ποιο λόγο έχετε δει αρνητικές κρίσεις για τους κροίσους τύπου Βαρδινογιάννη Λάτση και λοιπούς μάγκιόρηδες του ελληνικού δημόσιου βίου μας;
Κι όμως ο Βραχιολίδης τους έκανε ...κοινώς κλίσμα!
Πάμε πιο κάτω:

--Τό και το γυναίκα ... Υπάρχουν εκβιαστές, νταβατζήδες στον χώρο.. Ο Βαρδινογιάννης (audio visual) είναι ο πρώτος και ο καλύτερος! Μια και μπήκαμε στο πάρτι θα χορέψουμε και χωρίς τους νταβατζήδες. Εγώ δεν υποτάσσουμε σε όρους. Ραγιάς αυτών των αλητήριων δεν γίνομαι...
Θα τους δείξω εγώ... Νυν υπέρ πάντων ο αγών...Το δημοσιογραφικό ιεραποστολικό του μένος ξύπνησε ...Και προχώρησε... χωρίς να βάλει στο βίντεοκλάμπ της γυναίκας του ταινίες από τους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ αυτούς... που έθεταν όρους... αφρικανικής αποικιοκρατίας!

ΤΟ VIDEO ALBUM
Η ΔΕΥΤΕΡΗ σε σημασία επιτυχίας έκδοσή του ήταν το VIDEO ALBUM. Τη δημιούργησε από θυμό και αντίδραση προς ορισμένες παραγωγές εταιρίες βιντεοκασετών. Η βιντεοκασέτα στην περίοδο 1985-1999 βρισκότανε σε μια έκκρηξη. ΄Ηταν μόδα. Υπήρχαν 4000 βιντεοκλάμπ, με τα ση να ανοίξουν κι άλλα. Από την μόδα παρασύρθηκε και η γυναίκα του Βραχιολίδη που τον έπεισε να ανοίξουν κι αυτο΄θ βιντεοκλάμπ. Δεν τον ενδιέφερε μεν, αλλά προκειμένου να συμπαρασταθεί στις ανησυχίες τις γυναίκας του, δεν της χάλασε χατήρι. Ανοίξανε ένα γωνιακό βιντεοκλάμπ, στην καρδιά των Εξαρχείων. Στην οδό Ανδρέου Μεταξά 2 ακριβώς κάτω από τα γραφεία του που ήταν λίγο πιο κάτω στο νούμερο 12…
Ιδέα δεν είχε ο άνθρωπος από βιντεοκλάμπ, αλλά τι να γίνει μια και μπήκε στο χορό, έπρεπε να χορέψει. Τηλεφωνόντας σε διάφορες εταιρίες παραγωγής βιντεοταινιών, σκάλωσε σε κανά δυό από αυτές οι οποίες του είπαν το εξής ανέκδοτο, έτσι το εξέλαβε και στη συνέχεια έτσι τους αντεμετώπισε…
– Για να σας δώσουμε τις νέες παραγωγές μας, έχουμε ως όρο να αγοράσετε και 70-100 άλλες ταινίες παλιοτέρων εκδόσεων… του είπαν αυστηρά…
–Με συγχωρείτε ..δεν κατάλαβα καλά… μου λέτε δηλαδή για να έχω στο μαγαζί μου τον ΒΕΤΕΡΑΝΟ ή τον ΡΟΚΥ , πρέπει να πάρω στο τροβά τις υπόλοιπες παλιές μαλακίες ;… Θέλω το καινούργιο μοντέλο της Φόλκσβάγκεν και μου λέτε δεν το αποκτώ, αν πρώτα δεν αγοράσω το μοντέλο του 1940… Ρε τι λέτε στην Ταγκανίκα είμαστε; Βρε ούστ . Εγώ ο αγοραστής θέτω όρους, όχι εσύ!
Κάπως έτσι είχε ο πρώτος διάλογος με τις εταιρίες audio visual, vedeosonic, video home, οι μεγαλύτερες και με τα καλύτερα χολλυγουντιανά έργα!
–Τό και το γυναίκα … Υπάρχουν εκβιαστές, νταβατζήδες στον χώρο.. Ο Βαρδινογιάννης (audio visual) είναι ο πρώτος και ο καλύτερος. Μια και μπήκαμε στο πάρτι θα χορέψουμε και χωρίς τους νταβατζήδες. Εγώ δεν υποτάσσουμε σε όρους. Ραγιάς αυτών των αλητήριων δεν γίνομαι…
Θα τους δείξω εγώ… Νυν υπέρ πάντων ο αγών…Το δημοσιογραφικό ιεραποστολικό του μένος ξύπνησε …
ΕΤΣΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ VIDEO ALBUM

Αμέσως, την ίδια στιγμή , πάει πάνω στο γραφείο του.. και σχεδιάζει το περιοδικό VIDEO ALBUM, που έμελλε να γίνει σταθμός στο χώρο της βιντεοπαραγωγής. Ξεκίνησε -βιαστικά και θυμωμένα – με 8 σελίδες σε φτηνό χαρτί διαστάσεων Α3 κι από το δεύτερο-τρίτο τεύχος και μετά έφθασε να έχει 150 σελίδες, πολύχρωμες και σε χαρτί ιλλουστρασιον. Ο βιντεόκοσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή… και ο Βραχιολίδης σχεδόν μυθικό πρόσωπο για τη μαχητική, ανένδοτη δημοσιογραφία που ασκούσε από τις σελίδες του περιοδικού του. Οι μεγαλοεταιρίες σκιάχτηκαν ..Δυό φορές των έστειλαν στα διαστήρια …με δικηγόρο τους τον γνωστό Νίκο Κωνσταντόπουλο… και δυό φορές την πάτησαν .. Κάτι χειρότερο .. Δεν κέρδισαν ούτε μία δίκη από τις 400 που είχαν κινήσει εναντίον φτωχών βιντεοκλαμπάδων… που τους κατηγορούσαν για πειρατεία αντιγράφων ταινιών τους… Παρών , ως μάρτυρας, ήταν σε πολλές δίκες φυσικά ο Απ.Βραχ… ο οποίος με στοιχεία αποκάλυπτε ότι οι μεγαλόσχημες εταιρίες ήσαν οι πραγματικοί πειρατές…της βιντεοκασέτας .. Ο δε πρόεδρος Μπούς όταν επισκέφθηκε τότε την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη, είχε έλθει ακριβώς για να λύσει πρόβλημα της πειρατείας ταινιών, που είχαν απώλεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για το Χόλλυγουντ . ΄Η Ελλάς , τότε ήταν πρωταγωνίστρια στην κασετοπειρατεία. Ο Μπους στηρίχθηκε στα δημοσιεύματα του περιοδικού VIDEO ALBUM καθώς σε εξάωρο βιντεορεπορτάζ που έκανε ο Βραχιολίδης, σε συνεργασία μ ε τα STUDIO CARTOONIST του γνωστού κινηματογραφιστή Χρήστου Παντελίδη. Δύο μήνες αργότερα η Ελλάς ψήφισε ειδικό Νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα για την πάταξη πάσης πειρατείας… δημιουργημάτων , κυρίως προς προστασία των χολλυγουντιανών παραγωγών που λεηλατούνταν από τα σαϊνια της Ελλάδας.
Είπαμε, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Βραχιολίδη θε να βρείς”. Και σ΄αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι βάζει το χεράκι του.

Το εξώφυλλο της Βιντεοκασέτας, δίπλα. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ : Σωτήρης Κούβελας, (υπουργός Πολιτισμού, Παναγιώτης Κωστάκος, πρόεδρος της ΄Ενωσης Εισαγγελέων, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ:Τάκης Βουγιουκλάκης, Σούλης Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αλέκος Σακελλάριος, Νίκος Φώσκολος. ΗΘΟΠΟΙΟΙ :ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΗΣ. και ακολουθούν διαπρεπείς νομικοί καθώς και και παραγωγοί βιντεοκασετών ..Μια τηλεοπτική έρευνα σε βάθος, που την είδε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους (πατήρ) και κουβαλήθηκε στην Ελλάδα, πιέζοντας αγρίως τον Μητσοτάκη για την πάταξη της κασετοπειρατείας ΄Εφτιαξε ένα Νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων στο γόνατο, ραμμένο και κομμένο κατά το HIS MASTER VOICE του Τζώρτζ Μπους… για να έχουμε σήμερα πάλι προβλήματα, αυτή τη φορά με τις νταβατζήδες εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.. που εισπράττουν λύτρα, όχι μόνο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα, αλλά κι από τον καφετζή της γειτονιάς που βάζει στο ράδιό του μουσική για τους πελάτες του…
Μερικές λεπτομέρειες…
Ο ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ… που πάντα έβλεπε πέρα από τη μούρη του  .. μπήκε ..αγρίως στο παιχνίδι της Βιντεοκασέτας, η οποία διέλαμψε σαρωτικά για μερικά χρόνια … για να πεθάνει ανεξήγητα.. με την επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης…
Προέβλεπε αυτή την εξέλιξη… αλλά ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί πέθανε η βιντεοπαραγωγή.. Mιά εύκολη εξήγηση είναι η επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης….΄Ισως.
Πέθανε φυσικά κι ό ίδιος… ως περιοδικό!
Εξέδωσε περιοδικό περίλαμπρο…για την εποχή του, το  “VIDEO ALBUM”από τα λίγα στην οικουμένη… για την εποχή(δεν υπερβάλω) εξειδικευμένο στη βιντεοκασέτα..και στο κινηματογραφικό,  θέαμα…
Αμερικάνοι, Τούρκοι -υπάρχουν δηλώσεις τους- κι άλλοι ειδικοί του χώρου ομολογούσαν ..πως ήταν το καλύτερο του είδους του στον κόσμο.!Σαν τον γνωστό Χολυγουντιανό VΑRITY. ΄Ηταν κυρίαρχο…στην  ελληνική βιντεοαγορά.
Μικρή αντιπαλότητα είχε με τον Λυμπέρη… αυτόν το καλόν μεγαλοεκδότη…που εκδίδει σήμερα σημαντικά.
..αλλά εκείνη την εποχή εξέδιδε κι αυτός αντίστοιχο περιοδικό για τη Βιντεοπαραγωγή. Από αυτό το περιοδικό ξεκίνησε την μετέπειτα εκδοτική καριέρα του. Ήταν η μαγιά του από παράδες της οικογένειάς του!
Ο Βραχιολίδης… απλά δεν είχε παράδες. Και πότε είχε, σάμπως;… Αν και όλοι τον εξελάμβαναν… παραλή… “Αρχοντα”..Τραπεζίτη” και λοιπές ανοησίες… φούσκες.
Είχε απλά πίστη στη εκδοτική πιάτσα… κυρίως πίστη στην δική του τσέπη…Εν ολίγοις συντηρούνταν χωρίς κλωνισμούς… Κρατούσε δηλαδή τα γκέμια! Σε όλες τις προσπάθειές του…
Συγκρούστηκαν δικαστικά  με τον Λυμπέρη ο οποίος είχε πρόβλημα , φαίνεται με την καλή φήμη , δημοτικότητα του ΑΠ.ΒΡΑΧ …του Video Album  Ο Λυμπέρης μήνυσε Βραχιολίδη..για ένα αστείο θεματάκι,  αλλά τελικά τρίφτηκε η μούρη του  … Είχε συνήγορο.. τον ΝΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΟΠΟΥΛΟ!..αυτόν τον γνωστό ηγέτη της αριστεράς… που κατά διαολική σύμπτωση τα γραφεία Κωνσταντόπουλου -Βραχιολίδη απείχαν καμιά δεκαριά μέτρα, εκεί στα Εξάρχεια!
Αφήστε τα, είναι για γέλια…
΄Οποιος τα έβαζε με Βραχιολίδη… περιέργως η μούρη του στραπαρίζονταν!…
Η…άλλη διάσταση του Βραχιολίδη
Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού VIDEO ALBUM.Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι προμηνυματικοί για αυτό που θα επακολουθήσει.. Τα δύο πρώτα τεύχη ήταν φτωχά σε φθηνό χαρτί και βιαστικά και κυρίως ανιχνευτικά. Ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν αυτά τα τεύχη, είχε σαν αποτέλεσμα το περιοδικό να ξεπεταχθεί σε Γίγαντα ..βάρους 2 κιλών…
ΕΠΟΧΗ..(ένδοξη) VIDEO ALBUM
Εδώ η Αλίκη “μας” η εθνική μας, με τον γκόμενο,πως τον λένε μωρέ …Κώστα Σταθόπουλο..Τον ξέρετε και γιατί; δεν θυμάμαι και γιατί να θυμάμαι.(;) .. σε εξώφυλλο και του εκπληκτικού περιοδικού του Βραχιολίδη και της δικής της  βιντεοκασέτας…  Μάλιστα διαβάζοντας τις σχετικές σελίδες, διαπιστώνω μία εγκάρδια φιλικότητα -διακριτική- μεταξύ Αλίκης και Βραχιολίδη… που φαίνεται ο αθεόφοβός ρεπόρτερ  συνέχισε τα κονέξια του… και μετά το γνωστό επεισόδιο με τον Παπαμιχαήλ…
Τι να πρωτοαναφέρω… Άκρη δεν μπορώ να βγάλω με το  πολυπρόσωπο  αυτού του δημοσιογράφου, του ΑΠ.ΒΡΑΧ
…Απλά σκορπογραφώ και λιζαντογραφώ…


ΕΠΟΧΗ..(ένδοξη) VIDEO ALBUM Εδώ στη δεξια φωτό η Αλίκη “μας” η εθνική μας, με τον γκόμενο,πως τον λένε μωρέ …Κώστα Σταθόπουλο..Τον ξέρετε και γιατί; δεν θυμάμαι και γιατί να θυμάμαι.(;) .. σε εξώφυλλο και του εκπληκτικού περιοδικού του Βραχιολίδη και της δικής της  βιντεοκασέτας…  Μάλιστα διαβάζοντας τις σχετικές σελίδες, διαπιστώνω μία εγκάρδια φιλικότητα -διακριτική- μεταξύ Αλίκης και Βραχιολίδη… που φαίνεται ο αθεόφοβός ρεπόρτερ  συνέχισε τα κονέξια του… και μετά το γνωστό επεισόδιο με τον Παπαμιχαήλ…
Τι να πρωτοαναφέρω… Άκρη δεν μπορώ να βγάλω με το  πολυπρόσωπο  αυτού του δημοσιογράφου, του ΑΠ.ΒΡΑΧ
…Απλά σκορπογραφώ και λιζαντογραφώ…

Γιάννης Βούρος-Βραχιολίδης στα γραφεία του περιοδικού
Ο Απ.Βραχ. Με τον καλό ρεπόρτερ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, κι Αρχισυντάκτη του VIDEO ALBUM…
O Kώστας Παπαπαναγιώτου είχε δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην μεγάλη αυτή έκδοση (ζύγιζε 2 κιλά )Και κατά κάποια εκδοχή υπήρξε και η”ταφόπετρα “της … Ο Βραχιολίδης έβλεπε ότι επέρχετε κρίση και πως όλα θα πεθάνουν στο βιντεοχώρο… Αλλάπίστευε ότι το περιοδικό θα μπορούσε να επιβιώσει, αναπροσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες. Και οι νέες συνθήκες δεν ήσαν άλλες από την επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης , η οποία σάρωσε το βιντεοχώρο. Τον πέθανε. Αλλά ο Βραχιολίδης πίστευε ότι το περιοδικό θα μπορούσε να επιζήσει -και το πιστεύει ακόμη. Διάφωνούσε ο Κώστας Παπ. Δεν έβλεπε μέλλον. Κι όμως ο Βραχιολίδης είχε τροποποιήσει και τον τίτλο του περιοδικού ( VIDEO-TV-ALBUM).. Τέλος πάντων μέχρις εδώ ήταν το καντύλι του.
Στα γραφεία του VIDEO ALBUM γινότανε προσκύνημα ηθοποιών, πρωταγωνιστών των τότε βιντεοπαραγωγών. Μερικά στιγμιότυπα της εποχής εκείν ης . Στην άνω-δεξιά- είναι η Ν. Σταθακοπούλου και ο Γιάννης Βούρος, κάτω η ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ με τους Κώστα Παπαπαναγιώτου και Απ.Βραχ.

Aνω φωτο Απ.Βραχ-Πέγκυ Σταθακοπούλου-Γιάννης Βούρος
Μια άλλη γνωστή ηθοποιός-άνω- (δεν θυμόμαστε το όνομά της, εσείς μήπως;) ο Απ.Βραχ. κι ο Αρχισυντάκτης του video album Κώστας Παπαπαναγιώτου
 Ο Κακός του ελληνικού σινεμά ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ με τον Απ.Βραχ στο περίπτερο του περιοδικού στο Ζάππειο. Στο αριστερό τμήμα δεσπόζει σε κάδρο τη κεφαλή του Βραχιολίδη. Δεν μπήκε τυχαία αλλά σαν ένα στίγμα προς τους επισκέπτες της έκθεσης που ήθελαν να γνωρίσουν αυτόν τον μαχητή δημοσιογράφο που αγωνίζονταν κατά των νταβατζήδων μεργαλοκαρχαριών της κασέτας.
Ο Απ.Βραχ. Με τους Ματσαίους είχαν καλές σχέσεις. Μάλιστα ο λόγιος αδερφός του ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ ήθελε να βαφτίσει τον πρωτότοκο γιό του Απ.Βραχ, αλλά αυτός είχε κάποιους δυσταγμούς και τελικά άλλος βάφτισε το παιδί.
Ο Δημητρής Κολλάτος, ο Κώστας Παπαναγιώτου και
στο μέσον το ζεύγος Βραχιολίδη
ανοίγουν σμαπάνια... 
Η μόδα για  βιντεοκλαμπ παρέσυρε
κι αυτό το Κ.Κ.Ε κι άνοιξε και δικό
του μαγαζί ...εκεί στα ΕξάρχειαΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ Η …ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Εδώ με το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων της ΕΡΤ
Η αποκαλυπτική και μαχητική αρθρογραφία του VIDEO ALBUM, όπως ήταν φυσικό αφύπνησε και τα δύο τηλεοπτικά κανάλια της εποχής ΕΡΤ ΚΑΙ ΥΕΝΕΔ, και τα οποία συχά έπαιρναν συνεντεύξεις από τον Απ.Βραχιολιδη για τους αγώνες που έδινε εναντίον των μεγαλοκαρχαριών νταβατζήδων της βιντεοκασέτας… Στην άνω φωτό Συνεργείο της τηλεόρασης της ΥΕΝΕΔ στο γραφείο του Απ.Βραχ,..στα θρυλικά πια Εξάρχεια.. όπου ο Βραχιολίδης το έπαιζε κι αρχηγός του Αναρχισμού, που μόλις τότε άρχισε να φυτρώνει στην περιοχή και το διασκέδαζε πολύ συγκρουόμενος με τους νεφελώδεις ψευτοαναρχικούς… Ο Βραχιολίδης στην ουσία ήταν φύσει αναρχικός – όχι έτσι όπως θέλει να τους παρουσιάζει η Αστυνομία τους αναρχικούς- αλλά σε θεωρητικό επίπεδο… Πίστευε και συνεχίζει να το υποστηρίζει, πως στην ουσία ο δημοσιογράφος είναι εν δυνάμει αναρχικός, διότι επαγγελματικά είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται πάντα στην απέναντι πλευρά με κάθε θεσμική αρχή.!

Η ένδοξη εποχή της βασιλείας της βιντεοκασέτας . Και ο Παύλος Πισσάνος (διαφημιστής σημαντικός της εποχής εκείνης) είχε μπει στο παιχνίδι της παραγωγής αλλά με πνευματικότερο τρόπο. Παρήγαγε και συνεχίζει να παραγει βιντεοκασέτες με αρχαιοελληνικό ενδιαφέρον που μάλλον μοσχοπωλούνται αυτή τη στιγμή στα ξένα πανεπιστήμια. Δίπλα του η ωραιοτάτη γυναίκα του Καρολίνα , διάσημο φωτομοντέλλο της εποχής και μητέρα του παιδιού που αποπειράθηκε να υφαρπάξει η διαπρεπής ΄Ελλη Λαμπέτη. Ο Βραχιολίδης υπήρξε τότε & σήμερα με τα τηλεοπτικά αναμασήματα ο μόνος πολέμιος της Λαμπέτη!
Στη δεξιά φωτό ο Απ.Βραχ.. στην Πάτρα με γνωστούς ηθοποιούς (Μαυρομάτης, Καριοφύλη ή κάπως έτσι .. και στο μέσον , αλήθεια ποιός σκηνοθέτης είναι;
΄Οπως είπαμε καθημερινά σχεδόν, το γραφείο του vIdeo album γέμιζε από καλλιτέχνες προς τους οποίους ο Βραχιολίδης πρόσφερε την γνωστή εγκαρδιότητά του. Ανάμεσα στους πολλούς, τον είχε επισκεφθεί και ο τραγικός αυτόχειρας, Νικόλας ΄Ασημος, που τού άφησε και μιά κασέτα με μπαλάντες του.
Είπαμε ότι το αρχείο του Βραχιολίδη είναι ταλαιπωρημένο, κι αυτά που βρίσκουμε,πάλι καλά είναι.
Δείτε πίσω από το κεφάλι του Γιάννη Βούρου (άνω κάπου θα βρείτε τη φωτό) υπάρχουν δύο κορνίζες , στη μία είναι με την Έλλη Λαμπέτη και στην άλλη με την Τζένη Καρέζη.. Και οι δυό είναι εξαφανισμένες.
–Ε, και; Κι αν υπήρχαν τι θα έβγαινε; Μια τρύπα στο νερό… Εδώ εξαφανίζονται λαοί,πολιτισμοί, μύθοι .. Τα πάντα είναι υπο εξαφάνιση, θα έλεγε πικρά ο Απ.Βραχ.
Το περίπτερο του VIDEO ALBUM στη έκθεση του Ζαππείου (άνω) και κάτω στο γραφείο του με τη δεσποινίδα Βλαχοδήμου, που την έστειλε από τον Καναδά ο πατέρας της, συμμαθητής του Απ.Βραχ στο ιστορικό Νυχτερινό Γυμνάσιο της ΧΑΝΘ –Θεσσαλονίκης…. για να την κάνει λέει δημοσιογράφο και να την προσέχει… Το κορίτσι απλά εξαφανίστηκε… Δεν την ξανάδε από τότε… Τάχει αυτά η ζωή και ειδικά στην άτακτη κι ακατάστατη Αθήνα.

ΕΔΩ η τρίτη σελίδα, βασικά η πρώτη μετά το εξώφυλλο
Φαίνονται τρεις υπογραφές: ΝΙΚΟΣ ΑΘΕΡΙΝΟΣ,
Η ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, και το
κύριο άρθρο του εκδότη ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ
ΕΔΩ το τακτικό χρονογράφημα
του συγγραφέα-σκηνοθέτη
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ VIDEO ALBUM...
Πολλοί και σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής συνεργάζονταν με το video album. O ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, (μορφή του κινηματογράφου), ο θεατράνθρωπος Νίκος Αθερινός, ο Χάρυ Κλυν, η συγγραφέας Κωστούλα Μητροπούλου και πάρα πολλοί άλλοι, στόλιζαν με τις σκέψεις τους το μεγάλο περιοδικό.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!
Εκείνο δε που ξεχάσαμε να πούμε  είναι η αισθητική δομή του πριοδικού. Στέκεται και σήμερα ανταγωνιστικά με όλα τα υπάρχοντα έντυπα! Υπερσύγχρονο κασέ,εντυπωσιακές σελίδες κι ανάδειξη θεματολογίας που ξεπερνούσε την εποχή του! 
Να σημειωθεί δε ότι το στήσιμο μιας σελίδας σήμερα είναι παιχνιδάκι με τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες που ισχύουν. Τότε ήταν ένας Μαραθώνιος οδυνηρός-χρονοβόρος, διότι με τη φωτοσύνθεση που ίσχυε  τα πράγματα ήταν δύσκολα! Πολύ άγρια... Οι σελίδες που βλέπετε στο πόνημα αυτό είναι σπυρί-σπυρί στημένες. ΜΟΤ Α ΜΟΤ!..Ενώ σήμερα με ένα κλικ... στο υπολογιστή .. έχεις τη σελίδα έτοιμη! Ηρωϊκή εποχή... Αφού σκεφθείτε ο Κώστας Παπαπαναγιώτου,( Αρχισυντάκτης)  μπήκε στα γραφεία του περιοδικού και δεν είχε ιδέα από σελιδοποίηση. Ούτε ήταν και ο ρόλος του αυτός... Αλλά είδε να βασανίζεται ο Βραχιολίδης , (που είχε προϊστορία στο είδος), του άρεσε ο τρόπος αυτός της δημιουργίας και αμέσως ...άρχισε να στήνει τις δικές του σελίδες με τα ρεπορτάζ που έβγαζε... Τον ενθουσίαζε δε τόσο..ώστε ξενυχτούσε στα γραφεία μέχρι τα μεσάνυχτα! 
Και η Νο 1 -της εποχής σταρ του Χολλυγουντ ΤΖΟΑΝ ΚΟΛΛΙΝΣ
 σε συνέντευξη της στο Κ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το αποτέλεσμα γενικώς ήταν πάντα αισθητικά ωραίο, όχι ίσως τέλειο με τις γραφιστικές αρχές που ισχύουν σήμερα, αλλά άριστο με τα δημοσιογραφικά κριτήρια.. Δεν έχετε παρά να δείτε τα όσα φωτογραφικά επιστρατεύουμε στην αναφορά αυτή για τον άθλο του περιοδικού αυτού!
Αξίζει δε να αναφερθεί, προς μνήμη εκείνης της εποχής πως το σημερινό φιλμάρισμα των εφημερίδων, χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι παιχνιδάκι. Τότε ήταν βάσανο μέγα.
Ακόμη κι  οα αρχηγός των Παλαιστινιών
Αραφατ.. έδωσε συνέντευξη
στο VIDEO ALBUM
Οι σελίδες που στήνονταν στα γραφεία του περιοδικού.. έπρεπε να πάνε να φωτογραφηθούν σε ειδικά εργαστήρια ΑΤΕΛΙΕ ... που τα μετέφραζαν σε φίλμ 4/χρωμίας..και μετά μία -μία η σελίδα  να μονταριστεί σε ειδικές πλαστικές μεμβράνες κι από κει να πάνε στο τυπογραφείο οφφσετ, όπου και πάλι ξαναφωτογραφίζονταν -ή φωτίζονταν , ειδικά, πάνω σε τσίγκους ,οι οποίοι τοποθετούνταν σε τεράστιες εκτυπωτικές μηχανές ..μέχρις ότου τυπωθούν σε χάρτι... 
Και βέβαια και οι εγχώριες σταρ..
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ-Μ.ΚΟΝΤΟΥ

Άλλος βάσανος ήταν η εκτύπωση. Πολλοί τυπογράφοι  της εποχής δεν ήξεραν να διαχειριστούν ορθά τις μηχανές τους και το αποτέλεσμα συχνά ήταν απαγοητευτικό. Τα Εξάρχεια εκείνη την εποχή στα τυπογραφικά θύμιζαν την FLEET STREET του Λονδίνου (περιοχή του Τύπου). Ο Βραχιολίδης,λόγω του μεγάλου, πρωτοφανούς όγκου του περιοδικού VIDEO ALBUM συνεργάζονταν ταυτόχρονα με 3-4  ατελιέ και τυπογραφεία... πέριξ των γραφείων του ... Το ατελιέ του ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΥΝΟΥ ήταν αυτό που τον εξυπηρετούσε καλύτερα και τα περισσότερα εξώφυλλα του περιοδικού πέρασαν από τα χέρια του, καθώς και πάμπολλες διαφημιστικές καταχωρήσεις... Το ατελιέ του Στράτου ήταν τότε δίπλα στα γραφεία του Γιώργου Καραγιάννη , δεν θυμάμαι την οδό, αλλά ήταν δίπλα και προφανώς το ίδιο ατελιέ περιποιούνταν τα εξώφυλλα των ταινιών του οργανισμού Καραγιάννη, όπως και πολλών άλλων εταιριών που είχαν τα γραφεία τους εκεί δίπλα...πάντα-οι περισσότερες βιντεοπαραγωγές εταιρίες ήταν τότε στα Εξάρχεια, εκτός από τους 5 της ΕΠΠΙΒΕ...που δούλευαν με τον παράνομο πακέτο! Αν δεν το έχω αναφέρει ακόμη λέω πως εκτός των 5 επιβητόρων αυτών της βιντεοαγοράς, ΟΛΕΣ οι άλλες ..ΟΛΕΣ δεν πουλούσαν... πακετό. Αλλά αγόραζες για το βιντεοκλάμπ σου... όσες ήθελες και όπως ήθελες...ΠΑΝΕΛΕΥΘΕΡΑ! Ο Βαρδινογιάννης  (Θοδωρής νομίζω ότι λεγότανε-έχει πεθάνει... είναι μάλλον αυτός που δημιούργησε τον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΤΑΡ, αν δεν κάνω λάθος) και οι λοιποί ΑΛΗΤΕΣ 4, ήθελαν απλά να τα αρπάξουν με κανόνες για ιθαγενείς!.     

ΝΑ ΚΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ....

Εδώ -δεξιά κι αριστερά
υπάρχει κάτι τις για τον
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ,σήμερα 
αρχηγό του ΛΑΟΣ,
Ο Γιώργος τότε κυκλοφορούσε κασέτες, με δικά του πολιτικά ρεπορτάζ ... κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ ..που μάλλον δεν τις κυκλοφορούσε μέσω βίντεο κλάμπ.. Είχε δικό του φαίνεται σύστημα προώθησης..
Σημειώστε ότι το φωτο-υλικό που βλέπετε εδώ είναι ..φωτογραφημένο από τους τόμους του video album KI OXI "σκαναρισμένο", γι αυτό και βλέπετε κάποιες θολούρες... Δεν γινότανε αλλιώς. Θα έπρεπε να διαλύσουμε πολύτιμους τόμους για να σκανάρουμε μία-μια τις σελίδες ..Κάτι τέτοιο, για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ θα ήταν μάλλον απρεπές.. και βάνδαλο.Πάντως μεγενθύνονται οι φωτογραφίες με ΚΛΙΚ και με λίγη επεξεργασία , για τους ειδικούς, διαβάζονται και τα κείμενα. Και πάντως όποιος επιθυμεί να έχει διαφανέστερη επισκόπηση ...ας επικοινωνήσει μαζί μας στο pressliberty@gmail.com και θα εξυπηρετηθεί τάχιστα! 
ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑ....

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΞΙΟ είναι από τα πρωτότυπα.. Έχει ξαναδημοσιευτεί, αλλά μια και βρήκαμε τη σελίδα  στο video albun..ας το ξαναγράψουμε με δυό λόγια!
Πρόκειται για τον γάμο της γνωστής Ρούλας Κορομηλά με το λαμπρό ηθοποιό Πάνο Μιχαλόπουλο!Εκείνη την εποχή η Ρούλα ήταν στην ΕΡΤ ως δακτυλογράφος, αλλά το κορίτσι ήθελε να πάει πιο αψηλά ,όπως και με πήγε... αλλά έπρεπε να προηγηθεί η υπογραφή του Βραχιολίδη!! Απίστευτο, αλλά αληθινό!. Τί συνέβη; 
Τον πήρε στο τηλέφωνο ο γνωστός μεγαλοπαραγωγός Γιώργος Καραγιάννης και του λέει:
--Απόστολε, θέλω μια χάρη. Θα είμαι κουμπάρος στο γάμο του Πάνου Μιχαλόπουλου με την Ρούλα Κορομηλά, αλλά το κορίτσι που είναι στην ΕΡΤ θέλει μια βεβαίωση ότι έχει δημοσιογραφική προϋπηρεσία.. έτσι της ζητάνε  εκεί... μπορείς να πείς ότι δούλευε στα περιοδικά σου ... 2 χρονάκια, να γράψεις αν... θέλεις;

Πρόβλημα σίγουρα... Αν το κορίτσι που θα έχει μια τέτοια βεβαίωση..πάει στο ΙΚΑ, η όπου αλλού θέλει... τι κάνουμε;

Ο Βραχιολίδης το ζύγιασε και είπε απλά:
--Γιώργο, στείλε αύριο κάποιον να δώσω τη βεβαίωση που θες... ΄Οχι για δύο χρόνια...θα βάλω τέσσερα! Τίποτε άλλο .

..Από κει και πέρα όλοι μας ξέρουμε την εξέλιξη της δακτυλογράφου Ρούλας Κορομηλά, που έχει πιστοποιηθεί και ως...δημοσιογράφος με βούλα και υπογραφή του Βραχιολίδη.  Τέτοιο πράμα ο σπουδαίος ρεπόρτερ του VIDEO ALBUM.
    
H ΠΡΩΤΗ TOYΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΕ ΒΟΝΤΕΟΚΑΣΣΈΤΕΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1985

Η τουρκική βιντεοκασσετα είχε κάνει θραύση την εποχή 1985-92..όπως σήμερα με τις τηλεοπτικές παραγωγές της με Σουλεϊμάν κι άλλες σαπουνόπερες !


ENA ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ!


ΦΑΚΕΛΛΟΣ: ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑ ..ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ασφαλώς !


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΕΣ ...ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ...ΣΑΡΩΝΑΝ!

Αυτή τη στιγμή ,πολλοί δυσφορούν με την προβολή από ελληνικά κανάλια Τουρκικών ταινιών, που μάλιστα αποσπούν και μεγάλη θέαση...φθάνοντας σε ακραία σημεία...απόταξής τους  από τα μέσα προβολής τους (ΜΜΕ-κανάλια).

ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ...ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ...ΘΕΑΜΑ!

Ο νεαρός Εμράχ, νούμερο
ένα αστερι της Τουρκίας ήρθε
στην Ελλάδα  με κασσέτες
και για συναυλίες..Κυρίως στη
Θράκη... 
ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές ..Προηγήθηκε η επίθεση των Τούρκων στα χρόνια της άνθισης της βιντεοκασσέτας, 1986-1992. Χιλιάδες τουρκικές βιντεοκασσέτες είχαν γεμίσει τα ράφια των 5000 βιντεοκλάμπ, καθ΄άπασαν την επικράτεια, και  απολάμβαναν  αρκετή μάλιστα δημοτικότητα μεταξύ του βιντεοθεάμονος κοινού της εποχής. 

Οι λόγοι της δημοτικότητας που αποκτούν στον ελληνικό χώρο οι κινηματογραφικές δημιουργίες των παραγωγών της γείτονος, είναι πολλοί κι εν τινι μέτρω εύλογοι...Δεν είναι μόνον τα κατάλοιπα από εποχής Τουρκοκρατίας ,αλλά και πολλά άλλα. Δεν θα τα αναπτύξουμε, διότι ο στόχος μας είναι να σας δώσουμε πληροφορίες για την επίθεση της τουρκικής βιντεοκασσέτας (κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στον Τύπο) στην ελληνική αγορά. 

Οι πληροφορίες μας  προέρχονται από τη μόνη έγκυρη πηγή, το περιοδικό VIDEO ALBUM, που εκείνη την εποχή ήταν leader  σε διεθνή κλίμακα, αναγνωρισμένο ..σε βαθμό που το Χόλλυγουντ να το έχει βάλει στο μαυροπίνακα, κι ακόμη σημαντικότερο, είναι αυτό , που με δυο λόγια, ανάγκασε-έφερε-  τον Πρόεδρο των ΗΠΑ... να επισκεφθεί την Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη (πρωθυπουργός τότε) και να απαιτήσει Νόμο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, για τους αμερικανούς χολλυγουντιανούς παραγωγούς , τα έργα –ταινίες- των οποίων , κατακλέβονταν-όντως- στην Ελλάδα. Αυτό, και δεν χρειάζονται άλλα.

Δύο μόνο λόγια για την πηγή των όσων θα διαβάσετε και θα δείτε φωτογραφικά πιο κάτω:

 ΤΟ VIDEO ALBUM, (100-150 σελίδες έγχρωμες , πολύχρωμο-χαρτί βαρύ ιλλουστρασιόν 120 γρ., και διαστάσεων σελίδας ...Α3- -δηλαδή περιοδικό γίγας)  ήταν δημιούργημα  του ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ , με αρχισυντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, αμφότεροι ρεπόρτερς, γνωστής ..επάρκειας. Αυτά!

*** Συμπτωματικά αυτά τα δυο σημαντικά ονόματα έχουν και «ζωηρή» σχέση και μαζί μας !!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ...
Μέσα σε δυο σελίδες, μόνον μια εταιρία προβάλλει  25 διαφορετικές τουρκικές ταινίες! από το VIDEO ALBUM!

Ξεφυλλίζοντας τις 6000 περίπου σελίδες των τόμων του περιοδικού, βρίσκουμε πολλά για  τις σταθερές τουρκικές επιθέσεις στον τομέα του κινηματογραφικού θεάματος, εν προκειμένω με βίντεο.

Οι Τούρκοι παραγωγοί προκειμένου να
ενισχύσουν τις πωλήσεις τους έφερναν στην Αθήνα
 τότε και  τα πιο διάσημα αστέρια τους, Εδώ  στιγμιότυπα
με τον Κώστα Παπαναγιώτου
Η πρώτη εντυπωσιακή επίθεση των Τούρκων «καλλιτεχνών» στην  τροφοδοσία των Ελλήνων με α-λά τούρκα ψυχαγωγικά  προϊόντα    έγινε την εποχή εκείνη, και μάλλον εντός συγκεκριμένου Κυβερνητικού τους   σχεδίου. Απλά εμείς δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι (ΧΑΜΠΕΡ) 

Μετά από 25 χρόνια σήμερα το «κόλπο επαναλαμβάνεται»! Αυτή τη φορά πιο εξελιγμένα. Λέγεται ότι έχουν θέσει συγκεκριμένους όρους στους καναλάρχες που προβάλλουν σήμερα τουρκικές σειρές!

Το γεγονός, όμως,  χθες και σήμερα είναι ένα: Οι Τουρκικές ταινίες είτε σε βιντεοκασσέτα, ή CD, ή τηλεοπτική έκφραση ..έχουν απήχηση, στους Έλληνες θεατές... παρά το γεγονός, ότι  είναι σαλαμούρες, σαπουνόπερες , γενικώς πατάτες , κρινόμενες καλλιτεχνικά. Αλλά τις βλέπουν χιλιάδες άνθρωποι... 

Κι αν σ΄αυτά προσθέσουμε τα κουτοπόνηρα των Τούρκων, μέσω αυτών των παιδαριωδών ιστοριών που πλασάρουν... περνάνε πλαγιοσκοπικά και τα δικά τους προπαγανδιστικά... Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι από τα προβαλλόμενα σήμερα στα καναλιά ... οι Τούρκοι καλλιτέχνες-πρακτορίσκοι, βάζουν στις ταινίες τους και ολίγον τι ...Ελλάδα. Κάνουν πλύση ...εγκεφάλου στους χιλιάδες «θαυμαστές του γιαλατζή τουρκικού θεάματος;

Για να γίνει μια πλύση... χρειάζεται εγκέφαλος... Υπάρχει τέτοιος εγκέφαλος πράγματι , μεταξύ όσων παρακολουθούν τα κινηματογραφικά αυτά προϊόντα;

Δείτε πιο κάτω τίτλους Τουρκικών βιντεοκασσέτων, που την εποχή 1985-1992  σπάγανε σε ζήτηση από τα βιντεοκλάμπ, και μετά βγάζετε συμπέρασμα για τον εγκέφαλο των ανθρώπων που ενοικίαζαν τέτοιο θέαμα:

ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ  ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΩΝ:

**ΠΙΚΡΗ ΑΓΑΠΗ,
**ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ
**ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ
**Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ
**ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
**ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΑΛΗΘΙΝΑ
4 διαφορετικές σελίδες με ένα σωρό
τουτκικές βιντεοταινίες!
** ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ     
** Ο ΚΑΥΓΑΣ
** ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΑΛΗΘΙΝΑ
**ΚΛΑΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
**ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ!

Να μη συνεχίσω, διότι ήδη κατουριέμαι από πνευματική ευτυχία!

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ...ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ...ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ!

Τότε η τουρκική βιντεοκασσέτα είχε μια απίστευτη δυναμική στην ελληνική αγορά!Αυτό ώθησε , εύλογα  και στη δημιουργία Ελληνοτουρκικών συμπαραγών  βιντεοκασσέτας.
Ο Τούρκος παραγωγός κ. AZIZ SARIKAYA, ήλθε σε συμφωνία με τον Έλληνα παραγωγό κ.Βίτσιο, για να ξεκινήσουν πρόγραμμα συμπαραγωγής ελληνοτουρκικών βιντεοταινιών!..
Η ιδέα δεν ήταν κακή κι άρεσε, αλλά μάλλον δεν προχώρησαν τα σχέδιά τους, διότι τους βρήκε προφανώς η λαίλαπα, το τσουνάμι της μαζικής εξαφάνισης των βιντεοκλάμπ στη Ελλάδα, λόγω επέλασης των τηλεοπτικών καναλιών!

Ο κ. ΑΖΙΖ, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό VIDEO ALBUM… λέει τα εξής διαφωτιστικά.

--Νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές Έλληνες και Τούρκοι να παράγουν σπουδαία προϊόντα σε ταινίες.Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες...
**Στην Τουρκία των 70 εκ. κατοίκων έχουμε 4000 βιντεοκλάμπ... Εσείς έχετε 5000... αν και μόνον 10 εκ κάτοικοι!
** Στην Ελλάδα οι δικές  μας βιντεοκασσέτες  διατίθενται αντί 2.500 δραχμών.

ΟΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΑΊΟΙ...
ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΟΎΣΑΝ  ΤΙΣ ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΊΕΣ ΤΟΥΣ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  δική μου:  Η τιμή φαίνεται λογική. Η αλητεία η αρπαχτική των 5 μελών της ΕΠΠΙΒΕ, (μέσΑ ΚΑΙ ΟΙ Βαρδινογιανναίοι...έτσι;) που υποτίθεται ότι αντιπροσώπευαν τις μεγαλύτερες χολλυγουντιανές  εταιρίες ( WARNERFOXCOLUMBIACBS…κ.λπ.) πουλούσαν στα βιντεοκλάμπ περίπου στις 9-10.000 δρχ. τη βιντεοκασσέτα... Άντε να βγει ο βιντεοκλαμπάς!..Η καταλήστευση των απλών βιντεοκλαμπάδων είναι ολοφάνερη από μέρους της συμμορίας  (αποδεδειγμένος ό όρος...δικαστικά..για αυτό και το κόλπο της τρομοκρατικής  ΕΠΠΙΒΕ διαλύθηκε, χάρις στις μάχες του περιοδικού VIDEO ALBUM… Aρκεί να αναφέρουμε τούτο.:.. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση των πέντε-7 εταιριών.. που τάχα κυνηγούσαν την κασσετοπειρατία...είχε στείλει στα δικαστήρια  τουλάχιστον 400 βιντεοκλάμπάδες για ...αντιγραφή-κλοπή βιντεοκασσετών... δεν ευδοκίμησε ούτε ΜΙΑ! Μα ούτε ΜΙΑ!.. Χάρις βέβαια στο VIDEO ALBUM και τον συνεργάτη του, λαμπρό Ποινικολόγο  ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΈΑ... που δυστυχώς έφυγε ..σύντομα!

Μιλάμε για μοναδικους άθλους... Αλλά τότε θα πείτε ότι υπήρχαν και δικαστές...

O Τούρκος παραγωγός  k. AZIZ κοιτάζοντας
το ελληνικό περιοδικο VIDEO ALBUM, , που
χαρακτήρισε ασύγκριτο μπροστά στα
αντίστοιχα περιοδικά της χώρας του.
'Αυτό είναι περιοδικο΄ μεγάλου επιπέδου", είπε. 
Συνεχίζει ο κ. Αζίζ : 
**Εμείς στην Τουρκία έχουμε πρόβλημα με τους ηθοποιούς... Μας ζητάνε πολλά... Υπάρχει ένας πιτσιρικάς διάσημος περίπου 10 ετών! ..που για να παίξει σε βιντεοταινία, σε ταινία γενικά ζητά 10 εκ. δρχ...
Με τέτοια ποσά δεν βγαίνουμε , αρκεί να σας πούμε πως η κερδοφορία για για τον παραγωγό αρχίζει , αν πουλήσει ..2000 βιντεοκασσέτες!..
**Μια παραγωγή ταινίας... στοιχίζει 6. εκ. δρχ... όταν ο άλλος , ο πιτσιρικάς  αυτός πιο πάνω ζητάει αμοιβή 10 εκ... πώς να γυρίσω εγώ ...ταινία;

**Ενώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50... εταιρίες βιντεοπαραγωγής, στην Τουρκία έχουμε μόνον 20!
**Εξάγουμε ταινίες σε χώρες όπου υπάρχουν Τούρκοι, στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα!
Εμείς δεν έχουμε ελληνικές ταινίες  στη Τουρκία, και σκέπτομαι...να κάνω εγώ εισαγωγές βιντεοταινίων ...ελληνικών!..
** Ναι έχουμε κι εμείς περιοδικά 2-3  στην Τουρκία που ασχολούνται με το κινηματογραφικό θέαμα... Αλλά δεν συγκρίνονται με το VIDEO ALBUM, ..Eίναι μοναδικό και περιοδικό επιπέδου... ΄Εβαλα να μου μεταφράσουν μερικές σελίδες σας και ειλικρινά βγάζω το καπέλο μου!

΄Ιδια κολακευτικά λόγια  λένε πάρα πολλοί και δη οι χολιγουντιανοί, όπου διάβάζαν το περιοδικό-(έχουν πράκτορες στην Αθήνα και κυρίως την Αμερικανική πρεσβεία , η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο  στην καταλήστευση των βιντεοκλάμπ από τις 5 εταιρίες της λεγόμενης ΕΠΠΙΒΕ ( AUDIO VISUALVIDEOSONIC, κ.λ.π)

Μικρό συμπέρασμα... Οι Τούρκοι επιτίθενται ... με θέαμα.. στην ελληνική κοινωνία.ΟΙ  Ελληνες που έχουν μεγαλύτερες προσβάσεις στην τουρκική κοινωνία (αφού το 60% των Τούρκων είναι ελληνικής προέλευσης... δεν στέλνουν δικά τους καλλιτεχνικά προϊόντα! Συνεπώς , γιατί ξαφνιαζόμαστε ; Οι Τούρκοι, όπως πάντα κάνανε καλά τη δουλειά τους... Εμείς, τι κάνουμε;
Ο Σουλεϊμαν ο μεγαλοπρεπής ..σπέρνει το σπόρο του. Εμείς ιστορικά μεγαλοπρεπέστεροι... από οποιον δήποτε Σουλεϊμάν και Μεμέτη θα ..διαμαρτυρόμαστε.. γιατί κάποια κανάλια εμπορικά κάνουν τη δουλειά που επιδιώκουν;
Ας πάρουμε φόρα κασι να μπούμε στην τουρκική πιάτσα με δικά μας δημιουργήματα... ΄Η μήπως δεν έχουμε;

Εδώ είναι ο ΜΕΜΟΣ ,΄
παλαιός παραγωγός
που στο κεντρικό του κατάστημα
επί της Πατησίων 11, δίπλα
στο παλαιό ΜΙΝΙΟΝ, επιμένει
ακόμη στη βιντεοκασσέτα..Διαθέτει
και τουρκικές βιντεοκασσέτες. 

ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ...ΓΝΩΣΗ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΑ!.. 

Καταχωρούμε πιο κάτω μερικές αφηγήσεις κάποιου συλλέκτη βιντεοκασσετών... Η εγκυρότητα του κειμένου περιορίζεται στην αφήγηση του ερασιτέχνη αυτού.Εμείς μιλάμε ότι η βιντεροκασσέτα άνθισε στην Ελλάδα από 1985-1992 ..Αλλά ο αφηγητής, τραβάει το στόρυ και πιο πριν... Σε πολλά μπορεί να είναι ακριβής.. αλλά όταν δεν ξέρει τον πρωτοπόρο Χατζάρα από Θεσσαλονίκη ...τι απέγινε η τύχη του, φαίνεται σαφώς πως δεν έχει διαβάσει το VIDEO ALBUM,όπου υπάρχουν πολλά μέχρις και της τελικής θανής της βιντεοκασσέτας.. Δρούσε ο άνθρωπος μέχρι τελευταίας ρανίδας...

Η βιντεοκασσέτα απέκτησε πολλούς φίλους, αλλά και συλλέκτες "ταινιών" που σήμερα υπολογίζονται το πολύ έως 10, ανά την Ελλάδα... Πάντως χιλιάδες βιντεοκασσέτες βρίσκονται και σήμερα σε χέρια πολλών τέως ...-κυρίως- βιντεοκλαμπάδων.

Δείτε όμως τα κειμενάκια του ερασιτέχνη-συλλέκτη και θα κατανοήσετε το όλο κλήμα μιας δυνατής εποχής, που άνθισε και πέθανε αδόξως η βιντεοκασσέτα , ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της και έως cd ,που αξιοποιούν φυσικά οι Κυριακάτικες εφημερίδες ...Δείτε:Θα τις πούλαγες τώρα;
Τώρα, όχι δεν νομίζω. Είναι συναισθηματικοί οι λόγοι. Αν μου έδινε κάποιος 10.000 ευρώ δεν θα ήταν άσχημα, αλλά σκέφτομαι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασα για να τις μαζέψω. Υπήρχε μια περίοδος στο Μοναστηράκι που γινόταν ένα παζάρι στην Ερμού. Ήταν την εποχή που είχε βγάλει ο Παπανδρέου την απόφαση για την ιδιωτική τηλεόραση και μέσα σε δύο χρόνια έκλεινε το ένα βίντεο-κλαμπ μετά το άλλο. Και τι κάνανε λοιπόν, στήνανε πάγκους και πουλάγανε βιντεοκασέτες με το κιλό. Και είχαν τότε οι τρεις ένα χιλιάρικο ή δίνανε στις 10 τις 2 δώρο και φωνάζανε όπως πας στη λαϊκή για να αγοράσεις φρούτα και λαχανικά. «Ελάτε παιδιά! Τσόντες, καράτε, βαράτε!» Εκεί πέρα είχαμε βρει κάποια διαμαντάκια. Κάποια ήταν χαλασμένα ή είχαν βάλει άλλες κασέτες μέσα στα κουτιά. Τελοσπάντων, έγινε ένα επεισόδιο με κάτι τσιγγάνους που πήγαν να σκοτωθούν, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο δήμος το παζάρι και αναγκαστήκαμε να πηγαίνουμε σε μαγαζιά. Μας βγήκε σε καλό δηλαδή. Γενικά, σαν εποχή, με τις κασέτες ήταν πολύ γραφικά τα πράγματα. Μόνο έναν θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη -που είχε ένα πολύ μικρό μαγαζί- ο οποίος ήξερε τι είχε και τις είχε ξεχωρίσει κιόλας. Είχε βάλει τα σήκουελ π.χ. μαζί. Επίσης έρχονταν πολλοί από το εξωτερικό, Σουηδοί, Αμερικάνοι, Άγγλοι που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και αγόραζαν. Έβλεπαν τα εξώφυλλα, δεν μπορούσαν βέβαια να διαβάσουν ελληνικά, και προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις ταινίες. Έτσι έχει φύγει μεγάλη ποσότητα στο εξωτερικό. Θυμάμαι ότι πολλά βίντεο-κλαμπ μου είχαν πει: «Α, και ένας Σουηδός είχε περάσει πέρσι και είχε πάρει πολλές.» Και στα νησιά συνέβαινε αυτό πάρα πολύ.
Στο εξωτερικό συλλέγουν;
Γενικότερα στο εξωτερικό ήταν ακόμη χειρότεροι από εμάς εδώ πέρα. Υπήρχε πολύ ισχυρός πυρήνας συλλεκτών, ειδικά στις βόρειες χώρες και υπάρχει ακόμη και σήμερα. Αλλά ασχολούνται περισσότερο πλέον με τα DVD.

Όνειρα σε VHS
Μαρία Παππά

Ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες βιντεοκασετών στην Ελλάδα διηγείται στο ough! ιστορίες VHS τρέλας και μιλάει για το τέλος ενός μέσου που εξαφάνισαν το DVD και τοdownload.
Κάπως έτσι ήταν στιβαγμένες οι βιντεοκασσέτες στα βιντεοκλάμπ, ανά την Ελλάδα!
Το VHS ή διαφορετικά η γνωστή σε όλους μας βιντεοκασέτα [τουλάχιστον σε όσους είναι πάνω από 30] λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στην Ιαπωνία. Ήταν μια επαναστατική εφεύρεση, που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις ταινίες και την τηλεόραση εκείνη την εποχή. Ο μέσος θεατής είχε άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες ταινίες και σειρές, με μικρότερο κόστος από ενός εισιτηρίου για το σινεμά. Στην Ελλάδα –που δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση μέχρι το 1989– ήταν σαν το μάνα εξ’ ουρανού και αποθεώθηκε όσο κανένα άλλο μέσο της δεκαετίας του ’80. Μια ολόκληρη γενιά μπήκε ολοταχώς στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της τσόντας, αποκτώντας απλά μια κάρτα μέλους σε ένα βίντεοκλαμπ. Και ένα βίντεο [εκείνη την εποχή, πανάκριβο]. Ποιος δεν έχει κάνει ουρές σε βίντεοκλαμπ για να νοικιάσει μια «πολυσυζητημένη ταινία»; Το 2012, η βιντεοκασέτα είναι είδος προς εξαφάνιση –παρά τις προσπάθειες καλλιτεχνών για την αναβίωσή της -το διαδίκτυο είναι σε μεγάλο μέρος υπεύθυνο γι’ αυτό. Παραδόξως όμως, όσο η τεχνολογία κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και η πληροφορία κατακλύζει την καθημερινότητά μας, υπάρχει μια αίσθηση απώλειας αλλά και θαυμασμού για μια αναλογική εποχή που πέρασε. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει από την συζήτηση που είχαμε με έναν από τους τελευταίους συλλέκτες του είδους, το Νίκο Καρακίζη, το πάθος του οποίου για ταινίες σε VHS τον έχει βάλει αρκετές φορές σε απρόσμενες και αστείες περιπέτειες μέχρι να ανακαλύψει τις πολυπόθητες κόπιες.
Φωτό: Manteau Stam

Γιατί βιντεοκασέτα;
Από πιτσιρικάς είχα κόλλημα με τις ταινίες και τα θρίλερ. Η πρώτη ταινία που με ταρακούνησε, ήταν το 1987. Είχα πάει σινεμά με τη μητέρα μου και είχα δει το Robocop, το πρώτο, στο οποίο είχα πάθει σοκ. Το είδα και πρόσφατα και εκεί φαίνεται η δύναμη της ταινίας. Το βλέπεις και λες είναι μια ταινία πολύ μπροστά από την εποχή της. Είχα φάει ένα κόλλημα και τότε δεν υπήρχε ούτε ίντερνετ, ούτε τίποτα. Ήταν το 91-92, ήμουν ακόμη γυμνάσιο και έπαιρνα το περιοδικό Σινεμά. Έγραψαν το ‘92 για το Brain Dead του Peter Jackson και έλεγε ότι δεν υπάρχει αυτή η ταινία στην Ελλάδα και ούτε πρόκειται να βγει. Έβαλα λοιπόν μια αγγελία στην εφημερίδα «ζητούνται ταινίες-θρίλερ για αγορά» . Τότε, το μόνο μέσο ήταν το βίντεο. Από την αγγελία με είχε πάρει τηλέφωνο ο Βλασσόπουλος, που είχε το Splatterzine. Ήταν η εποχή των φανζίν. Τον είχα λοιπόν ρωτήσει αν αυτά τα πράγματα είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και μου είχε πει ότι, «ναι, είχαν βγει, ακόμα και πιο άγνωστες ταινίες». Ε, από εκεί μου κόλλησε το μικρόβιο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δεις ταινίες. Υπήρχε και ένα μπάχαλο με τις εταιρίες τότε, ο καθένας άνοιγε μια εταιρεία και έβγαζε ό,τι ήθελε. Δεν ήξεραν τι έβγαζαν οι άνθρωποι. Είχαν και αξία, γιατί η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχε λογοκρισία και έβγαιναν κυρίως ιταλικές ταινίες τρόμου. Μία συγκεκριμένη την είχαμε πουλήσει σε συλλέκτη στην Αγγλία -πάντα μέσω αλληλογραφίας από περιοδικά-, γύρω στις 500 λίρες. Στην Ελλάδα, την έβρισκες 300 δραχμές στο Μοναστηράκι. Το συγκεκριμένο ήταν γυρισμένο και στην Ελλάδα, σε ένα νησί. Δεν μπορούσες να φανταστείς τι έβγαζαν τότε. Δεν υπήρχε κριτήριο. Έβγαζαν ότι να’ ναι. Για να τα πάρουμε όμως με κάποια σειρά, γνώρισα το Βασίλη Μπαρούνη πάλι μέσω αγγελίας το 1997, ο οποίος είχε πιο μεγάλη τρέλα από μένα και πηγαίναμε παρέα στην επαρχία με το αμάξι σαν σε διακοπές. Είχαμε φτάσει μέχρι τον Έβρο. Ρωτάγαμε για βίντεο-κλαμπ που είχαν κλείσει. Με το ίντερνετ γνωρίσαμε περισσότερο κόσμο που ενδιαφερόταν για ελληνικές κασέτες. Υπάρχουν κάποιες ταινίες που δεν έχουν βγει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε ελληνική βιντεοκασέτα, π.χ. μια πειραματική ταινία του Carmelo Bene η οποία είναι από τις πρώτες βιντεοκασέτες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο βγήκε μόνο στην Ελλάδα. Ένα πειρατικό DVD που υπάρχει στο ίντερνετ είναι από αυτή την έκδοση. Βέβαια παίζεται πού και πού στην Ιταλική τηλεόραση, αλλά επίσημα, από εταιρεία, έχει βγει μόνο στην Ελλάδα και μπορεί κάποιος συλλέκτης να έδινε 700-800 ευρώ μόνο γι’ αυτό. Τώρα βέβαια με τα download, απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό τα ορίτζιναλ. Η αξία τους έχει πέσει κατακόρυφα. Δεν είναι όμως θέμα τα λεφτά, γιατί σκέφτομαι το τι τράβηξα για να τα μαζέψω και το τι περιπέτειες έχω περάσει και με τον μακαρίτη τον Μπαρούνη και με τον Φωκίωνα, από ένα σημείο και μετά. Τρελά σκηνικά. Είναι κάποιες ταινίες που όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να τις έχω δει μόνο μία φορά. Σαν ταινίες δεν είναι σπάνιες, όπως το Blood to Dracula του Warhol π.χ., αλλά είναι μοναδικές σαν έκδοση. Την συγκεκριμένη βιντεοκασέτα την είχα βρει στην Πάτρα και δεν την είχε ξαναδεί ποτέ κανένας. Είναι full screen επειδή το έχουν τραβήξει μέσα στο σινεμά. Έχουν κάνει ζουμ και στην κάμερα και είναι χάλια. Δεν βλέπεται.

Πόσες έχεις περίπου;
Δεν τις έχω μετρήσει, αλλά από ένα πρόχειρο υπολογισμό είναι γύρω στις 1800.
Ποια ήταν η πρώτη που αγόρασες;
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Κιούμπρικ! Το πήρα όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Το βρήκα σε ένα βίντεο-κλαμπ στο Μαρούσι. Είχε η μητέρα μου το σάουντρακ σε βινύλιο και έβλεπα το εξώφυλλο και αναρωτιόμουν «τι ταινία να είναι αυτή τώρα;». Είναι και η αγαπημένη μου ταινία μέχρι σήμερα.

Τώρα μπορείς να βρεις βιντεοκασέτες;
Πολύ λίγα πράγματα. Πολύ δύσκολο. Στο εξωτερικό κάνουν κύκλους στο ebay κάποια συγκεκριμένα, αλλά σε κάτι τρελές τιμές. Τώρα δεν υπάρχουν και λεφτά για να τα αγοράζω ορίτζιναλ. Δεν είναι ίδιο όπως παλιά. Είχαμε άλλη τρέλα, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τις δεις, ούτε τηλεόραση, ούτε ίντερνετ. Τώρα υπάρχουν blogs που έχουν ένα τεράστιο φάσμα από όλο τον κόσμο για κατέβασμα, μέχρι και ταινίες από Νότιο Αφρική. Κάποτε ένας συλλέκτης από την Αυστρία ήθελε να του δώσω το «Η καταιγίδα στην έπαυλη των οργίων» για 4000 ευρώ. Η ταινία λέγεται «The Night Evelyn Came Out of The Grave» και δεν πάει το μυαλό σου τι είναι. Στη συγκεκριμένη βιντεοκασέτα έχουν κάνει λάθος τις μπομπίνες επειδή ήταν από κινηματογράφο. Έχουν ξεκινήσει την ταινία από τη μέση και βλέπεις το τέλος μετά από λίγο και μετά συνεχίζεται από την αρχή. Αν παρατηρήσεις αυτά που γράφουν από πίσω είναι από τα flyer με την περίληψη της ταινίας που δίνανε όταν έμπαινες στο σινεμά. Αυτοί που είχαν τις εταιρίες ήταν τελείως μπακάληδες. Ο τύπος, δηλαδή, έβλεπε τα εξώφυλλα, του άρεσε κάτι και έβαζε έναν τίτλο ότι να’ ναι. Ο ελληνικός τίτλος στο «The Girl from Rio» του Jesus Franco ήταν «Κορμιά διψασμένα για ηδονή και αίμα»! Ο Jesus Franco μπορεί να έκανε σκουπιδοταινίες, αλλά είχαν φανταστικά σάουντρακ και πολύ ωραίες γυναίκες ηθοποιούς. Κάτι άλλο για τις εταιρίες που έβγαζαν τις κασέτες: τα εξώφυλλα πολλές φορές είναι από άλλες ταινίες. Παράδειγμα, μπορεί να είχαν σε μια αποθήκη 500 με 1000 αφίσες από ταινίες και έφτιαχναν κολάζ. Έβγαζαν π.χ. μια περιπέτεια και είχε από άλλη ταινία εξώφυλλο. Προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τον κόσμο τότε, που δεν ήξερε. Αλλά δεν ήταν κανόνας αυτός. Γενικά στην Ελλάδα δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί τι είχε βγει σε βιντεοκασέτα. Ήταν αχανείς οι κυκλοφορίες. Είχαν βγει άπειρα πράγματα. Δεν υπήρχε και έλεγχος.

Γιατί γινόταν αυτό;
Πολλοί είχαν μια εταιρεία και άλλαζαν το όνομά της για να γλιτώσουν την εφορία και να μην πληρώνουν. Επίσης σε πολλές απ’ τις περιλήψεις έγραφαν κυριολεκτικά ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι. Έβγαζαν ταινίες τρόμου που ο ένας έτρωγε το έντερο του άλλου στο εξώφυλλο και έγραφαν ταινίες για όλη την οικογένεια. Παρόμοια λογική με αυτούς που έβγαζαν τις βιντεοκασέτες είχαν και οι βιντεοκλαμπάδες. Οι 9 στους 10 δεν ήξεραν τι έφερναν στο μαγαζί τους. Έφερναν ό,τι ήταν πιο φτηνό, ό,τι τους άρεσε απ’ το εξώφυλλο και γι’ αυτό δεν ήξεραν την αξία τους. Έχω ακούσει διάφορα. Ήταν κάποιος σε ένα χωριό κοντά στο Βόλο ή στα Φάρσαλα, ο οποίος το είχε κλείσει το μαγαζί και έφτιαχνε τρακτέρ. Πάμε και τον βρίσκουμε μέσα στα λάδια, τον ρωτάμε για το βιντεοκλαμπ που είχε παλιά και μας πάει σε μια αποθήκη τεράστια. Διαλέξαμε σε μια πρώτη φάση 100 κασέτες και του λέμε «θα θέλαμε να τις αγοράσουμε», λέει «ναι, πόσο;», λέμε «εσείς να μας πείτε.» Λέει «500 δρχ. τη μία είναι καλά; - σε δραχμές τότε», λέμε «ναι, μια χαρά» και μας λέει «τι λέτε ρε παιδια; Άντε φύγετε από δω». Μα του λέμε, «εσείς μας είπατε!», «Ρε άντε», λέει, «της εφορίας είστε σας ξέρω καλά εγώ εσάς». Μας έδιωξε κακήν κακώς. Ένας άλλος στα Χανιά, ο κυρ Αντρέας, είχε φυλάξει τις κασέτες σε μια αποθήκη με κρασιά και τυριά και οι μισές είχαν μουχλιάσει. Δεν ήξεραν τι είχαν οι άνθρωποι.

Ποια ήταν πιο δύσκολο να βρεις;
«Η καταιγίδα στη Βίλα των Οργίων». Και συγκεκριμένα, αυτό το αντίτυπο είχε βρεθεί στην Δραπετσώνα σε ένα βίντεο-κλαμπ που είχε τεράστια ποσότητα και μας την άφησε 1000 δρχ. τότε.
Υπάρχουν ακόμη τέτοιου τύπου βιντεοκασέτες πια; Ή τις έχουν πετάξει;
Τέτοιου τύπου δεν υπάρχουν. Ελάχιστα μαγαζιά τις έχουν κρατήσει. Είτε σε κάποια αποθήκη θα σαπίζουν -στην καλύτερη περίπτωση- ή στα σκουπίδια. Δεν υπάρχουν και λόγω χώρου με τα DVD και Blu-ray. Σε όποια μαγαζιά έχουν επιβιώσει κιόλας, γιατί έχουν κλείσει σχεδόν όλοι. Ήταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο Ναύπλιο που είχαν το μαγαζί και είχαν και κάτι στερεοφωνικά ξεχασμένα από το Θεό, από τα ασημένια τα βαριά, τα παλιά. Οπότε μπαίνουμε στο μαγαζί με το Βασίλη και λέμε, «Γεια σας θέλουμε να αγοράσουμε κάποιες κασέτες». Πρώτη απάντηση «Κύριε μου, δυστυχώς απαγορεύεται θα μας κάνουν μήνυση οι εταιρίες», «Ποιες εταιρίες; Έχουν κλείσει οι εταιρίες εδώ και χρόνια», «Μα τι λέτε;» μου λέει, «Προχτές μας έφεραν αυτό». Με τα πολλά κάπως προσπαθούμε να τον πείσουμε. «Έχετε τόσες πολλές» του λέμε, «δώστε μας και μας καμιά δεκαριά, θα σας λείψουν;» και τι μας λέει, «Αχ! Καλά μου παιδιά, αν είχατε εσείς παιδιά, θα μπορούσατε να διαλέξετε ποιο θα πουλήσετε; Οι βιντεοκασέτες είναι σαν τα παιδιά μας.» Ό,τι πιο κουφό μου έχει πει άνθρωπος στη ζωή μου, δεν βγάλαμε άκρη και φύγαμε.

Έχεις περάσει διάφορες περιπέτειες δηλαδή;
Άλλο ένα αστείο σκηνικό: Όταν ξεκίνησα να μαζεύω, είχα μακρύ μαλλί και πάω σε ένα βίντεο-κλαμπ στη Δροσοπούλου το Space, το οποίο έχει κλείσει κι αυτό. Μπαίνω μέσα, ψάχνω στις ταινίες, βρίσκω 2-3 θρίλερ και λέω «γεια σας θέλω να αγοράσω αυτές τις ταινίες». Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν ένας τύπος κοντός με μουσάκι. Ξαπλώνει πίσω στην καρέκλα, με κοιτάζει και μου λέει «Θες να αγοράσεις θρίλερ ε; Σας ξέρω εσάς. Τα θέλετε για να κάνετε τελετές! Είστε σατανιστές» -τότε ήταν πρόσφατη η υπόθεση με τον Δημητροκάλη και τον Κατσούλα. Του λέω «Ορίστε;». «Θες το Suspiria του Argento. Το θέλεις για να κάνετε τελετές. Άντε φύγε από δω! Δεν σου δίνω τίποτα».

Στην Ελλάδα ξέρεις άλλους συλλέκτες;
Στην Ελλάδα είναι ο Φωκίων ο Μπόγρης. Αυτός που είχε μεγαλύτερη συλλογή από μένα ήταν ο μακαρίτης ο Βασίλης Μπαρούνης στον οποίο θέλω να αφιερώσω την συνέντευξη. Με είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Μαζί βρίσκαμε ταινίες, είχε ένα πάθος με αυτό το πράγμα. Ήταν άλλοι δυο-τρεις οι οποίοι δεν έχω νέα τους. Γενικά σε αυτή τη φάση δεν νομίζω να υπήρχαν ποτέ πάνω από 5-10 άτομα σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή με αυτή τη συγκεκριμένη τρέλα και ποσότητα. Μπορεί και λιγότεροι.
Τις ταινίες τις ήξερες πριν τις πάρεις;
Κάποιες ναι, κάποιες όχι. Απλά βλέπαμε τους ηθοποιούς και πιθανολογούσαμε ποιο μπορεί να ήταν. Κάποιες έβγαιναν άσχετες, κάποιες έβγαιναν διαμάντια.ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985-1992..Ράφια κατάφορτα με ..θέαμα!
Έχουν μεταμορφωθεί όλες εκείνες οι ουρές στα video clubs των ‘80s σε μπάρεςdownloading; Έχει ξεπεραστεί ακόμη και η σχετικά πρόσφατη τεχνολογία του DVD; Με διερευνητική, αλλά και ελαφρώς νοσταλγική διάθεση, ρωτάμε ιδιοκτήτες και (πρώην ή μη) πελάτες video clubs αν τα τελευταία θα καταφέρουν να επιζήσουν στην εποχή των torrents και του online streaming.
Τα ερασιτεχνικά ‘70s«Τα πράγματα ξεκίνησαν ερασιτεχνικά, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70», μας λέει ο κ. Λαγουρός, ιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του, του πρώτου video club που άνοιξε τις πόρτες του στην Ελλάδα –και συγκεκριμένα στον Πειραιά- πριν 37 χρόνια. Τότε, όπως μας λέει, δεν υπήρχαν εταιρίες διανομής και οργάνωση. «Όταν ήμασταν μικροί, διαβάζαμε τα “Μίκυ Μάου” και τον “Μικρό Ήρωα”, αλλά δεν υπήρχαν χρήματανα αγοράζουμε καινούρια. Έτσι, όταν είχα τέσσερα-πέντε τεύχη, πήγαινα σε ένα βιβλιοπωλείο και με πέντε δεκάρες το πολύ, μου επέτρεπαν να τα ανταλλάσσω με άλλα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η υπόθεση “βιντεοκασέτα” στην Ελλάδα, με ανταλλαγές», θυμάται.
Όταν ένας φίλος του ναυτικός, έφερε τότε από την Ιαπωνία την πρώτη συσκευή video, την κοιτούσαν με δέος. «Ήταν ένα τεράστιο Panasonic με μεγάλα κουμπιά από πάνω που έκαναν “κρακ” όταν τα πατούσες. Αρχίσαμε να το περιεργαζόμαστε, το συνδέσαμε στην τηλεόραση, και γράφαμε σε άδειες κασέτες ελληνικές ταινίες και παιδικά προγράμματα από την ΥΕΝΕΔ», μας λέει ο κ. Λαγουρός. Όπως ήταν φυσικό, κάτι τόσο «καινούριο» μαθεύτηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα, και επικοινωνούσαν μαζί τους άνθρωποι από όλα τα προάστια της Αθήνας για να πάρουν κασέτες.
«Ναυτικοί μας έφερναν και καμία τσόντα από το εξωτερικό – όπως και να το κάνουμε είχε ζήτηση, και τις ανταλλάσαμε με ελληνικές ταινίες. Κάπως έτσι άρχισαν όλα, με ανταλλαγές ή προμήθειες βιντεοκασέτας για δύο κατοστάρικα», θυμάται.
Από την ΥΕΝΕΔ… στο HollywoodΌλα άλλαξαν στον χάρτη της κασέτας, όταν μπήκε στο σκηνικό ένας «παίκτης» με το επώνυμο Χατζάρας, που όπως μας λέει ο κ. Λαγουρός, άνοιξε τον δρόμο για όλη αυτή τη «βιομηχανία» στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας των video club. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος στα τέλη της δεκαετίας του ’70 έπιασε το νόημα, πήγε στην Αγγλία και άρχισε να αντιγράφει ταινίες κολοσσούς, που έκαναν “μπαμ” τότε. Έκανε αντίγραφα… αβέρτα, τα υποτίτλιζε σε ένα στούντιο και τα έφερνε στην Θεσσαλονίκη, από όπου τα πουλούσε τέσσερα ή πέντε χιλιάρικα το ένα. Πήγαινε για παράδειγμα κάποιος σε αυτόν, γέμιζε το πορτ-μπαγκάζ και γυρνούσε στα video club για να διαλέξουμε ταινίες. Θυμάμαι ήταν σπουδαίες ταινίες όπως ο “Καλός ο Κακός και ο Άσχημος” ή τα “Κανόνια του Ναβαρόνε”.
»Μετά, ήρθαν οι μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα. Κήρυξαν τις πρακτικές του Χατζάρα παράνομες, τον δικάσανε και ούτε που ξέρει κανείς τι απέγινε.( Σημείωση δική μας : Τρίχες, το δικάσανε... Τους τρίψαμε εμείς τη μούρη!Είναι γραμμένα στο VIDEO ALBUM )  Κι εκεί που προμηθευόμασταν την ταινία με ένα πεντοχίλιαρο, ( Άλλη ανακρίβεια... του ανεγκέφαλου συλλέκτη: ΄Οταν οι περισσότερες ταινίες πήγαιναν στα βιντεοκλάμπ, το πολύ με 2000 δρχ, πλην εκείνων των νταβατζήδων  της ΕΠΠΒΕ -με 10.000 δρχ., αυτός ο συλλέκτης πως δα τις πλήρωνε με 5000 δρχ;),  έπρεπε να πληρώνουμε πλέον κάτι άθλια, “ανύπαρκτα” έργα που έφερναν οι εταιρίες, μέχρι και 50.000 δραχμές την κασέτα», μας λέει.
..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ... Το 50.000 είναι νούμερο ανέκδοτο... Οι καλές ταινίες στα βιντεοκλάμπ διατίθονταν το πολύ αντί 10.000 δρχ. Τώρα αν μετά το ψόφο του βιντεοκλάμπ , κάποιοι για λόγους συλλεκτικούς  κοστολογούν έτσι το προϊόν που κατέχουν... τότε θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί το ¨θέμα-τίτλο" που αναζητεί να το προμηθευτεί -το ψώνιο, ο συλλέκτης,  απ΄ευθείας από τον παραγωγό, με το ίδιο ποσό και μάλιστα με δικαίωματα ...αναπαραγωγής και πώλησης της ταινίας!Και θα σας πει κι ευχαριστώ!

Δείτε απλά τι χαμός γίνεται με τις Κυριακάτικες εφημερίδες, που βρίσκουν και πλασσάρουν στους αναγνώστες τους "ταινίες" έναντι πινακίου φακής. Διότι διαφορετικά , δεν θα έβγαιναν!Συνεπώς ξεχάστε το ποσόν των 50.000 δρχ, που αναφέρει ο συλλέκτης. Και να μη λησμονείτε, πως ο "συλλέκτης" είναι άτομον ειδικής ιδιομορφίας... Είναι βιτσιόζος κι ανάλογα με τα μεγέθη του βίτσιου του... ο καθένας που κατέχει κάτι πουλάει ανάλογα με τα μεγέθη του πάθους... του συλλέκτη!


1 σχόλιο: