Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

OI ΦΙΜΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥΚαι νέα καταδίκη της Άγκυρας
14/10/2013
Για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνοντας ότι η χώρα παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης όταν, το 2007, απαγόρευσε σε μια εφημερίδα να δημοσιεύει δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε μια περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία.
Τον Απρίλιο του 2007, καθώς πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές, η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, σε άρθρο της που τιτλοφορείτο «Οι Τούρκοι ισλαμιστές στοχεύουν στην εξουσία», επικαλέστηκε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γκιουλ στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν το 1995.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει στη συνέντευξή του: «Αυτό είναι το τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Ασφαλώς θέλουμε να αλλάξουμε το λαϊκό σύστημα».
Ο Γκιουλ κατηγόρησε την Τζουμχουριέτ για δυσφήμιση και τον Μάιο του ίδιου χρόνου τα τουρκικά δικαστήρια απαγόρευσαν στην εφημερίδα να δημοσιεύει δηλώσεις που του αποδίδονταν αλλά και κάθε πληροφορία σχετική με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη.
Η απαγόρευση ήρθη τον Μάρτιο του 2008 αφού ο Γκιουλ, που πλέον είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της χώρας, απέσυρε την αγωγή του.
Ο διευθυντής της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης της και δύο δημοσιογράφοι προσέφυγαν με τη σειρά τους στο ΕΔΑΔ.
Οι δικαστές τους δικαίωσαν κρίνοντας ότι η απαγόρευση «δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία», δεδομένου ότι τα τουρκικά δικαστήρια δεν είχαν διευκρινίσει τι ακριβώς δεν επιτρεπόταν να δημοσιεύει η εφημερίδα, γεγονός που την εμπόδισε να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2007.
Το ΕΔΑΔ επιδίκασε 2.500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση στους τρεις από τους τέσσερις ενάγοντες, αφού ο τέταρτος στο μεταξύ απεβίωσε.
Πάντως η απόφαση δεν είναι οριστική, αφού και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου