Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017




Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Περίπου 350 πνιγμοί αντιστοιχούν το χρόνο. Oι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη θάλασσα ανέρχονται σε 331 για το έτος 2015 και σε 356 για το έτος 2016. Τα ατυχήματα συνέβησαν στη θάλασσα, σε λίμνες, ποτάμια, πισίνες, δεξαμενές, ακόμη και σε μπανιέρες. Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα 6 περίπου νοσηλεύονται.
Στην Ελλάδα το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών, διαδραματίζονται στη θάλασσα, ενώ το 25% στις πισίνες. Από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορείς περίπου το 63% δεν γνωρίζει να κολυμπάει σωστά».
Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας. Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος). .....................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου