Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018



Στα χαρτιά το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης


BΡΕ ...ΤΟ ΤΣΙΠΡΕΪΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΛΙΑΡΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ...




Oργή από τους κατοίκους στο Μάτι για τις οδυνηρές συνέπειες της πυρκαγιάς που κατέκαψε την περιοχή σε ελάχιστο χρόνο και κόστισε τη ζωή σε 83 ανθρώπους.
Άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους και σε δρόμους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τις Αρχές με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα εγκαίρως.
Ενδεικτικές ήταν εξάλλου οι μαρτυρίες ανθρώπους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μανία της πυρκαγιάς, αλλά και η οργή κατοίκων της περιοχής προς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως στα χαρτιά υπάρχει από το 2014, στο νόμο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, σχέδιο που προέβλεπε την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μέσω μαζικών sms.

Τα μαζικά sms που δεν στέλνονται ποτέ
Συγκεκριμένα ο νόμος προέβλεπε Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και όριζε αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 αλλά και αξιοποίηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε σε συνεργασία με τις εταιρείες η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποστέλλει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους με οδηγίες για εκκένωση των περιοχών.
Τα παραπάνω όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να ζήσουμε στο Μάτι μια εθνική τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου