Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ!


Τινάζουν στον αέρα κλάδο ανεργίας – συντάξεις και τον ΕΔΟΕΑΠ 
Η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι έκθετη και πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως. Υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις καθώς και αποφάσεις (πχ διαχείριση αποθεματικών, έλεγχος αγγελιοσήμου κ.α.) που είναι στον αέρα, για την συγκεκριμένη «οιονεί εργοδοτική εισφορά».
Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται και εκτελούνται, με παραβίαση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας και του κοινωνικού ελέγχου, δημιουργώντας ζήτημα νομιμοποίησης των σχετικών χειρισμών H συστηματική απουσία του εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ ( τακτικός Σ. Νκολόπουλος, με αναπληρωτή τον Δ. Τρίμη) έχει σαν αποτέλεσμα οι αποφάσεις αυτές να παίρνονται ερήμην
των ασφαλισμένων. To γεγονός αυτό βολεύει μια χαρά την κυβέρνηση και τους εργοδότες στις άθλιες πρακτικές τους, και ταυτόχρονα τους παρέχει συγκάλυψη. Με όλα αυτά όμως και με την παράδοση του αγγελιόσημου στον κρατικό προυπολογισμό τινάζουν στον αέρα την ασφάλιση, τις συντάξεις, τον κλάδο ανεργίας των δημοσιογράφων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθώς και τον ΕΔΟΕΑΠ. 

Αυτά καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων(ΚΕΔ), με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών, στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η οποία εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της προέδρου του ταμείου,
-Η κυβέρνηση θέλει να φάει και τα ρέστα από τα ταμεία, ήταν η απάντηση από το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπου της ΚΕΔ Δημ. Τσαλαπάτη. Και φαίνεται ο τι εδώ μέσα κάποιοι παίζουν το ρόλο του λαγού για αυτές τις πολιτικές.

Με το διάβημα διαμαρτυρίας τους οι συνδικαλιστές , από τις ενώσεις συντακτών και την ΠΟΕΣΥ ( Θ. Μπερεδήμας, Δ.Κουμπιάς, Δ. Δραγόγιας Θ.Αλατάς κα.), απαίτησαν από τη διοίκηση του ταμείου να πάρει αμέσως θέση, δηλώνοντας ό, τι ακριβώς λέει και η γνωμοδότηση. Δηλαδή ότι το αγγελιόσημο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και ότι δεν αποτελεί κοινωνικό πόρο.
Άλλωστε και το έγγραφο (20-06-2013/ΑΠ Φ80000/19144/3501) του υπουργείου Εργασίας που έχει σταλεί στα ταμεία για την «καταγραφή μη ανταποδοτικών τελών» αναφέρει ρητά:
«Οι φορείς που δεν έχουν μη ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αποστείλουν αρνητική απάντηση», όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει πριν από μέρες το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ Κώστας Ντελέζος με εισήγηση του στο ΔΣ της ομοσπονδίας.

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν έχει μη ανταποδοτικά τέλη. Η διοίκηση του όμως δεν έστειλε, ως όφειλε, αρνητική απάντηση. 

Αντίθετα απέστειλε τα στοιχεία του αγγελιοσήμου για τον κρατικό προϋπολογισμό, διαβιβάζοντας απλώς την γνωμοδότηση και χωρίς να την υιοθετεί, παρόλο που το ίδιο το ταμείο την είχε ζητήσει.
Πρέπει όμως να επανορθώσει αμέσως για να μην δώσει το παραμικρό άλλοθι για το έγκλημα εκ προμελέτης που ετοιμάζει το κυβερνητικό δίδυμο.. 
Στην προσπάθεια της να καλυφθεί, η πρόεδρος του ταμείου δήλωσε και στη συνεδρίαση ότι αυτό έτσι γινόταν πάντα και τα στοιχεία έμπαιναν στον ίδιο κωδικό (Νο 5200)_.
Σε παρέμβαση του παριστάμενου νομικού σύμβουλου των ενώσεων που ανέφερε ότι κάτι που γινόταν παράνομα δεν αποτελεί δίκαιο, καθώς και σε άλλες παρατηρήσεις, η πρόεδρος πετάχτηκε όρθια και κουνώντας το δάχτυλο έδειξε την έξοδο στους εκπροσώπους των ενώσεων συντακτών.
Κάπου εκεί άναψαν τα αίματα.

-Είστε έκθετη κυρία μου και εσείς και το συμβούλιο σας ,έβαλαν τις φωνές οι συνδικαλιστές
-Περάστε έξω, ξέσπασε η κυρία.
-Έτσι να μιλάτε στο κόμμα σας η στους πολιτικούς σας φίλους Η ξέρετε καλά που αλλού…, ήταν η απάντηση.

Η επέκταση του επεισοδίου με απλούς θεατές 15 μέλη του ΔΣ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που οι περισσότεροι είχαν σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς να λένε λέξη, τελικά απεφεύχθη . 
Το θέμα όμως μένει ανοιχτό μαζί με τις ευθύνες που ήδη αναζητούνται για την διοίκηση .

Η τελευταία πολυσέλιδη γνωμοδότηση, που εκθέτει τη διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και την Κυβέρνηση, καταλήγει στο σκεπτικό της:

«…Το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ΜΜΕ συνιστά
ιδιάζοντα κοινωνικό πόρο των οικείων ασφαλιστικών ταμείων, ο οποίος
κυρίως υποκαθιστά τις εργοδοτικές εισφορές. Ήδη για το λόγο αυτό, πρόκειται για «οιονεί εργοδοτική εισφορά» με ανταποδοτικό, ως εκ τούτου, χαρακτήρα. Εξάλλου, το αγγελιόσημο κατ' αποτέλεσμα βαρύνει τους εργοδότες, δηλαδή τις επιχειρήσεις τύπου και ΜΜΕ, καθόσον αυξάνει το κόστος της διαφήμισης, ενώ και οι τοπικά βαρυνόμενοι με αυτό (διαφημιζόμενοι) τελούν σε ειδική σχέση με τους ωφελούμενους (εργαζόμενους στον τύπο και τα ΜΜΕ), καθόσον προσδοκούν ωφέλεια από την εργασία τους. Ενόψει αυτών, παγίως δέχεται η νομολογία ότι το αγγελιόσημο συνιστά «εισφορά υπό ευρεία έννοια», ενώ δεν συνιστά φόρο και εκφεύγει του πεδίου εφαρμογής του δικαίου της EE.
Κατά συνέπεια, το αγγελιόσημο, κατά το μέρος που αποτελεί ασφαλιστικό πόρο των τομέων του «Ενιαίου Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), δεν συνιστά «μη ανταποδοτική χρέωση» κατά την έννοια του υπ* αριθμ. πρωτ. 2/59093/ΔΠΓΚ/17-6-2013 εγγράφου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών…»


ΠΗΓΗ: http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου