Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Καλό...ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ... Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεπτέμβριος, Ο μήνας των γλωσσών!

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης) οργανώνει σειρά εκδηλώσεων που αφορούν την πολυγλωσσία γενικά και την ελληνική γλώσσα ειδικότερα ως εξής:
1. 1η Σεπτεμβρίου: Ανοίγουν οι εγγραφές Λυκείων στο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Νέους Μεταφραστές (Juvenes Translatores) που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (12:00 το μεσημέρι). Στον ετήσιο αυτό διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές ηλικίας 17 ετών (γεννηθέντες το 1998). Μετά την αρχική εγγραφή διενεργείται κλήρωση για να επιλεγούν 21 ελληνικά σχολεία. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 26 Νοεμβρίου και το θέμα θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. Αναλυτικές πληροφορίες και εγγραφές.

2. 25 Σεπτεμβρίου: Ημερίδα «Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές: ελλείψεις και προοπτικές», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα).
Η Ελληνική γλώσσα συχνά υποστηρίζεται ελλιπώς στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να γράψουμε ή να υπαγορεύσουμε κείμενα στον υπολογιστή, για να στείλουμε μηνύματα στο κινητό, ή ακόμη και για να μεταφράσουμε ένα κείμενο. Στόχος της Ημερίδας είναι να εντοπιστούν τα κυριότερα προβλήματα των απλών χρηστών ώστε να ανοίξει η συζήτηση με τους ανθρώπους της πληροφορικής και να χαρτογραφηθούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια να περάσουν στην παραγωγή και τελικά στην αγορά και στους χρήστες.
Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά». Απευθύνεται στους χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στα εργαλεία πληροφορικής και στους ερευνητές, κατασκευαστές και ειδικούς της πληροφορικής που ασχολούνται σοβαρά με την ανάπτυξη, την βελτίωση ή την εμπορία τέτοιων εργαλείων.
Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνσηhttp://europa.eu/!hD33MJ.
3. 26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Μπείτε στην ιστοσελίδα www.imera-glosson-2015.eu, πάρτε μέρος στο διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, ανακαλύψτε την ελληνική φράση που κρύβεται στο «μονοπάτι» και κερδίστε δωρεάν προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών, Σουηδικών, Πολωνικών, Ρουμανικών και Τσεχικών. Ο Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
4. 3 Οκτωβρίου: Ημερίδα Εργασίας «Πτυχές της διδασκαλίας ξένων γλωσσών – μετάφραση και αξιολόγηση» Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Κύριος στόχος της Ημερίδας Εργασίας είναι να συζητηθεί ο ρόλος της μετάφρασης στην εκμάθηση και στην αξιολόγηση της γνώσης ξένων γλωσσών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Πράγματι, Οι αυριανοί επαγγελματίες μεταφραστές είναι οι σημερινοί μαθητές ξένων γλωσσών. Η μετάφραση ως μέσο διδασκαλίας και αξιολόγησης των γλωσσικών δεξιοτήτων μπορεί να τους βοηθήσει να κατακτήσουν πλήρως την ξένη γλώσσα αλλά και να διαπιστώσουν τις δυνατότητές τους σε περίπτωση που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μετάφραση.
Η Ημερίδα Εργασίας συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απευθύνεται σε α) συμβούλους, δασκάλους και καθηγητές ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, β) μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που ασχολούνται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, γ) καθηγητές μετάφρασης, μεταπτυχιακούς σπουδαστές και ερευνητές με θέμα την διδασκαλία ξένων γλωσσών, και τέλος σε, δ) μέλη οργανισμών αξιολόγησης της γνώσης ξένων γλωσσών.
Η συμμετοχή στην Ημερίδα Εργασίας είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή στη διεύθυνση http://europa.eu/!Gv76Wd. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την εγγραφή τους και για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τους στην Ημερίδα Εργασίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες
Παναγιώτης Αλεβαντής
DGT-ATHENS@ec.europa.eu
τηλ. 210-7272-133
Ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/greece/about-us/translation/index_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου