Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οταν οι μέλισσες ...πεθαίνουν... τότε η συντέλεια είναι κοντά!

ΦΟΒΕΡΟ ΘΑΝΑΤΙΚΟ ΕΠΕΣΕ ...ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Ο αγώνας για τη διάσωση των μελισσών


Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία γύρω από την θνησιμότητα των μελισσών, καθώς και τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στο υπόλοιπο οικοσύστημα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η φετινή απώλεια ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές.

Σε αυτό εικάζεται πως έχουν συμβάλλει οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι - όπως αυτοί που απεικονίζονται στο φωτογραφικό αφιέρωμα του Reuters-, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν και να διασώσουν τις μέλισσές τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ανησυχεί παρά τις τελευταίες «θετικές» ενδείξεις. «Oι μέλισσες πεθαίνουν στην Αμερική με τέτοιο ρυθμό που είναι οικονομικά μη βιώσιμος», καθώς ο ίδιες γονιμοποιούν φυτά, τα οποία παράγουν περίπου το ¼ της τροφής που καταναλώνουν οι Αμερικανοί, όπως μήλα, καρπούζια και φασόλια.

Σύμφωνα με έρευνες παράσιτα, ασθένειες, χρήση εντομοκτόνων και η διατροφή είναι μερικοί από τους λόγους που συμβάλλουν στην εξόντωση του 23% του πληθυσμού των μελισσών.

Περιβαλλοντολογικές οργανώσεις της Αμερικής έχουν προσφύγει στο νόμο καταθέτοντας αίτημα περιορισμού ενός φυτοφάρμακου υπό την ονομασία «neonics». Τα εν λόγω φυτοφάρμακα βρίσκονται υπό έλεγχο τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, καθώς πιστεύεται ότι βλάπτουν τελικώς τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.


Ο Ντένις ΒΑΝ Ένγκελσντορπ, καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ υποθέτει πως το βασικό πρόβλημα θνησιμότητας των μελισσών είναι ο συνδυασμός ενός νέου είδους ακάρεων, με ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα και η έλλειψη στην ποικιλία των φυτών, από όπου λαμβάνουν τη γύρη.

Ερευνητές δεν μπορούν να διακρίνουν με βεβαιότητα τους λόγους της φετινής μείωσης της θνησιμότητας, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση μιας γενικευμένης προσπάθειας φροντίδας και προστασίας από τη μεριά των μελισσοκόμων προς τις μέλισσες. Εν αντιθέσει με την αντίληψη του καθηγητή Ένγκελσντορπ, ο οποίος διαπιστώνει πως «έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου πολλοί μελισσοκόμοι δεν μπορούν να κρατήσουν στη ζωή τις μέλισσές τους». ( http://kithiraikanea.blogspot.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου