Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ...




ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Υφίσταται άγριο παρασκηνιακό πόλεμο, ίσως διότι  τα πάει, έως σήμερα καλά!

Επιστολή της “Εφημερίδας των Συντακτών” στο αναγνωστικό κοινό

Αναδημοσίευση από το φύλλο του Σαββάτου 08.12.2012
“Με την εμπιστοσύνη που δείξατε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» συμβάλατε καθοριστικά σε ένα εξαιρετικό εκδοτικό γεγονός: είναι η πρώτη φορά που μια ανεξάρτητη πολιτική εφημερίδα, η οποία εκδίδεται από τους ίδιους τους εργαζομένους σ΄ αυτήν, καταφέρνει όχι μόνο να σταθεί, αλλά και να συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες -σε σύνολο 22- με βάση τις κυκλοφορίες που ανακοινώνουν τα πρακτορεία διανομής, για όσα έντυπα, βέβαια, δίνουν στοιχεία.
Με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και τα απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση, αυτό το εκδοτικό γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Είναι η έμπρακτη υποστήριξη από τους πολίτες σε μια αδέσμευτη και πολυφωνική εφημερίδα και, ταυτόχρονα, η έκφραση εμπιστοσύνης σε ένα εκδοτικό εγχείρημα, πίσω από το οποίο δεν κρύβονται μεγαλοεκδότες, ούτε οικονομικά συμφέροντα ούτε πολιτικά κόμματα.
Οπως σας είπαμε από την πρώτη μέρα, είμαστε μια πραγματικά νέα εφημερίδα και θέλουμε να δείξουμε ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική εφημερίδα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο σήμερα στην Ελλάδα, φτάνει να μη μετέχει σε παλιά ή νέα πλέγματα εξουσίας.
Οι πολίτες, όμως, πρέπει να ξέρουν ότι αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια. Ενα παράδειγμα: η εφημερίδα μας προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον στην Ευρώπη και διεθνώς. Ανταποκριτές και απεσταλμένοι ξένων εφημερίδων, ειδησεογραφικών πρακτορείων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μάς επισκέφθηκαν και μετέδωσαν εκτενείς ανταποκρίσεις για το πρωτοφανές και επιτυχημένο, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, εγχείρημα.
Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο στην Ελλάδα. Εδώ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικό πόλεμο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, οικονομικής αλλά και αξιοπιστίας, των μέσων ενημέρωσης, έντυπων ή ηλεκτρονικών. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση των συναδέλφων μας, που θα ήθελαν να γράψουν ή να μιλήσουν για την εφημερίδα μας, αλλά δεν μπορούν…
Απευθυνόμαστε λοιπόν στον υπέρτατο κριτή, που είναι οι αναγνώστες μας, για να τους πούμε ξανά ότι «εσείς είστε η μοναδική μας δύναμη. Από σας εξαρτάται η ύπαρξη και η λειτουργία αυτής της εφημερίδας». Θέλουμε, ωστόσο, να απευθυνθούμε ιδιαίτερα σε όσους αγοράζουν το φύλλο του Σαββατοκύριακου και να τους καλέσουμε να γίνουν καθημερινοί αναγνώστες της εφημερίδας μας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Χρειαζόμαστε ακόμη τη βοήθεια και τη στήριξη των αναγνωστών μας για να γίνει ευρύτερα γνωστή η «Εφημερίδα των Συντακτών», τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Ολοι γνωρίζουν καλά ότι η ανεξαρτησία ενός συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης κοστίζει και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι οι αναγνώστες μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να μας στηρίζουν με πείσμα και, κυρίως, σε καθημερινή βάση.”

Η ιστοσελίδα μας, ομολογεί μετά χαράς πως έπεσε εξω στις προβλέψεις της. Καλύτερα που αστοχήσαμε. Τα παιδιά που εκδίδουν την εφημερίδα Συντακτών, συνεχίζουν την πορεία τους μέσα βέβαια από χίλιες δυσκολίες .. Η δημοσιογραφία, ατυχώς από μόνη της είναι η ίδια η δυσκολία.
Συνεχίστε... φίλοι... να μας διαψεύδετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου