Aπίστευτο: Ο Κώστας Πλεύρης κατέσχεσε σε ελληνικά ύδατα, τάνκερ της Λιβύης
Πηγή: http://www.fimes.gr/2013/08/kostas-pleuris-tanker-livii/#ixzz2d5lFGkM6
Ποια η απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κώστα Πλεύρη να κατασχέτει σε ελληνικά ύδατα ένα τάνκερ της Λιβύης;
Μια απίστευτη ιστορία, που λίγο έλειψε να προκαλέσει πρόβλημα έως και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, φέρνει σήμερα στο φως το «Secret». Η περιπέτεια ξεκινά πριν από 10 χρόνια και συγκεκριμένα το 2003, όταν ο γνωστός δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέλαβε μία υπόθεση υπεράσπισης του λιβυκού Δημοσίου. Την έφερε μάλιστα εις πέρας, καθώς κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με αντίδικο τεχνικές εταιρείες, για αποζημιώσεις ύψους 378 εκατομμυρίων δολαρίων! Μετά την επιτυχημένη έκβαση, ο δικηγόρος ανέμενε την… αμοιβή του, η οποία, βάσει νόμου, ανέρχεται στο 2% του αρχικού ποσού. Η αμοιβή, ωστόσο, δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία νέα διαμάχη, που κρατάει μέχρι σήμερα.
ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ
«Αρχισα να τους ενοχλώ για να πληρωθώ. Τους έκανα αγωγή και, τελικά, το 2007 βγήκε η απόφαση που μου δίνει τη νόμιμη αμοιβή μου, δηλαδή το 2% που αντιστοιχεί σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ», λέει ο Κώστας Πλεύρης, μιλώντας στο «S», και συνεχίζει αναλύοντας όλες τις πτυχές αυτής της απίστευτης ιστορίας. Η αρχική αγωγή ήταν απλώς μία αναγνωριστική, την οποία αργότερα ο ποινικολόγος μετέτρεψε σε καταψηφιστική. Η απόφαση βγήκε, τελικά, το 2008 και τον δικαίωσε.
Η επόμενη κίνηση του κ. Πλεύρη, αφού οι Λίβυοι αρνούνταν να καταβάλουν το ποσό, ήταν να προχωρήσει στην… κατάσχεση ενός δεξαμενόπλοιου που ανήκει στο λιβυκό Δημόσιο και μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 114.000 τόνων, βρίσκεται τώρα στους Αγίους Θεοδώρους, στην Κόρινθο.
«Προτού προχωρήσω στην κατάσχεση, έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει λύση και να πληρωθώ, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν», λέει σήμερα ο Κώστας Πλεύρης και μάλιστα αποκαλύπτει πως νωρίτερα είχε προσπαθήσει να κατασχέσει ένα οικόπεδο, αλλά δεν το έκανε, καθώς ισχυρίστηκαν ότι προορίζεται για πρεσβεία.
Η υπόθεση, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ, αφού μετά την κατάσχεση του τάνκερ οι Λίβυοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση, καθώς εμφανίστηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα σε δικαστήριο της Κορίνθου, ισχυριζόμενοι πως το πλοίο δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά σε μια εταιρεία της Μάλτας. Ο ισχυρισμός τους δεν αποδείχτηκε και το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, βγάζοντας, τελικά, το πλοίο σε πλειστηριασμό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
Ο κ. Πλεύρης λέει χαρακτηριστικά για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο: «Είναι τόσο αστείοι, που είπαν ότι ανήκει σε μια εταιρεία στη Μάλτα. Ζήτησαν μάλιστα να φύγει το πλοίο, το οποίο βγήκε στον πλειστηριασμό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Δεν πίστευα ότι θα φερθούν έτσι σε μένα, που τους κέρδισα ένα τόσο μεγάλο ποσό».
Και συνέχισε τονίζοντας πως το μόνο που κάνει είναι να διεκδικεί τα λεφτά που του χρωστάνε και να εφαρμόζει τον ελληνικό Νόμο: «Εχω δικαίωμα να κατάσχω περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη μου». Την ίδια ώρα, οι αντίδικοί του τον έχουν πλησιάσει, όπως λέει, για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, την οποία όμως δεν αποδέχεται, αφού το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Εμπάργκο» στην Ελλάδα
Η διαφορά αυτή που αφορά έναν ιδιώτη και το λιβυκό Δημόσιο λίγο έλειψε να πάρει διαστάσεις διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών. Το θέμα έφτασε στη Λιβυκή Εθνοσυνέλευση, το αντίστοιχο δικό μας Κοινοβούλιο, όπου οι Λίβυοι ζήτησαν να επιβληθεί… εμπάργκο στην Ελλάδα, ενώ τέθηκε επί τάπητος και το θέμα να αποσυρθούν και οι ασθενείς τους από τα ελληνικά νοσοκομεία. Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να θέσει τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, αφού η υπόθεση δεν αφορά τα δύο κράτη, αλλά μία διαφορά ιδιώτη με το λιβυκό Δημόσιο. Η πληροφορία ωστόσο που θέλει το πλοίο, του οποίου το όνομα είναι «AL HALI», να είναι σύμβολο για το λιβυκό κράτος δεν γίνεται αποδεκτή από τον κ. Πλεύρη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι από το λιβυκό Δημόσιο έχουν αγορασθεί άλλα τέσσερα ίδια πλοία.
Διαβάστε ποιο το μέγαλο βήμα του Θάνου Πλεύρη.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2013/08/kostas-pleuris-tanker-livii/#ixzz2d5lFGkM6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου