Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΝΑ ΕΝΑΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΜΕ ΨΥΧΗ.. ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ...

Ο σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για «εξύβριση» του ισλάμ, τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.



Δημιουργός του ιστότοπου Liberal Saudi Network, ο Ράιφ Μπαντάουι επελέγη από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για το φετινό βραβείο, το οποίο θεωρείται συχνά το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του Νόμπελ Ειρήνης.





Ποιος είναι ο σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι
Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «θαύμα» το γεγονός ότι επέζησε των50 μαστιγώσεων στις οποίες είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο. Συνελήφθη το 2012 για αδικήματα που περιελάμβαναν προσβολή του Ισλάμ, αδικήματα στο διαδίκτυο και ανυπακοή προς τον πατέρα του, κάτι που θεωρείται έγκλημα στη Σαουδική Αραβία. Ο 30χρονος μπλόγκερ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ του υπεβλήθη πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ριάλ (περίπου 244.000 ευρώ) και 1.000 μαστιγώσεις.





Σε δηλώσεις του στο Der Spiegel, ο Μπαντάουι μίλησε για τη δημόσια μαστίγωσή  του που έγινε μέσα σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε «Αλλάχ Ακμπάρ», (ο Θεός είναι μεγάλος).
«Βίωσα αυτά τα απάνθρωπα δεινά επειδή απλά εξέφρασα τη γνώμη μου», είχε πει.



Παρέμβαση Μάρτιν Σουλτς: Να δοθεί χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι

Να δώσει χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι (Raif Badawi) κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αμέσως μετά την ανακοίνωση της τιμής του Σαουδάραβα μπλόγκερ με το Βραβείο Ζαχάροφ, ενώπιον της Ολομέλειας.
Μιλώντας για τον Ράιφ Μπαντάουι ο κ. Σουλτς είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι θαρραλέος και υποδειγματικός άνδρας, που αντιμετωπίζει μια από τις πιο ειδεχθής ποινές που επιβάλλονται στη χώρα αυτή και αντικειμενικά μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς ως ωμά βασανιστήρια.
Καλώ το βασιλιά να απονείμει χάρη στον Ράιφ και να του επιτρέψει να έλθει να παραλάβει το βραβείο του.
Στην περίπτωση του κ. Μπαντάουι, τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι απλώς δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται κατάφωρα. Γι’ αυτό καλώ τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σήμερα, να του απονείμει χάρη, να τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει στη σύζυγό του και να έλθει τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου