Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΔ


ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Οι Συντάκτες των ενημερωτικών ιστοτόπων,στα τελευταία κυρίως τρία χρόνια, είναι σταθερά θύματα και στόχος υφαρπαγής των πνευματικών τους εργασιών από μέρους κυρίως ρεπόρτερς του  έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο,σε προκλητικό μάλιστα επίπεδο, αφού οι δράστες και άρπαγες εμφανίζουν τα κλοπιμαία ως δική τους ...έμπνευση, λησμονώντας αναιδώς να αναφέρουν την πηγή της δήθεν... έμπνευσής τους.
Είναι γνωστόν ότι τα τελευτά 2-3 χρόνια υπάρχει μια έκρηξη πολλαπλασιασμού των ενημερωτικών blogs και ιστοσελίδων σε όλη την επικράτεια και κατ΄επέκταση η μεγάλη παραγωγή αποκλειστικής, ενδιαφέρουσας ειδησεογραφίας. Δεν είναι δυνατόν το πολύτιμο αυτό υλικό να γίνεται  βορά από ορισμένους κακοήθεις του ημερησίου, περιοδικού, ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού  Τύπου.
Η μέχρι σήμερα παρουσία των ενημερωτικών ιστοτόπων και ογκώδης είναι και πολύτιμη και προόρισται βάσει των στοιχείων, να γίνει θεαματικότερη.
Το ότι αντιγράφονται ασύστολα και μαζικά τα ιστολόγια από επαγγελματίες δημοσιογράφους υποδηλώνει το εύρος, την ποιότητα και τη σημασία του ρόλου τους στον τομέα της ενημέρωσης. Είναι επίσης  γνωστόν πως οι επαγγελματίες ρεπορτερς από το πρωϊ μόλις ξυπνήσουν επιδίδονται εις αλίευση ιδεών, γεγονότων, ειδήσεων, φωτογραφιών και πρωτοβουλιών, από τα μπλογκς και εν συνεχεία , αναλόγως τα μεταπλάθουν και τα εμφανίζουν ως δικές τους εργασίες, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αρχική πηγή τους.
Επειδή δεν είναι ξέφραγο αμπέλι οι δημιουργοί -συντάκτες του Διαδικτύου και επειδή το κακό παράγινε, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν στο μέλλον παρόμοιες λαθροχειρίες.
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, επί του παρόντος περιορίζεται στην προειδοποίηση αυτή, συνιστώντας τις αδελφές δημοσιογραφικές  επαγγελματικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ)  κ.α. να ενημερώσουν  τα μέλη τους να απέχουν από δραστηριότητες υφαρπαγής και λεηλασίας  της πνευματικής περιουσίας του μπλογκοχώρου. Αν δε είναι αναγκη να παρασπονδίσουν, τουλάχιστον να αναφέρουν την πηγή των "δικών" τους και τεχνηέντως  μεταπλασμένων ρεπορταζιακών κατασκευών τους.
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, θα παρακολουθεί επί 6μηνο-έως Ιούνιο 2010, - τη συμπεριφορά των Μ.Μ.Ε . Και κατόπιν, αναλόγως, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πνευματικού έργου των -σήμερα- αγρίως λεηλατούμενων  συντακτών μας.
ΑΘΗΝΑ 3.01.2010
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ            
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου