Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ...

Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Rania Liaga ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ

Στο Βόλο εκδόθηκε η πρώτη δικαστική υπόθεση για παρένθετη μητέρα !

Πρόσφατα από το μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου εκδόθηκε η πρώτη δικαστική υπόθεση 418/2015 για παρένθετη μητέρα υποστηριζόμενη από το Βολιώτη δικηγόρο Κ Μιχάλη Φώτου.
Η προαναφερόμενη αίτηση είχε εκδικαστεί τον Ιούνιο 2005 - όπως προβλέπει ο νόμος- κεκλεισμένων των θυρών, διότι αφορά αυστηρά προσωπικά δεδομένα .
Η νομοθεσία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα το άρθρο 1458 του οικογενειακού δικαίου του αστικού κώδικα με την τελευταία τροποποίησή του αναφέρει για την παρένθετη μητέρα ότι:

«η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια η οποία παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα (χρηματική αμοιβή κλπ) συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνον και της γυναίκας που θα κυοφορήσει καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη!» Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει κι ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι υγιής και κατάλληλη να κυοφορήσει! Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «η κατοικία και των δύο γυναικών πρέπει να είναι στην Ελλάδα». Τονίζεται δε ότι μετά τη γέννηση του παιδιού αποξενώνεται και της απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Με το σκεπτικό της συγκεκριμένης νομοθεσίας το δικαστήριο του Βόλου δέχτηκε την αίτηση και έδωσε την άδεια να προχωρήσει η διαδικασία κρίνοντας ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι που θέτει ο νομοθέτης.
Αξίζει μα σημειωθεί ότι η παρένθετη μητρότητα θεωρείται απαγορευμένη στην Ιταλία, Αυστραλία, Ισπανία και Κίνα. Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις στις ΗΠΑ και Γερμανία .
Στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από εφαρμογής του νόμου το 2005 μέχρι και σήμερα οι παρένθετες μητέρες δεν ξεπερνούν τις 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου