Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

MIA PARAJENH ISTPRIA

Κώστας Κεντέρης: Από τον μύθο στην απαξίωση και τη... δικαίωση

MEGALOI ATHLHTES ...LIDOROYNTAI 




Πέρασαν 11 χρόνια από την ημέρα που ο Κώστας Κεντέρης κατακτούσε το Χρυσό Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, κάτι που τον έκανε τον μόνο αθλητή με Χρυσά σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Το ReddeR θυμάται και... θυμίζει τις ημέρες δόξας του Ολυμπιονίκη από τη Μυτιλήνη (που άνηκε στον Ολυμπιακό) αλλά... και την επίθεση που του έγινε με αφορμή το 2004 και την στήριξη που δεν του παρείχε η ελληνική Πολιτεία.

Το όνομα του Κώστα Κεντέρη αποτελεί πλέον ταμπού για τους περισσότερους Έλληνες αθλητικογράφους. Ο λόγος; Το ατύχημα, η τιμωρία, τα σενάρια… Όλα αυτά θυμίζουν στους Έλληνες την πληγή που τους άνοιξε το περιστατικό του 2004, όταν μία ολόκληρη χώρα έμενε με το στόμα ανοικτό στο άκουσμα της είδησης του αποκλεισμού τόσο του Κώστα Κεντέρη αλλά και της Κατερίνας Θάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ReddeR με αφορμή την επέτειο του Χρυσού Μεταλλίου του Μυτιληνιού στο Ευρωπαϊκό του 2002, παρουσιάζει την τεράστια καριέρα του Κώστα Κεντέρη.


Τα πρώτα χρόνια…
Ο Κώστας Κεντέρης γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1973 στην Μυτιλήνη. Τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό τα έκανε στην ηλικία των 10 ετών, όταν και ασχολήθηκε με το άλμα εις μήκος, στο οποίο και πέτυχε τις πρώτες του διακρίσεις κατά τη διάρκεια σχολικών αγώνων. Κάπου εκεί, ο πρώτος του προπονητής, Γρηγόρης Κοντός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει το μήκος και να στραφεί στα 200 και 400 μέτρα, όπου και υπήρχε περίπτωση να κάνει μεγάλη καριέρα λόγω του ταλέντου του. Η στροφή αυτή στην πορεία του, δικαίωσε τον μικρό τότε Κεντέρη, καθώς σε Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 47,79!

Στα 19 του χρόνια, ο Κώστας Κεντέρης μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και… γνωρίστηκε με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη, τον προπονητή που βοήθησε τη Βούλα Πατουλίδου να φτάσει στην επιτυχία της Βαρκελώνης το 1992. Έναν χρόνο αργότερα, ο Κεντέρης κατάφερνε να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ, με χρόνο 45,70 στους Μεσογειακούς Αγώνες, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Οι τραυματισμοί…
Ο Κώστας Κεντέρης από εκείνο το σημείο και μετά έγινε ένα από τα δυνατά ονόματα του ελληνικού στίβου, ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί ήρθαν να… εμποδίσουν την εξέλιξή του. Ή τουλάχιστον αυτό είχαμε καταλάβει αρχικά… Το κακό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1994, όταν κατά τη διάρκεια αγώνων κλειστού στίβου υπέστη θλάση κοιλιακών προσαγωγών.

Μετά από έναν κυκεώνα προβλημάτων, ο Κεντέρης κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του μετά από περίπου τέσσερα χρόνια. Έτσι λοιπόν χρειάστηκε να φτάσει στο 1998 για να σιγουρευτεί για το ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του, χάνοντας σημαντικά χρόνια καριέρας. Η «λύτρωση» αυτή όμως, δεν ήρθε μόνη της, καθώς «χάρισε» στον Κεντέρη ένα ανατομικό πρόβλημα. Ο Κεντέρης το 1998 διαπίστωσε πως λόγω του προβλήματος που μόλις είχε ξεπεράσει έκανε το δεξί του πόδι πιο κοντό κατά 1,5 χιλιοστό από το αριστερό. Αυτό, επιβάρυνε τη δεξιά πλευρά του σώματός του, κάτι που τον εμπόδιζε στο τρέξιμό του.

Τη λύση σε αυτό το σημείο ήρθε να δώσει ο Χρήστος Καρβουνίδης. Ο γνωστός φυσιοθεραπευτής φρόντισε να βάλει ένα πάτο στο παπούτσι του Κώστα Κεντέρη, ισορροπώντας έτσι το σώμα του Έλληνα σπρίντερ και δίνοντας τη σημαντική λύση που θα του έδινε... φτερά. Το 1999 είναι το έτος… ορόσημο για τον Κεντέρη, καθώς αλλάζει προπονητή και πηγαίνει πλέον στα χέρια του Χρήστου Τζέκου.

Ο Ολυμπιακός και… το γούρι
Ο Κώστας Κεντέρης πήρε τη μεγάλη απόφαση και… είπε το μεγάλο ναι στην πρόταση που του έγινε από τον Ολυμπιακό το 2000. Έτσι λοιπόν, ο Μυτιληνιός σπρίντερ από την Άνοιξη του 2000 άνηκε στον σύλλογο του Πειραιά. Τίποτα όμως δεν προϊδέαζε κανέναν για αυτό που θα ακολουθούσε στο πολύ άμεσο –τότε- μέλλον.

Φτάνουμε λοιπόν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000… Ο Κώστας Κεντέρης έχει κάνει την έκπληξη και έχει αλλάξει αγώνισμα, με αποτέλεσμα να τρέχει πλέον στα 200 μέτρα. Ο Έλληνας σπρίντερ έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό των 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, έχοντας ως αντιπάλους τεράστια ονόματα, όπως ο Άτο Μπόλτον. Απόλυτο αουτσάιντερ ο Κεντέρης εκείνη τη στιγμή, έβλεπε τους αντιπάλους του να ερίζουν για το ποιος θα ήταν εκείνος που θα διαδεχόταν τον Μάικλ Τζόνσον (ναι, τον «πάπια») στην κορυφή, ωστόσο καθόταν… αμίλητος. Συγκεντρωμένος.

Ο πυροβολισμός ακούστηκε και άπαντες έφυγαν… Ο Κεντέρης έκανε εξαιρετική εκκίνηση, με αποτέλεσμα στα πρώτα 100 μέτρα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Όλα όμως άλλαξαν στη συνέχεια, καθώς στο δεύτερο μισό της κούρσας, ο Κεντέρης ξεκίνησε την αντεπίθεσή του. Ανέβηκε, πέρασε τους πάντες και πραγματοποίησε την μεγαλύτερη έκπληξη των αγώνων. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλάζοντας για πάντα το status quo στο αγώνισμα.

Μετά την κούρσα, ο εκστασιασμένος Κώστας Κεντέρης, δήλωνε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου. Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό. Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο (σ.σ. του Εξπρές Σάμινα). Ευχαριστώ τον Θεό».

Οι ύμνοι της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, όπως είναι λογικό, ο Κώστας Κεντέρης δέχθηκε την απόλυτη αποθέωση. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, είδε την πολιτική, αθλητική και θρησκευτική ηγεσία να υποκλίνονται στα πόδια του (όπως και στα πόδια όλων των αθλητών μας που κατέκτησαν μετάλλια), ενώ το όνομά του δόθηκε και σε δύο πλοία που διέσχιζαν το Αιγαίο! Άπαντες έδιναν… αγώνα για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του. Ήταν οι στιγμές δόξας του Κεντέρη. Πέρα από αυτό όμως, ο Κεντέρης συνέχιζε να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, παίρνοντας τη μία νίκη μετά την άλλη.

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.09
2. Ντάρεν Κάμπελ (Ην. Βασίλειο) 20.14
3. Άτο Μπόλτον (Τρίνιταντ Τομπάκο) 20.20
4. Ομπαντέλε Τόμσον (Μπαρμπέιντος) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.23
6. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
8. Τζον Καπέλ (ΗΠΑ) 20.49



Η ενόχληση των… άλλων
Το μεγάλο πάρτι του Κεντέρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως και η μη επιθυμία του να δίνει διεθνείς αγώνες δεν άρεσαν στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα χρόνο ο Κεντέρης πέρασε από πολλούς ελέγχους, ενώ άρθρα που φωτογράφιζαν τον Έλληνα πρωταθλητή αναφορικά με χρήση παράνομων ουσιών έδιναν και έπαιρναν, παρά το ότι όλοι του οι έλεγχοι ήταν κάτι παραπάνω από καθαροί. Από πού «έβγαιναν» όμως όλα αυτά; Ο Κεντέρης είχε κερδίσει τους πάντες στο παιχνίδι τους και έβαζε δικούς του όρους και αυτό ήταν κάτι που κανείς δεν είχε σκοπό να συγχωρήσει ή να αφήσει να περάσει έτσι! Μοιραία λοιπόν ο Κεντέρης έβλεπε όλο τον πλανήτη να τον «πυροβολεί».

Ποιοι όμως ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Κεντέρης απέλεξε την τακτική αυτή για την καριέρα του; Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του 2000, ήταν σαφής με δηλώσεις του στο Status: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι εάν εγώ έμπαινα στη λογική των διαρκών μίτινγκ, τα χρηματικά ποσά που θα αποκόμιζα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ό,τι παίρνοντας μέρος μόνο σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή μια Ολυμπιάδα. Γιατί λοιπόν δεν το έκανα αφού με συνέφερε οικονομικά; Διότι καλώς ή κακώς, η πρώτη μου μεγάλη επιτυχία ήλθε σε ώριμη αθλητική ηλικία, στα 28 μου. Για εμένα μεγάλος αθλητής είναι ο αθλητής που έχει διάρκεια. Επρεπε λοιπόν να φανώ προσεκτικός, να μην ‘’καώ’’, ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, να μην ‘’την ψωνίσω’’ δηλαδή. Από αυτή την άποψη, ήμουν τυχερός που διακρίθηκα στα 28 μου, ύστερα από πολλά προβλήματα που με είχαν μάθει ήδη να εκτιμώ τις νίκες».

Πάρτι και στο Παγκόσμιο…
Επόμενη μεγάλη διοργάνωση για τον Κώστα Κεντέρη, ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 2001 στο Έντμοντον. Ο Έλληνας σπρίντερ ήταν για μία ακόμη φορά επιβλητικός και δεν δυσκολεύτηκε να σαρώσει τους πάντες στο πέρασμά του. Έτσι, με χρόνο 20.04 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή σκυτάλης στα 200 μέτρα και την απόλυτη κυριαρχία της Ελλάδας στον τομέα, καθώς παράλληλα με εκείνον, εξαιρετικές επιδόσεις πραγματοποιούσε και η Κατερίνα Θάνου. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η νέα αυτή επιτυχία του Κώστα Κεντέρη έκανε τους πάντες στην ελληνική Πολιτεία να υποκλιθούν για μία ακόμη φορά…

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.04
2. Κρίστοφερ Ουίλιαμς (Τζαμάικα) 20.20
3. Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς & Νέβις) 20.20
4. Σον Κρόφορντ (ΗΠΑ) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.22
6. Στεφάν Μπάκλαντ (Αγ. Μαυρίκιος) 20.24
7. Κέβιν Λιτλ (ΗΠΑ) 20.25
8. Μάρλον Ντέβονις (Βρετανία) 20.38



Το εκπληκτικό… τρεμπλ
Μετά από μία ακόμη χρονιά επιτυχιών, ο Κώστας Κεντέρης έφτασε στο 2003 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ο Έλληνας σπρίντερ στις 9/8/2003 κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, κάνοντας κάτι που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει… Να έχει στην συλλογή του τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις, ενδεικτικό του μεγαλείου του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως ο διεθνής Τύπος (ναι, αυτός που… είδε όλο τον στίβο να πιάνεται ντοπέ εφέτος και δεν έγραψε ούτε τα μισά…) συνέχισε να επιτίθεται στον Κώστα Κεντέρη!

Η κατάταξη του τελικού:
1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 19.85
2. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 20.21
3. Μαρλόν Ντεβόνις (Ην. Βασίλειο) 20.24
4. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.30
5. Μάρτσιν Γεντρουσίνσκι (Πολωνία) 20.31
6. Μάρκο Τοριέρι (Ιταλία) 20.68
7. Τρόι Ντάγκλας (Ολλανδία) 20.73
- Μάρτσιν Ουρμπάς (Πολωνία) Αποκλείστηκε



Το 2004…
Φτάνουμε λοιπόν στο 2004. Το βρώμικο από κάθε άποψη 2004. Θύμα της όλης υπόθεσης, δεν ήταν άλλο από τον Κώστα Κεντέρη. Λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την φλόγα των οποίων θα άναβε ο Κώστας Κεντέρης, η Ελλάδα σοκάρεται… Ο Έλληνας σπρίντερ και η Κατερίνα Θάνου τίθενται εκτός αγώνων, καθώς φέρονται να επιδίωξαν να μην περάσουν από έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ.

Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου, βρέθηκαν στο ΚΑΤ, μετά από ατύχημα που είχαν με μοτοσικλέτα, το οποίο αμφισβητήθηκε από πολλούς (όχι όμως από την ελληνική δικαιοσύνη), με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν μέχρι την ώρα που… έπρεπε από τους γιατρούς. Κανείς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν φάνηκε να… ζητά από τους γιατρούς του ΚΑΤ να κάνουν το απλό. Να πάρουν αίμα από τους δύο αθλητές για τον έλεγχο… Η διορία πέρασε, οι δύο αθλητές δεν εμφανίστηκαν για τον έλεγχο (και οι γιατροί της ομοσπονδίας επίσης) και έτσι… Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου πήραν ένα ακόμη non-show, το οποίο και παρέπεμπε σε τιμωρία!

Το τι ακολούθησε;  Όλοι όσοι υμνούσαν τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου ξαφνικά έβγαζαν χολή από το στόμα τους. Μεγαλοδημοσιογράφοι, πολιτικοί, παρουσιαστές και πολλοί άλλοι ξέχασαν τα πάντα και πυροβολούσαν τους δύο αθλητές, χωρίς καν να αναφέρουν το πραγματικό ρεπορτάζ! Μια ντροπή για την ελληνική δημοσιογραφία είχε μόλις πραγματοποιηθεί. Άπαντες δίκασαν και καταδίκασαν τον Κεντέρη, χωρίς καν να αναφέρουν τα ελαφρυντικά. Χωρίς να μιλήσουν για τη στάση των παραγόντων ή τον ρόλο που έπρεπε και δεν έπαιξε η Ομοσπονδία Στίβου ή ακόμη και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο ίδιος ο Κεντέρης, λίγα χρόνια μετά, μίλησε για την δύσκολη εκείνη περίοδο: «Ο Θεός επέτρεψε να γίνει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι χαμένος βγήκα εγώ που δεν αγωνίστηκα. Βρέθηκα στην πυρά μιας μιντιακής ιεράς εξέτασης. Δεν αναφέρομαι στο πώς και το γιατί. Εγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Το μόνο που έχω να προσθέσω για το 2004 είναι το συμπέρασμα πως εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν σε άλλη χώρα, δεν θα είχε δημιουργηθεί καν αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από κάποιους».

Μετά από χρόνια «κυνηγητού» Κεντέρης και Θάνου, μη έχοντας υποστήριξη από κάπου, αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό με τα δικαστήρια, κάτι που τους κράτησε εκτός δράσης για αρκετά χρόνια. Ο Κώστας Κεντέρης αν και είχε δικαίωμα επιστροφής το 2006, δεν γύρισε στους στίβους, τελειώνοντας έτσι άδοξα την τεράστια καριέρα του.

Το… εντυπωσιακό της υπόθεσης; Στον τελικό των 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το ελληνικό κοινό έδειξε ξεκάθαρα πως ξέρει πώς να τιμάει τους μεγάλους αθλητές… Στήριξε τον Κεντέρη και αποδοκίμασε τους πάντες στην κούρσα.



Μερικά χρόνια μετά, ο Κώστας Κεντέρης, με δηλώσεις του στο περιοδικό Status, νιώθοντας δικαιωμένος από την απόσυρση των κατηγοριών από την IAAF, τόνιζε: «Η δικαίωση είναι πάνω απ’όλα ηθική. Νομικά ισχύουν τα εξής: Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία έβγαλε αθωωτική απόφαση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία εφεσίβαλε αυτή την απόφαση και πήγε την υπόθεση στη Λοζάνη. Λίγο πριν βγει η ετυμηγορία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία απέσυρε την έφεσή της. Είναι η πρώτη φορά που η IAAF, αποσύρει έφεση σε πρωτόδικη απόφαση. Στις 20 Νοεμβρίου, το CAS (τo αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης), έβαλε και τυπικά τη σφραγίδα του επικυρώνοντας την απόφαση με όλα τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της IAAF».

Τι είπε όμως το 2006 ο ίδιος ο Κώστας Κεντέρης για την περιπέτειά του και το… αν κρατάει κακία σε όλους εκείνους που του επιτέθηκαν; «Δεν έχω τέτοια ανάγκη, γιατί δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Οι περισσότεροι με κατηγόρησαν, εκείνη την περίοδο, αλλά δεν πειράζει. Καλή καρδιά», ανέφερε ο Κεντέρης, για να μιλήσει και για τον τελικό των 200 μέτρων Ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: «Ναι, τον είδα. Δεν κρύβω ότι, ξεκινώντας τη μέρα μου, δεν ήθελα να τον δω. Άνοιξα την τηλεόραση όταν με πήρε ένας φίλος μου και μου είπε ότι 80.000 χιλιάδες κόσμου φωνάζουν το όνομά μου. Τότε κατάλαβα ότι ο κόσμος έχει και κρίση και μνήμη».

Του Κυριάκου Ζαράνη


http://www.redder.gr/afieromata/6934/kenteris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου