Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

η μεγαλη γιορτη της ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πανηγυρίζει σήμερα η Θεσσαλονίκη- Διπλή εορτή
Πανηγυρίζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της πόλης από το οθωμανικό κράτος. Επιπλέον σύμφωνα με τα κατάστιχα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμάται σήμερα η εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη που είναι και ο πολιούχος Άγιος της πόλης.
Ο ναός " που είχε δέσει τα νεανικά μου χρόνια...Που με έχανες που με έβδισκες εδώ... ήμουνα... Κράταγα μάλιστα και  την πατερίτσα του Θεοφιλέσττου δεσπότη Τιμοθέου... αργότερα Μητροπολίτη Μαρωνίας και μετά Ν. Ιωνίας ΑΘΗΝΩΝ ...Αλλά κάτι δε μου κόλαγε σ΄αυτόν και σε άλλους Δεσποτάδες" ...αφηγε'ίται ο δικός μας ...Καρδινάλλιος  και εκ των Πατριαρχών ΌΜΩΣ της δημοσιογραφίας...ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ
Το εορταστικό  πρόγραμμα έχει ως εξής:
Έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

- Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.
- Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις φιλαρμονικές, σύμφωνα με το
πρόγραμμα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
- Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
- Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ. Προσφώνηση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. του πανηγυρικού της ημέρας του Πρύτανη Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα. Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Μέγα, πολιτικό μηχανικό-συγγραφέα, απόφοιτο Α.Π.Θ., με θέμα : «Οκτώβριος 1912 - Οκτώβριος 1944 : Στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση του Α.Π.Θ., ομιλία από τον κ. Ιωάννη Τζιφόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα :«Προσδοκίες και οράματα μετά την Απελευθέρωση : το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου