Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

MHN EXETE AYTAΠΑΤΕΣ... ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ (από τον παπά,κοινοταρχή,ενωμοτάρχη, έως την Κυβέρνηση) ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΛΑΛΙΑ!

Ούτε στο διαδίκτυο ελευθερία έκφρασης 

 ΤΗΣ ΜΗΝΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Από τον Ιούνιο του 2014 περιορίστηκε σε 32 από τις 65 χώρες
Έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House, που δημοσιεύθηκε χθες, υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση που καταγράφηκε σε Λιβύη, Ουκρανία και Γαλλία

Η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο περιορίστηκε σε όλο τον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Freedom House, η οποία υπογραμμίζει σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε χθες, «την αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση» που 


καταγράφηκε στη Λιβύη, την Ουκρανία και τη Γαλλία. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι σχεδόν έξι στους δέκα (58%) σε όλο τον κόσμο ζουν σε μια χώρα όπου μπλόγκερ και πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν φυλακιστεί, επειδή μοιράστηκαν περιεχόμενο που αφορά πολιτικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά θέματα.

Περιορίστηκε σε 32 από 65 χώρες
Η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο περιορίστηκε σε 32 από τις 65 χώρες που εξέτασε η ΜΚΟ από τον Ιούνιο του 2014. «Αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση καταγράφηκε στη Λιβύη, στη Γαλλία για δεύτερη συνεχή χρονιά, και στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και ο πόλεμος προπαγάνδας με τη Ρωσία», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Η θέση της Γαλλίας επιδεινώθηκε κυρίως εξαιτίας προβληματικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο 'Charlie Hebdo'», εξηγεί η Freedom House.
Παρά το γεγονός ότι έπεσε μερικές θέσεις, η Γαλλία βρίσκεται στην ένατη θέση των 18 χωρών που χαρακτηρίζονται «ελεύθερες». Η Λιβύη βρίσκεται μεταξύ των 28 χωρών που θεωρούνται «εν μέρει ελεύθερες», καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε από τον Ιούνιο του 2014, κυρίως εξαιτίας «της ανησυχητικής βίας εναντίον των μπλόγκερ». Μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τότε οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότερες κυβερνήσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τον έλεγχό τους στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη Freedom House.

Βάσει της κατάταξης της ΜΚΟ, η Κίνα έχει τη χειρότερη βαθμολογία, ενώ την ακολουθούν η Συρία και το Ιράν. Αντίθετα, καλύτερος μαθητής αναδεικνύεται η Ισλανδία και την ακολουθούν η Εσθονία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Μόνο στην έκφραση…
Στην έκφραση περιλαμβάνονται ιδέες, γεγονότα, μηνύματα, ειδήσεις και γενικότερα κάθε άποψη με την οποία το πρόσωπο εκφράζει τα συναισθήματα και τις ιδέες του. Επομένως, κάθε είδους μήνυμα που μεταδίδεται στο διαδίκτυο προστατεύεται ως ελευθερία της έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να διαμορφώνει ελεύθερα τη γνώμη του με λόγο και με εικόνα, και να τη διαδίδει στον χρόνο και τον χώρο επιλογής του στο διαδίκτυο, χωρίς δυσμενείς γι’ αυτόν συνέπειες.
Επομένως, ούτε ο παροχέας πρόσβασης, ούτε το κράτος μπορούν κατ' αρχήν να θέσουν όρους τόσο ως προς τις εξωτερικές συνθήκες, όσο και ως προς το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Βέβαια το δικαίωμα αυτό δεν περιλαμβάνει τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μολονότι το κράτος και με συνταγματική επιταγή έχει υποχρέωση να διευκολύνει με υλικά μέσα την πρόσβαση και να την καταστήσει τεχνολογικά και οικονομικά προσιτή σε όλους (πρωτίστως στο εκπαιδευτικό σύστημα).

Η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την ελευθερία του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε πληροφορία μπορεί να είναι προσιτή σε όλους, ιδίως όταν αφορά στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στα επαγγελματικά, φορολογικά, ιατρικά, και δικηγορικά απόρρητα, καθώς και σε πεδία της κρατικής δραστηριότητας που συνδέονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια (π.χ. εθνική άμυνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου