Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ...ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ...

Ο Ερντογάν θέλει παζάρι για τον πάστορα Μπράνσον αλλά έφαγε… πόρτα από τον Τραμπ!

Ο Ερντογάν θέλει παζάρι για τον πάστορα Μπράνσον αλλά έφαγε… πόρτα από τον Τραμπ! | Newsit.gr
Φωτογραφία Reuters

«Τρέμει» και… παζαρεύει ο Ερντογάν! Για να γλιτώσει το πρόστιμο κρατική τράπεζα της Τουρκίας, προσέφερε να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η απάντηση που πήρε ήταν ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία έχει ξεσπάσει με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η άρνηση της Τουρκίας να τον αφήσει ελεύθερο εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ που αποφάσισε να «γονατίσει» την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν «απάντησε» με τις γνωστές… κορώνες του αλλά φαίνεται πως είναι διατεθειμένος για παζάρια. Μόνο που δεν είναι ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η πρόσφορά της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα έρχεται στο φως μέσα από δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον, αλλά με έναν όρο. Θέλει, ως αντάλλαγμα, να σταματήσει η διαδικασία κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία απειλείται με τεράστιο πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπράνσον και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία, όπως και τριών Τούρκων, που εργάζονται σε αμερικανικές αποστολές στη χώρα, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την έρευνά της για την τράπεζα Halkbank.
Ο Άντριου Μπράνσον
Στην κρατική τουρκική τράπεζα μπορεί να επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν ύποπτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Halkbank, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα (ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Ερντογάν») έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Χαστούκι» Τραμπ στον Ερντογάν: Πρώτα ο πάστορας

Η προσφορά αυτή, όμως, απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν ξεκάθαρη: ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον. Αυτό αποκάλυψε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον», πρόσθεσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Άντριου Μπράνσον, Αμερικανός πάστορας που μένει στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Πέρασε χρόνια στη φυλακή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες να αποφυλακιστεί αλλά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ. Και κυρίως δεν την ικανοποίησε η απόρριψη, από τουρκικό δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, του νέου αιτήματος για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του Μπράνσον.
Αν ο Αμερικανός πάστορας δεν αφεθεί ελεύθερος, όπως θέλει η Ουάσινγκτον και δικαστεί, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Δεν πείθει όμως τον Ερντογάν, που δημόσια τον έχει κατηγορήσει πως συνεργαζόταν όχι μόνο με τον Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και με τους Κούρδους του PKK!
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου