Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ' ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ!


ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ! Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΛΟΥΣΤΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ! ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ¨Η ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ!
Παύλος Σαράκης: (Ποινικολόγος) «Υπάρχουν έντιμοι και ικανοί δημοσιογράφοι που είναι "αγκάθι" στη διαπλοκή και στη συστημική πληροφόρηση. Αυτούς οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Αυτοί είναι απαραίτητοι σε μία δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία»

Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο σημειώνεται ένα μπαράζ συλλήψεων και προσαγωγών δημοσιογράφων και εκδοτών εφημερίδων οι οποίοι σύρονται στα αστυνομικά τμήματα, στα κρατητήρια και στα αυτόφωρα, με δημόσια διαπόμπευσή τους.
Τους περνούν τις χειροπέδες, τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και κατόπιν φωτογραφίες προφίλ-ανφάς λες και πρόκειται για τους χειρότερους εγκληματίες. Και αν κάποιοι πουν «οι δημοσιογράφοι καλά να πάθουν και λίγα τους κάνουν γιατί είναι υπηρέτες του σαθρού πολιτικού συστήματος», εμείς δεν αναφερόμαστε σε αυτούς, τους λίγους και δακτυλοδεικτούμενους αλλά σε δημοσιογράφους που κάνουν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ή και σε εκδότες -ακόμη- και τοπικών εφημερίδων!
Πρόσφατα είχαμε τη σύλληψη της δημοσιογράφου του «Ελεύθερου Τύπου» Δέσποινας Κονταράκη εξαιτίας της οποίας προέκυψε νέα εντολή, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνεται σύλληψη των δημοσιογράφων αν δεν υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του εκάστοτε εισαγγελέα, που διατάσσει τη σύλληψη! Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα οποιαδήποτε μήνυση με αυτόφωρη διαδικασία οδηγούσε τον δημοσιογράφο-εκδότη εφημερίδος στο αυτόφωρο, τώρα απαιτείται αιτιολογημένη εισαγγελική απόφαση των λόγων που επιβάλλουν τη σύλληψη του κατηγορούμενου!
Και όμως, μια-δυο μέρες προ των εκλογών είχαμε τη σύλληψη δύο εκδοτών τοπικών εφημερίδων, κατά τις οποίες, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων επέδειξαν υπέρμετρο ζήλο, προβαίνοντας στη σύλληψη των μηνυθέντων!
Η εφημερίδα μας με το σημερινό της ρεπορτάζ ανοίγει τον φάκελο «διώξεις δημοσιογράφων» ένα φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

Ας θυμηθούμε τις πιο καραμπινάτες περιπτώσεις με συλλήψεις δημοσιογράφων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ!

«Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε το». Με αυτό του το μήνυμα στο tweet ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε γνωστή τη σύλληψή του από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2012. .

Η εντολή σύλληψης του δημοσιογράφου δόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» από το περιοδικό «Hot Doc».

Στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας αναφερόταν: «Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ».

Είναι κοινή άποψη ότι πρόκειται για αδιανόητη συμπεριφορά των Αρχών, με την οποία διασύρονται όλες οι εξουσίες, την ώρα που συγκλονίζεται όλη η Ελλάδα από τα ηχηρά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των 2.059 μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, τα οποία αποκάλυψε το περιοδικό «Hot Doc» .

Στο δικαστήριο, μετά την τρομερή ταλαιπωρία που υπέστη ο Κώστας Βαξεβάνης, αθωώθηκε.  Όσοι όμως βρίσκονται στη  «λίστα Λαγκάρντ» δεν  έχουν λογοδοτήει! Αρκεί που ο δημοσιογράφος διασύρθηκε και καταταλαιπωρήθηκε!
ΣΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ESPRESSO

Στη σύλληψη της δημοσιογράφου Ανθής Βούλγαρη της εφημερίδας Espresso προχώρησε η αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος της ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, για σχετικό δημοσίευμα που αφορούσε περιστατικό με τον Αχιλλέα Μπέο.

Η σύλληψη έγινε στα γραφεία της εφημερίδας από αστυνομικούς του τμήματος Καλλιθέας, οι οποίοι παράλληλα αναζητούσαν να συλλάβουν και τον Διευθυντή Σύνταξης αφού ο κ. Κούγιας είχε καταθέση μύνυση και στον ίδιο.

Η δημοσιογράφος πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο και την επομένη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Ο ποινικολόγος είχε γίνει έξαλλος με το πρωτοσέλιδο της Espresso που είχε τίτλο: «Ο Μπέος έδειρε τον Κούγια» και μια παλιά φωτογραφία του, από παλαιότερο συμβάν που έχει αίμα στο πρόσωπο.

Ο κ. Κούγιας υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι απλά υπήρξε μόνο μια λογομαχία με τον Α. Μπέο που σίγουρα δεν οδήγησε τους δύο άνδρες να πιαστούν στα χέρια». 


ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ ΤΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»

Το βράδυ της Κυριακής 6 Απριλίου  συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Ηρακλείου η αρχισυντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» και Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, Δέσποινα Κονταράκη,  μετά από μήνυση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή. Παράλληλα, ανεζητείτο και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας, Αλέξης Σκαναβής. Τελικά, η δημοσιογράφος, αφού απολογήθηκε γλίτωσε το κρατητήριο και αφέθηκε ελεύθερη μετά από εντολή του εισαγγελέα.
Η σύλληψη της Δέσποινας Κονταράκη αποτέλεσε την αφορμή για να αλλάξει τοstatus quo των συλλήψεων και προσαγωγών των δημοσιογράφων στο αυτόφωρο για …ψύλλου πήδημα!  Πλέον, μόνον εφόσον υπάρχουν από τον εισαγγελέα  αιτιολογημένοι οι λόγοι της κράτησής του κατηγορούμενου θα προσαγάγεται το αυτόφωρο.
Και όμως, προ ημερών είχαμε νέες συλλήψεις…
  
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΕΝΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος (τελικά εξελέγη δήμαρχος) συνελήφθη δυο μέρες προ των εκλογών  ο ιδιοκτήτης και εκδότης της σατυρικής εφημερίδας "η μαϊμού της Κηφισιάς" κ. Αριστείδης
Ξηντάρας. O εισαγγελέας αφού  έκρινε ότι δεν θα πρέπει να κρατηθεί ο εκδότης, ούτε να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία διέταξε να αφεθεί ελεύθερος. Παρά την εντολή του Ν. Δένδια να μην συλλαμβάνονται για τέτοια πλημμελήματα δημοσιογράφοι και εκδότες, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος ζήτησε την σύλληψη του εκδότη. Όποιος δηλαδή ασκεί κριτική σε βάρος του Θωμάκου θα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το νόμο;».


ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ! ΤΟ ΠΗΡΑΝΕ ...ΣΚΟΙΝΙ ΚΟΡΔΟΝΙ!
Την παραμονή των εκλογών της 25 Μαΐου συνελήφθη ακόμη ένας εκδότης τοπικής εφημερίδος. Πρόκειται για τον Γιώργο Γκόντζο, εκδότης της εφημερίδας «Αλήθεια», της Ανατολικής Αττικής, κατηγορούμενος για... παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα, επειδή συνεργάτες του μοίραζαν πόρτα – πόρτα, φύλλο της εφημερίδας του, με αρνητικά κείμενα προς ένα συνδυασμό του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας, ο οποίος συμμετείχε στον  β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 
Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Σπάτων -Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου (ο οποίος τελικά εξελέγη δήμαρχος), ο συλληφθείς δήλωσε στους αστυνομικούς, παρουσία του, ότι το υλικό το οποίο είχε ως περιεχόμενο η εφημερίδα, δεν ήταν στη διάθεσή του, αλλά του είχε παραδοθεί από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αντίπαλου συνδυασμού. Μάλιστα, σύμφωνα πάλι με το Δημήτρη Μάρκου, παρουσία του ο συλληφθείς, επικοινώνησε με το συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο και του ζήτησε να σταματήσει το μοίρασμα της εφημερίδας. 
Η σύλληψη έγινε από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Σπάτων, μετά από μήνυση πολίτη της Αρτέμιδας.
Η εφημερίδα «Αλήθεια» είναι δεκαπενθήμερη και διανέμεται δωρεάν. Την τελευταία εβδομάδα εκδόθηκε την 21η Μαΐου αλλά και την 23η του ίδιου μήνα και μοιράστηκε πόρτα – πόρτα στους δημότες, με περιεχόμενο που αφορούσε στην προεκλογική εκστρατεία των δυο συνδυασμών, οι οποίοι ήταν αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το συγκεκριμένο περιεχόμενο ήταν άκρως αρνητικό για το Δημήτρη Μάρκου και το συνδυασμό του, ενώ στον αντίπαλο συνδυασμό αναφερόταν μόνο μια διαφημιστική καταχώριση με μήνυμα του επικεφαλής του.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ»!
Τον Νοέμβριο του 2012 συνελήφθη και παρέμεινε στο κρατητήριο του Α.Τ. Χολαργού και ο υπογράφων, μετά από μήνυση που του έκανε αναγνώστης τουblog του!!! Αιτία; Δεν είχε σβήσει έγκαιρα ανώνυμο σχόλιο που αφορούσε στον θιγέντα, και που το θεωρούσε ότι τον συκοφαντούσε!  Αντί δηλαδή ο μηνυτής να απευθυνθεί μέσω της google στον προσδιορισμό των στοιχείων του ανώνυμου σχολιαστή και μετά να μηνύσει αυτόν, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του συνεργάτη της «Ελεύθερης Ώρας»!!! Ο εισαγγελέας μόλις είχε την μήνυση διέταξε άμεσα να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος! Αφού όμως πρώτα υπέστη τεράστια ταλαιπωρία!

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: «Η σύλληψη και η κράτηση του δημοσιογράφου δεν είναι μόνον φυσική ταλαιπωρία, αλλά  συνιστά προσβολή και απαξίωση του δημοσιογραφικού κόσμου και του
λειτουργήματός τους»
Ζητήσαμε τη νομική άποψη του έγκριτου ποινικολόγου Παύλου Σαράκη.

Κύριε Σαράκη ως έμπειρος ποινικολόγος θα θέλαμε την άποψή σας για τις ποινικές διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων. Έχουμε συνεχείς συλλήψεις δημοσιογράφων με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ακόμη και με κρατήσεις τους στο κρατητήριο. Τι συνιστά αυτό για τη δημοκρατία μας;

Π.Σ.: Πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Πυρήνας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος είναι ο έλεγχος της εξουσίας. Η κοινωνία έχει απαίτηση να ενημερώνεται αντικειμενικά για το δημόσιο βίο. Έχει την απαίτηση από τον δημοσιογράφο να αποκαλύπτει και όχι να συγκαλύπτει τα "κακώς κείμενα". Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που κερδίζουν πολλά με τη σιωπή τους, ενώ εκείνοι που τα "λένε" διώκονται. Ο κάθε δημοσιογράφος, οφείλει βέβαια να διασταυρώνει ένα θέμα, πριν το δημοσιοποιήσει. Καλός δημοσιογράφος είναι εκείνος που ξέρει να υποστηρίξει την πληροφορία του και ξέρει να αποφεύγει την παραπληροφόρηση.

Παρά το ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει οδηγία να μην κρατούνται οι μηνυόμενοι, βλέπουμε ότι δεν τηρείται πάντα αυτό από τις αστυνομικές αρχές με αποτέλεσμα ο συλληφθείς δημοσιογράφος να υποβάλλεται σε τεράστια ταλαιπωρία με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην προσωπική του κι επαγγελματική του ζωή.  Πώς το σχολιάζετε;

Π.Σ.: Αν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι δόθηκε οδηγία από την Εισαγγελία να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά περίπτωση. Ο εκάστοτε Εισαγγελέας υπηρεσίας να αξιολογεί την κάθε μήνυση ξεχωριστά και να διατάσσει είτε την αυτόφωρη διαδικασία, είτε την τυπική διαδικασία με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να υφίσταται ενιαία αντιμετώπιση. Προτιμώ την τυπική διαδικασία. Εξάλλου τα αδικήματα περί τύπου, εκ του νόμου περαιώνονται ταχύτερα από άλλα. Η σύλληψη και η κράτηση του δημοσιογράφου δεν είναι μόνον φυσική ταλαιπωρία, αλλά –για μένα- συνιστά προσβολή και απαξίωση του δημοσιογραφικού κόσμου και του λειτουργήματός τους.

Ωστόσο, πολύς κόσμος επικροτεί τις συλλήψεις και διαπομπεύσεις δημοσιογράφων επειδή σε ένα μεγάλο βαθμό τους θεωρεί συνολικά υπεύθυνους για τις πλάτες που παρέχουν  στο πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση για την κατάντια της χώρας. Τι απαντάτε;

Π.Σ.:  Ο Τύπος και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου γιατί γνωρίζει ότι οι ιδιοκτήτες αυτών είναι επιχειρηματίες. Και οι επιχειρηματίες τα χρησιμοποιούν για άλλες business. Αυτό απεχθάνεται η κοινωνία. Το δόλιο "εμπόριο" της ενημέρωσης. Αυτό όμως δεν μπορεί από μόνο του να στρέφεται εναντίον μάχιμων δημοσιογράφων που υπηρετούν με αυταπάρνηση την ενημέρωση των πολιτών. Υπάρχουν έντιμοι και ικανοί δημοσιογράφοι που είναι "αγκάθι" στη διαπλοκή και στη συστημική πληροφόρηση. Αυτούς οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Αυτοί είναι απαραίτητοι σε μία δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. ΠΗΓΗ: http://indobserver.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου