Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΡΟΝΙΑ Π0ΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ...ΣΤΑΥΡΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ...ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ...

ΟΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΡΙΖΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ!

14 Σεπτεμβρίου σήμερα, του Σταυρού, η μεγάλη γιορτή της...

Χριστιανοσύνης, με πλήθος πιστών από το πρωί να κατακλύζουν τις εκκλησίες και να φεύγουν με ένα κλαράκι βασιλικού.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της πίσω στο 326 όταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, (η μετέπειτα Αγία Ελένη), μετέβη στους Αγίους Τόπους για να ανακαλύψει τα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Τα βήματά της την οδήγησαν στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Οπως αναφέρει το sansimera.gr, οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος, αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Στις εκκλησίες μετά τη λειτουργία μοιράζονται κλώνοι βασιλικού
Στις εκκλησίες μετά τη λειτουργία μοιράζονται κλώνοι βασιλικού
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό.
Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή να καταναλώνονται νηστίσιμα.
****ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΚΗΔΕΣ  ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΠΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.  ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ...Ο μεν Σταύρος  Βραχιολιδης μεγαλέμπορος στη Σαλονίκη  ενώ ο Σταύρος Γρηγορίου μεγάλος πρωτασγωνιστής στπς Τραπεζικό  σύαστημά μας.με πολλές καινοτομίες στο ενεργητικό του.,, Νάναι καλά σε όλα τα χρόνια που τους χεωστάει η ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου