Τρίτη 10 Απριλίου 2018

«Ο Εθνικισμός είναι κίνημα κατ’ εξοχήν Λαϊκό» - Άρθρο του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1945: ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ AEIMNΗΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΒΕΖΑΝΗ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί, τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού σαν τα σκουλήκια που πατεί μας. Μα για να αντισταθή με το σπαθί βρέθηκε σαν πολύ στοχαστική και σαν πολύ ονειρόπλεχτη η ψυχή μας...» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 1922

Όχι τυχαία, έθεσα εις την αρχή αυτού του κειμένου τον στίχο αυτό του Παλαμά, τις ιδέες του οποίου με θέρμη υπεράσπιζε ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτριος Βεζανής, ένας λησμονημένος πρωτοπόρος της εθνικής ιδέας, ένας ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν ένας από τους εμπνευστές του θρυλικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, της πλέον ηρωϊκής σελίδας της Ιστορίας μας στα χρόνια μιας αμφίβολης και παρακμιακής “ειρήνης”.


Στον στίχο του ο Παλαμάς αναφέρεται σε κάποιους, οι οποίοι δεν σκύβουν γονατιστοί στον δυνατό να δηλώσουνε υποταγή, αλλά και δεν αντιστέκονται γιατί είναι “στοχαστική και ονειρόπλεχτη” η ψυχή τους… Ποιοι είναι αυτοί; Μα ποιοι άλλοι από όλους αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν απλά να “διαμαρτύρονται”, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να πολεμήσουν την τυραννία, μια τυραννία, η οποία όχι μόνον τους στερεί με τρόπο δόλιο αυτήν καθαυτήν την ελευθερία τους, αλλά ξεπουλά και την Πατρίδα τους. Ποιοι είναι αυτοί; Οι “εθνικόφρονες” ή εάν θέλετε όπως τους λένε σήμερα “πατριώτες”…

Εθνικιστές και “εθνικόφρονες”

Είμαστε στον Σεπτέμβριο του έτους 1945, λίγους μόνον μήνες μετά την καταστολή της κόκκινης ανταρσίας στην Αθήνα και με τον λαό μας κυριολεκτικά να βράζει από πάθος. Ο καθηγητής Βεζανής ομιλεί στον κινηματογράφο του Πειραιώς “ΚΑΠΙΤΟΛ”, με θέμα τον Εθνικισμό και μεταξύ άλλων λέει και τα παρακάτω, τα οποία δίδουν το στίγμα του Εθνικισμού, της μεγάλης αυτής ιδέας, η οποία αποτελεί το απόλυτο κακό σήμερα, όχι μόνον για τους απάτριδες εθνομηδενιστές, αλλά και για τους νεοφιλελεύθερους διεθνιστές, που στο όνομα του κέρδους μηδενίζουν Πατρίδες και Έθνη.

Σε έναν κινηματογράφο λαϊκό, λοιπόν, ο Δημήτριος Βεζανής ομιλεί και λέει: «Εθνικισμός είναι το σύμβολο μιας πίστεως, μιας ολοκληρωμένης κοσμοθεωρίας. Και οι εθνικιστές είναι οι πιστοί της θρησκείας αυτής. Εις τας τάξεις των εθνικιστών δεν γίνονται δεκτοί όσοι απλώς πιστεύουν και δέχονται την ιδέα του έθνους, αλλά μόνο εκείνοι που πιστεύουν εις αυτήν και είναι έτοιμοι να την πραγματοποιήσουν. Και εις αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η διαφορά μεταξύ του απλώς εθνικόφρονα και του εθνικιστή».

Και αυτά τα λέει ο καθηγητής Βεζανής λίγους μόνο μήνες μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου και διευκρινίζει ότι ο Εθνικισμός δεν είναι μια απλή πολιτική επιλογή, αλλά κοσμοθεωρία και ότι οι Εθνικιστές, οι πιστοί αυτής της κοσμοθεωρίας απαραίτητο είναι να δρουν και ότι αυτό είναι ακριβώς, το οποίο τους διαφοροποιεί από όλους αυτούς, οι οποίοι τότε αποκαλούντο “εθνικόφρονες” και σήμερα “πατριώτες” και οι οποίοι το μόνον που κάνουν είναι κατά καιρούς να κραυγάζουν συνθήματα, να σείουν λάβαρα φθαρμένα από τον καιροσκοπισμό τους και την χυδαιότητα της συμφεροντολογίας τους, όλους αυτούς που σήμερα καταριούνται την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απλά και μόνον γιατί υπάρχει και δείχνει πόσο κενοί είναι, έχοντας και αυτοί ψυχή “στοχαστική”, μα τόσο “στοχαστική”, που ο δήθεν στοχασμός τους ξεπερνά και τα όρια της δειλίας.

Σε μια περίοδο που η Πατρίδα χάνεται, αυτοί μένουν άπραγοι, άβουλοι και το μόνο που ξέρουν είναι να συμφωνούν απολύτως με τους μπολσεβίκους ότι πρέπει να κτυπηθεί καίρια το Κίνημα εκείνο που αντιστέκεται, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

Εθνικιστές και Σοσιαλιστές

Συνεχίζουμε με την ομιλία του καθηγητού Βεζανή σε έναν κινηματογράφο του Πειραιά εκεί ανάμεσα σε λαϊκούς ανθρώπους, σε μια ομιλία πύρινη η οποία στοχεύει ακριβώς στο ζητούμενο των καιρών, από την οποίαν και τα παρακάτω: «Πιστεύουμε στο Σοσιαλισμό. Ο Εθνικισμός ο οποίος τόσο προέχουσαν θέση δίνει εις το σύνολο και του οποίου η κυριότερη ηθική επιταγή λέγει «θυσιάσου χάριν του συνόλου» δεν μπορεί παρά να θέλει να εξυψώσει όλους εκείνους οι οποίοι έχουν την τιμή να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Ο σοσιαλισμός όμως των οποίον θέλουμε διαφέρει ριζικώς από τον Σοσιαλισμό του ΚΚΕ… Θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είμαστε όμως παράφρονες να θέλουμε να σταματήσει η παραγωγή όπως ήθελαν οι άνθρωποι του ΚΚΕ. Η παραγωγή δεν πρέπει να διατηρείται εις το σημερινό της επίπεδο. Πρέπει διαρκώς να αυξάνει για να ανταποκρίνεται εις τις ανάγκες του λαού». «Ο Σοσιαλισμός για εμάς δεν επιτυγχάνεται με τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως για παράδειγμα είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων, η γενική κατάργηση της ιδιοκτησίας, όπως οι κομμουνιστές και οι αριστεριστές υποστηρίζουν. Κάθε μέτρο μείωσης της παραγωγής είναι μέτρο αντισοσιαλιστικόν και αντεθνικόν».

Δημήτριος Βεζανής: Ψήφοι… 102!

Γεμάτος θέρμη ο καθηγητής Βεζανής αναπτύσσει τις ιδέες του και τονίζει ότι ο Εθνικισμός δεν είναι ιδεολογία μίας τάξεως, δεν πιστεύει σε τάξεις ο καθηγητής Βεζανής, όπως δεν πίστευε και ο μέγας Ίων Δραγούμης, πιστεύει στο Έθνος και υποστηρίζει, όπως και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σήμερα, της οποίας η ιδεολογία ορίζεται ως ο Λαϊκός Εθνικισμός, ότι είναι υπόθεση του Λαού ο Εθνικισμός και δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές με τα υψηλά εισοδήματα όπου υπάρχουν μέγαρα και πολυτελείς επαύλεις, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ παίρνει ελάχιστες ψήφους και αντίθετα τα μεγάλα ποσοστά της τα παίρνει σε χωριά πτωχά και γειτονιές λαϊκές.

Από την ομιλία εκείνη και το παρακάτω: «Με όσα σας ανέπτυξα προκύπτει ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα: Ο Εθνικισμός δεν είναι κίνημα αντιδραστικό, δεν είναι ένα κίνημα πλουσίων. Ο Εθνικισμός είναι κίνημα κατ΄ εξοχήν λαϊκό». Στις 2 Ιουνίου του 1952 ο καθηγητής Βεζανής διοργανώνει μία συνεδρίαση στην κατοικία του, στην οποία συμμετέχουν ο θρυλικός Στρατηγός της μάχης της Κονίτσης, Νικόλαος Παπαδόπουλος - Παππούς, ο Δικηγόρος της Κύπρου Σάββας Λοϊζίδης και βεβαίως ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα με το θρυλικό όνομα Διγενής κηρύσσει την 1η Απριλίου του 1955 τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Όταν έκανε την ομιλία αυτή ο αείμνηστος καθηγητής Βεζανής ήταν περίοδος προεκλογική και το 1946 ως υποψήφιος βουλευτής Πειραιώς με το κόμμα των Χιτών του Γεωργίου Γρίβα συμμετέχει στις εκλογές και λαβαίνει ψήφους μόνον… 102! Οι πολλοί πηγαίνουν με το συμφέρον, οι λίγοι με τις ιδέες! Το συμφέρον όμως τέλειωσε μέσα στην χρεωκοπία και ο καιρός των ιδεολόγων πολλά χρόνια αργότερα επέστρεψε… Kαι τις Ιδέες του Δημητρίου Βεζανή υπερασπίζονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που πιστεύει ότι ο Εθνικισμός είναι ένα Κίνημα κατ’ εξοχήν Λαϊκό!

Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος
Γενικός Γραμματέας Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου