Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΡΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ;ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ...ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ!

Οι εκδότες του “Ελεύθερου Τύπου” σε σκάφη, οι εργαζόμενοι με 100 ευρώ έναντι!

by mediatvnews

skafos
Ελεύθερος Τύπος: Οι Κλουζώ της ΕΣΗΕΑ δεν βρίσκουν τον εκδότη – μέλος της για να τον «δικάσουν» στο Πειθαρχικό

Συνώνυμο του εργασιακού μεσαίωνα και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, έχει γίνει η εφημερίδα της ονομαζόμενης «φιλελεύθερης συντηρητικής» παράταξης (ΝΔ), Ελεύθερος Τύπος. Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν να πληρωθούν από το Μάϊο, ενώ που και που τους βάζουν 50-100 ευρώ στους λογαριασμούς τους. Ετσι, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν πάρει το … τεράστιο ποσόν των 300-400 ευρώ. Αφού λοιπόν δεν έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην, πολλοί τεχνικοί και δημοσιογράφοι, οδηγούνται στην «εθελούσια απόλυση». Και τι τους δίνει η εργοδοσία για τους 5-7 μισθούς που κατά μέσον όρο τους χρωστάει, ακόμα και από το 2013 για να φύγουν; Γραμμάτια και συναλλαγματικές! Ούτε
καν επιταγές. Αλλά και ποια αξία έχουν οι επιταγές τους, όταν επιταγή που έχει δοθεί στο συνδικάτο των τεχνικών Τύπου, σφραγίστηκε, επειδή δεν είχε αντίκρυσμα; Με αυτό τον τρόπο οι εκδότες επιδιώκουν, αφού «καθαρίσουν» ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού μέσα στο καλοκαίρι, στη συνέχεια να μειώσουν τους μισθούς σε όσους παραμείνουν κατά 30% έως 50% (!), και, βέβαια, να τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν.
Πριν από εβδομάδες, όταν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα είχαν κάνει απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τους είχαν ανακοινώσει ότι ο ένας από τους δυο ιδιοκτήτες του Ελεύθερου Τύπου, Δημήτρης Μπενέκος, διώκεται από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, μετά από καταγγελίες σε βάρος του. Ο ίδιος φέρεται να είναι, μαζί με τον δεύτερο ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Αλέξανδρο Σκαναβή, οι εμπνευστές των μαζικών «εθελούσιων απολύσεων». Τι απέγινε με τον άλλοτε διευθυντή στο Εθνος, Δ.Μπενέκο; Τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είπαν ότι δεν τον έβρισκαν στη διεύθυνση που είχε δηλώσει, δηλαδή στην έδρα της εφημερίδας όπου καθημερινά είναι, για να του παραδώσουν το εξώδικο κλήσης του στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό είπαν. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά ότι εξακολουθούν να έχουν μέλος του συνδικάτου έναν ιδιοκτήτη ΜΜΕ, ο οποίος, μάλιστα, κάνει επίδειξη εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τελικά, αυτός είναι «συνάδελφος» με τους δημοσιογράφους που απολύει ή είναι εργοδότης; Ας αποφασίσουν εκεί στην Ακαδημίας τόσο γι’ αυτόν όσο και για τους πολλούς άλλους μεγαλοδημοσιογράφους διευθυντές και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που κρατάνε ακόμα για μέλη τους.
Ο συνέταιρός του, Α.Σκαναβής, είχε καταγγείλει τον Δ.Μπενέκο ακόμα και μπροστά σε δεκάδες εργαζόμενους για τις «επιχειρηματικές» κινήσεις του που έριξαν στα βράχια τον Ελεύθερο Τύπο. Αυτά όσο ήταν στα μαχαίρια μαζί του, γιατί τώρα που έχουν στόχο να ξεκάνουν τους εργαζόμενος, ξαναέσμιξαν. Κάποιοι έβαζαν λόγια ακόμα και για φαγοπότια ημετέρων, μέχρι και για τη χλιδάτη BMW του Δ.Μπενέκου, αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που μόνο για τη βενζίνη και για τη συντήρησή της χρειάζεται όσα πληρώνει σε μερικούς εργαζόμενους το μήνα. Αλλά γι’ αυτόν, μάλλον προέχει BMW από το να πληρώνει τους εργαζόμενούς του. Αυτοί λοιπόν επέρριπταν τις ευθύνες για την τεράστια μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στον Μπενέκο. Και βέβαια εκείνοι που καλούνται να κλείσουν –απλήρωτοι- τη μαύρη τρύπα, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα, περί οικονομικής κρίσης και capitalcontrol είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Αλλά και ο εταίρος του, Α.Σκαναβής, δεν κάνει τη διαφορά. Ο ίδιος κλαίγεται δεξιά και αριστερά ότι δεν πήγε διακοπές φέτος, επειδή δεν έχει λεφτά, αλλά στον λογαριασμό του στο Facebook φιγουράρει η … πλάτη του πάνω στο κότερό του. Ε, που να πληρώνεις τους εργαζόμενούς σου, όταν πρέπει να βάλεις καύσιμα στο κότερο και να πληρώσεις μαρίνα σε κυριλάτα νησιά; Το όνομα του Α.Σκαναβή βρίσκεται και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με την ιδιότητα του άλλοτε οικονομικού διευθυντή στον «Πήγασο» της οικογένειας Μπόμπολα. Πολλοί εργαζόμενοι στην «Πήγασος», βέβαια, γνωρίζουν καλά τα αισθήματα «θανατηφόρας αγάπης» που έτρεφε απέναντί του ο γέρος Μπόμπολας.
Τι έχει κάνει το ΣΔΟΕ με τη λίστα Λαγκάρντ, και με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, άγνωστο. Το μόνο γνωστό είναι ότι οι δυο προερχόμενοι από την «Πήγασος», ιδιοκτήτες του Ελεύθερου Τύπου, πλήρωσαν πενταροδεκάρες τους εργαζόμενούς τους. Μάλιστα, τον Αύγουστο έβαλαν στους λογαριασμούς λιγότερα λεφτά ακόμα και από εκείνα που έβαλαν κατά τη διάρκεια των capitalcontrols (!). Αλλά και πριν τα capitalcontrols, επίσης δεν πλήρωναν. Αραγε, πιστεύει κανείς ότι δεν πληρώνουν εξαιτίας της κρίσης;
Τώρα, έκαναν και άλλη μια … σπουδαία «επιχειρηματική» επιλογή. Διαλύουν ολόκληρο το Αθλητικό Τμήμα της εφημερίδας, και εξαναγκάζουν τους συντάκτες του σε έξοδο, κλείνοντας, όπως έχει καταγγελθεί, συμφωνία για να βγάζει το αθλητικό κομμάτι του Ελ.Τύπου εξωτερική εταιρεία. Δηλαδή, θέλουν να βγάζουν την εφημερίδα με τη μέθοδο του outsourcing. Όπως το ίδιο θέλουν να κάνουν και με τα τεχνικά τμήματα της εφημερίδας. Η ΕΣΗΕΑ, όμως, είναι σε θερινό mood, κάνει τα μπάνια της, και δυσκολεύεται, βρε αδερφέ, να βρει τον κάθε Μπενέκο για να τον «δικάσει» στο Πειθαρχικό (εννοείται, και το Πειθαρχικό βρίσκεται σε διακοπές). Για να δούμε, το Σεπτέμβριο θα τον ανακαλύψουν οι Κλουζώ της ΕΣΗΕΑ;

Ετσι, οι δυο «εκδότες» προχωρούν ανενόχλητοι για να υπάγουν τον Ελεύθερο Τύπο στο πτωχευτικό δίκαιο, να «κουρέψουν» τα χρέη τους προς τους εργαζόμενους, και να πάρουν δάνεια από Τράπεζες, αφού προηγουμένως έχουν διατηρήσει το ένα τρίτο των εργαζομένων. Εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης της στάσης πληρωμών, ακόμα και η διεύθυνση της εφημερίδας (μέλη της ΕΣΗΕΑ), μέχρι πρόσφατα τελούσε υπό παραίτηση, αλλά τώρα παραμένει και δεν ενεργοποιεί την παραίτησή της. Αραγε είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση αδιεξόδου; Τέλος, ενώ πρόσφατα έπρεπε να γίνει τριμερής συνάντηση (υπουργείο Εργασίας, εργοδότες, εργαζόμενοι), αυτή αναβλήθηκε, επειδή, λέει, οι εργοδότες δεν μπορούσαν. Ε, οι άνθρωποι, έπρεπε να κάνουν ηλιοθεραπεία και να μαυρίσουν λίγο, τι σημασία έχει που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νοίκι και τους λογαριασμούς τους (για διακοπές δεν το συζητάμε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου