Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΝΑ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΧΥΜΑ...μπραβο!


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΛΑΜΕ;

γράφει ο Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Α’ Ασκληπιείο Βούλας

                    Διανύοντας έναν ακόμη χρόνο οικονομικής κρίσης, με τα προβλήματα της καθημερινότητας να οδηγούν πολλές φορές σε τραγική κατάσταση τα νοικοκυριά, δοκιμάζοντας τις αντοχές ακόμη και της βαθμιαία διαλυόμενης μεσαίας τάξης, η ανάγκη για άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής μεγαλώνει διαρκώς.
                    Αναντίρρητα, το μεγάλο βάρος της προνοιακής πολιτικής επωμίζεται η κεντρική εξουσία μέσω των οργανωμένων δομών που οφείλει να έχει. Η τοπική αυτοδιοίκηση δρώντας....





 επικουρικά, αλλά ουσιαστικά, δύναται να επιτελέσει σημαντικότατο έργο παρέχοντας πολύτιμη αρωγή όχι μόνον στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού.
                    Οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις σχετικά με την κοινωνική πολιτική είναι ωφέλιμες και καλώς γίνονται αλλά απλά δεν επαρκούν. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση ανθρώπων που έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Ποιες όμως είναι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά;
                     Καταρχήν, απαιτείται αναδιοργάνωση των δημοτικών πολυϊατρείων προς την κατεύθυνση της παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της επέκτασης των προγραμμάτων ιατρικής πρόληψης (με βάση προγράμματα παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, αλλά και προγράμματα προστασίας ευπαθών  κοινωνικών ομάδων, σε συνδυασμό με μαζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και προληπτικού έλεγχου συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων). Η περιοδική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των Δημοτών και η διαχείριση μειζόνων παραγόντων κινδύνου, πρέπει να αποτελέσουν στόχο για μια δημοτικά αρχή που θέλει να προσφέρει.
                     Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μοναδική διέξοδος για εκατοντάδες γονείς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αποτελούν μια σημαντικότατη δομή σε κάθε δήμο. Η σημαντική μείωση των τροφείων είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί υποχρέωση για μια δημοτική αρχή που θέλει να παρουσιάσει κοινωνικό πρόσωπο.                
                      Υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας ή υφιστάμενων διακρίσεις,αφενός μεν μέσω προγραμμάτων  συμβουλευτικής και κοινωνικής στήριξης, αφετέρου δε μέσω οικονομικής ενίσχυσης
                       Οικογένειες με πρόβλημα στέγασης, όπου εκτός από τις δράσεις σε επίπεδο ψυχικής και κοινωνικής στήριξης, απαι
τούνται πρωτοβουλίες για εύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας και χορήγηση κοινωνικού οικογενειακού επιδόματος.
.                      Ενίσχυση δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, που στους περισσότερους δήμους αποτελεί σημείο αναφοράς, το κοινωνικό φαρμακείο, τοΚΑΠΗ, το «κοινωνικό φροντιστήριο» που αποτελεί μια καινούργια ενδιαφέρουσα ιδέα που πολλοί δήμοι υποστηρίζουν, επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο μπορεί να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στους ανήμπορους δημότες και κατοίκους του κάθε δήμου και πρέπει να είναι προτεραιότητα για την εκάστοτε δημοτική αρχή.
.
                       Υποστήριξη ουσιοεξαρτώμενων ατόμων, πρωτίστως συμβουλευτικά μιας και ο κοινωνικός αποκλεισμός όχι μόνον δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί με ακρίβεια σε αύξηση της παραβατικότητας.
                        Υποστήριξη Μητέρων μονογονεικών οικογενειών κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά σε επίπεδο ψυχικής και κοινωνικής στήριξης
                        Ενίσχυση Ατόμων με αναπηρία με χορήγηση επιδόματος και ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης..
                         Για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος θα απαιτηθεί η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και της τεχνογνωσίας εξειδικευμένων επιστημόνων. Θα πρέπει να αντληθούν κοινοτικοί πόροι, αλλά και να αξιοποιηθούν χορηγίες από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εθελοντική εργασία όπου αυτή μπορεί να προσφερθεί. Τέλος, η αξιοποίηση του ταμειακού διαθέσιμου, σε όσους δήμους υπάρχει, σε κοινωνικές δομές και η μείωση δαπανών για εκδηλώσεις προβολής και επικοινωνιακής πολιτικής θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν στο παραπάνω πρόγραμμα.
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά επιλογή για μια δημοτική αρχή.

ΣΧΟΛΙΟ : ΑΧ μωρε φίλε γιατρέ και Αλεξανδρε και Νομικέ..Μη ψαχνεσαι... Αντε τώρα αυτά τα ορθά που σημειώνεις να τα διαβάσουν οι ωραιοπαθείς Τσίπρας και ο δήμαρχος Χολαργού!!! ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΤΙ ΝΑ  κάνουν... αλλά εμείς δεν το βλέουμε ΦΙΟΡΙΤΟΥΡΕΣ και ΧΑΜΟΓΕΛΑ  ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ!Την ώρα που καιγόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου