Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΑΘΛΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ


Διάβημα διαμαρτυρίας από ΕΣΗΕΑ για τη 


λογοκρισία


a96b2471365b829e585a530e9b3b58d8 XLΣυναντήσεις με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας αποφάσισε να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τα τελευταία περιστατικά και να τονίσει στο πλέον υψηλό επίπεδο την αντίθεσή του σε κάθε άστοχη ενέργεια που πλήττει το δικαίωμα των πολιτών για υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση.
«Η ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα και το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ δεν τίθενται ούτε υπό την αίρεση μιας ιδιότυπης και νομικά ακραίας προληπτικής απαγόρευσης, ούτε ασκείται υπό την δαμόκλειο σπάθη ενδεχόμενης ποινικής δίωξης.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 παρ. 2, προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και απαγορεύει τη λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατό να ζητούν άδεια για να διεξάγουν τη δημοσιογραφική τους έρευνα, ούτε η δημοσιογραφία είναι δυνατό να ασκείται υπό αίρεση και προϋποθέσεις. Τα ζητήματα αυτά έχουν προ πολλού κριθεί σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία και κάθε άλλη προσέγγιση αποτελεί αναχρονισμό και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει για άλλη μία φορά ότι ευθέως αντιτίθεται στην εντεινόμενη και επαναλαμβανόμενη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε εν εξελίξει δημοσιογραφικές έρευνες συναδέλφων που αφορούν σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας. Οι συνάδελφοι ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους της ενημέρωσης των πολιτών αντιμετώπισαν την εχθρική στάση των εισαγγελικών αρχών και βρέθηκαν εν μία νυκτί είτε συλληφθέντες και απολογούμενοι, είτε θύματα προληπτικής λογοκρισίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου