Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΕΔΟΕΑΠ

edoeap12  Άνεργη δημοσιογράφος καταγγέλλει τον ΕΔΟΕΑΠ

Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), το προνομιούχο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων, το οποίο σκανδαλωδώς εξαιρέθηκε από την ενοποίηση με  άλλα ταμεία, αποκλείει από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους άνεργους δημοσιογράφους.
Αυτό καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή της η δημοσιογράφος Λίνα Στεφάνου, την οποία και παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κυρία Σπανοπούλου,

κύριοι του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ


Έχοντας παραβρεθεί στη συνάντηση (14-5-2012) για το θέμα των ανέργων κι αφού άκουσα προσεκτικά τις εξηγήσεις σας για το θέμα της φραγής μερίδας των ανέργων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

• Είναι αστεία τουλάχιστον δικαιολογία το ότι δεν μας αφήσατε το ελάχιστο περιθώριο των 30 ημερών πριν κάνετε φραγή στην ασφάλισή μας, επειδή φοβηθήκατε ότι κάποιοι θα έτρεχαν να βγάλουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα τα σπασμένα ενός χρόνου! Ότι δήθεν κάποιοι θα είχαν έτσι το χρόνο –όπως είπατε να επιβαρύνουν το ταμείο οικονομικά! Το ότι μας αντιμετωπίζετε σαν να είμαστε το φάντασμα του Αλ Καπόνε δεν το σχολιάζω. Σκέφτομαι όμως ότι θα μπορούσατε, αν είχατε τη διάθεση, να δώσετε προθεσμία 20-30 ημερών να τακτοποιηθούν οι οφειλές και σ’ αυτό το διάστημα ο ασφαλισμένος θα μπορούσε να κάνει τις εξετάσεις του μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ, στους γιατρούς που ούτως ή άλλως πληρώνονται με τον μήνα, χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο. Αυτό λέγεται καλή πίστη.
• Αν πάρουμε καλοπροαίρετα τις αποφάσεις σας θα δούμε ότι προσπαθείτε να σώσετε τον ΕΔΟΕΑΠ, μεταμορφώνοντάς τον σε ιδιωτικό κλαμπ προνομιούχων. Είναι μια άποψη, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι η σωστή.
Γνωρίζουμε όλοι πως χρόνια ολόκληρα οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να παρανομήσουν γιατί κανείς δεν τους καλύπτει. Ούτε η ΕΣΗΕΑ, ούτε η πολιτεία, ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ έκαναν ποτέ κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση. Άνθρωποι που δουλεύουν με μπλοκάκι, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν άνεργοι προκειμένου να ασφαλίζονται στον φορέα τους! Παράλογο ε;
Σ΄ αυτή την λάθος κατάσταση εσείς στηρίξατε την απόφασή σας με τα εκκαθαριστικά. Μια τέτοια μονομερής απόφαση –όταν το θέμα αφορά τόσο την ΕΣΗΕΑ όσο και την Πολιτεία που δεν νομοθετεί- δεν μπορεί παρά να είναι πάλι λάθος.
Τελικά αυτοί που την πληρώνουν για άλλη μια φορά είναι οι δημοσιογράφοι. Όχι γιατί άλλαξαν δουλειά, ή γιατί κάνουν κάτι παράνομο, αλλά επειδή δουλεύουν στα social media (τα οποία δεν αναγνωρίζονται για κάποιο λόγο από την ΕΣΗΕΑ) ή επειδή οι εργοδότες τους αρνούνται να τους βάλουν μισθολόγιο! Αυτούς εσείς τώρα λέτε πως τους πετάτε έξω από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα; Και πόσο δίκαιο είναι αυτό;
Μας στέλνετε επίσης –κατά δήλωση κυρίας Σπανοπούλου- να ασφαλιστούμε στο ταμείο του/της συζύγου (εφ’ όσον υπάρχει).
Ο ΕΔΟΕΑΠ κύριοι είναι κατάκτηση όλων των δημοσιογράφων. Αν ήθελα να είμαι στο ΤΕΒΕ ή στο ταμείο εμπόρων, ή στο ΙΚΑ θα έκανα κάτι άλλο στη ζωή μου. Είμαι 30 χρόνια μάχιμη δημοσιογράφος και θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά μου να ασφαλίζομαι στον φορέα μου! (Γιατί έστω και άνεργη πάλι μάχιμη είμαι, αφού ποτέ δεν σταματάω να γράφω ακόμα κι όταν δεν πληρώνομαι! Η άλλη μεγάλη πληγή του επαγγέλματος.
Για μας η δημοσιογραφία δεν είναι απλό επάγγελμα, είναι χαρακτηριστικό με το οποίο γεννηθήκαμε. Με καταλαβαίνετε καθόλου;).
Τρίτο και τελευταίο σημείο για το οποίο σας θεωρώ υπεύθυνους είναι που δεν μας φωνάξατε νωρίτερα όχι απλά να συζητήσουμε αλλά να σας καταθέσουμε τυχόν προτάσεις που έχουμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Το θέμα αυτό εκτός από σας αφορά και εμάς -αν το ξεχάσατε. Είμαι σίγουρη ότι σε κάποια καλύτερη απόφαση θα καταλήγατε.
Μια και δεν το κάνατε όμως αναγκάζομαι τώρα να σας στείλω αυτήν την επιστολή και να σας προτείνω να ξανασκεφτείτε την άδικη και τόσο λάθος αυτή απόφασή σας.
Αναρωτιέμαι: όλοι εμείς  που θα εκδιωχθούμε από τον Φορέα μας με μια απόφασή σας, χάνουμε και το δικαίωμά μας να ψηφίσουμε για την ανάδειξη του επόμενου ΔΣ; Αν είναι έτσι τότε μας στερείται όχι μόνο την ασφάλιση αλλά και το δικαίωμα σαν δημοσιογράφοι να αποφασίζουμε τα του κλάδου μας. Από την άλλη, αν με έχετε πετάξει έξω και δεν γνωρίζω την ποιότητα του έργου που παράγετε, με τι κριτήρια θα κληθώ να ψηφίσω μεθαύριο; Καταλαβαίνετε πόσο παράλογη είναι η απόφασή σας;
Πρόταση
Αντί να μας διώξετε (είναι αστείο και μόνο που το γράφω) από τον ασφαλιστικό μας Φορέα, μήπως θα ήταν καλύτερα εμείς οι «άνεργοι» δημοσιογράφοι να κληθούμε να δώσουμε εισφορά αντίστοιχη των εισοδημάτων μας, αντί των 43 ευρώ που είναι σήμερα για όλους; Σαν μηνιαία εισφορά βάσει του μισθού μας. Μπορείτε να φτιάξετε μια κλίμακα. Να ξεκινάει από όσους έχουν εισόδημα 6-10.000 ευρώ το χρόνο και να φτάνει μέχρι τις 50.000 ευρώ και άνω το χρόνο. Ζητήστε εισφορά αντίστοιχη.
Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα –αν το συζητήσετε και με τους νομικούς σας κι αν έχετε καλή διάθεση.  Έτσι ο ΕΔΟΕΑΠ θα αυξήσει τα έσοδά του. Εμείς δεν θα φωνάζουμε εναντίον σας. Κι εσείς δεν θα μείνετε στην ιστορία ως το μοναδικό εχθρικό προς τους ασφαλισμένους του ΔΣ.
Αντίστοιχες λύσεις θα μπορούσατε να βρείτε και για τα άλλα μέτρα που ανακοινώσατε (βρεφονηπιακούς κλπ), αν κάνατε διάλογο μαζί μας αντί να αποφασίζετε μόνοι σας. Περιμένω μια απάντησή σας.

Ευχαριστώ
Μετά τιμής

Λίνα Στεφάνου
(stefanou.lina at gmail.com)
Μάχιμη πλην άνεργη δημοσιογράφος Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου