Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ... ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΠΑΣΗΣ ...ΕΞΟΥΣΙΑΣ!

Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

( ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΆ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΧΩΡΩΝ ΟΠΟΥ ΈΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ … Κανόνι πρωτοβουλία… έτσι για να θυμούνται εσαεί τον…πολιτισμό τους οι χώρες που ασεβούν προς το ΤΥΠΟ!

H μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) γνωστοποίησε την Κυριακή ότι σε μια συμβολική ενέργεια μετονόμασε 12 οδούς του Παρισιού όπου στεγάζονται πρεσβείες, για να αποτίνει φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί ή εξαφανιστεί κατά την άσκηση του καθήκοντος στις χώρες αυτών των πρεσβειών.

Χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητες ετικέτες, τα μέλη της οργάνωσης μετονόμασαν για παράδειγμα τον δρόμο που βρίσκεται η πρεσβεία του Μάλι σε «οδό Γκισλέν Ντουπόν- Κλοντ Βερλόν», όπως ονομάζονταν η δημοσιογράφος και ο τεχνικός του ραδιοφωνικού δικτύου RFI που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν την 2α Νοεμβρίου του 2013 σε αυτήν την χώρα.


Ο δρόμος της πρεσβείας της Λιβύης έγινε «οδός Σοφιάν Τσουράμπι και Νάντιρ Κτάρι», όπως οι δύο Τυνήσιοι δημοσιογράφοι που εξαφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 σε αυτήν την χώρα.


«Η ιδέα είναι να αποτήσουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Κυρίως ωστόσο να υπενθυμίσουμε στα Κράτη τις υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν βάση του διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αναφορικά με τη μάχη ενάντια στην ατιμωρησία των εγκλημάτων σε βάρος δημοσιογράφων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας του RSF.


Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει τον διορισμό ενός ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμοδίου για την προστασία των δημοσιογράφων.
«Το 90% και πλέον των εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο δεν εξιχνιάζεται ποτέ», κατήγγειλε ο Ντελουάρ.
Η RSF «καταγγέλλει την αδράνεια των αρχών» σε αυτόν τον τομέα και «την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δράστες των εγκλημάτων εναντίον των δημοσιογράφων χάρη σε ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς έρευνες των αρχών».
Τα τελευταία 10 χρόνια, σχεδόν 800 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, 48 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν.
Αυτή η κινητοποίηση οργανώθηκε με την ευκαιρία της αυριανής «Διεθνούς Ημέρας για το Τέλος της Ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων», σύμφωνα με τον Ντελουάρ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ:
Καλή η πρωτοβουλία..αλλά λειτουργεί μόνο με αυτοκόλλητα. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση κι επίσημη υλοποίηση τους... Η νέα ονοματοδοσία των οδών να γίνει και επίσημη πράξη κι όχι μόνο με ...αυτοκόλλητα!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου