Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ...ΠΑΡΑΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ” ΞΥΠΝHΣΤΕ ΡΕ”

πηγή:hellasnews-agency.blogspot.com 

Δείτε σε τι άθλιο σπορ…επιδίδετε! Και προσοχή μην κάνετε εσείς ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ, το λάθος  να τους στέλνετε την πραμμάτειά σας προς αναδημοσίευση. Υιοθετεί το έργο σας.. κι αντί να σας πει ευχαριστώ κυριολεκτικα σας θαύει.. ο μπάσταρδος. Και μην ξεχνάτε ότι το μπλογκ αυτό, δεν έχει δική του πρωτογεννή παραγωγή ειδησεογραφίας. Στηρίζεται κυρίως  στην ύλη των άλλων μπλογκς! 

Νάτα μας ! Νέα ήθη στο αντιγραφικό μπλογκινγκ!… Παρατηρείται, τελευταία το εξής  θλιβερό φαινόμενο:Κάποια μπλογκς αφού αντιγράφουν την ειδησεογραφία των άλλων γεμίζοντας χωρίς κόπο τις δικές τους ιστοσελίδες εφαρμόζουν την εξής τακτική:Δημοσιεύουν εξ ολοκλήρου  το ξένο ρεπορτάζ και για τους τύπους, στο τέλος αόριστα γράφουν τη διεύθυνση του μπλογκ απ΄όπου το δανείστηκαν…αλλά δεν το  λένε! Ούτε καν καταδέχονται να αναφέρουν  τη λέξη ΠΗΓΗ και φυσικά δεν συνδέουν την πηγή με λίνκ… άρα ο αναγνώστης δεν μπορεί να πάει στην πρωτογενή ιστοσελίδα…που δημοσίευσε το γεγονός. Δηλαδή δεν φτάνει που τον “κλέβουν” αλλά τον ατυχή τον τιμωρούν κιόλα ..αποκλειόντας τους αναγνώστες τους να τον επισκεφθούν στη δική του ιστοσελίδα.!!
Μικροψυχία, κουτοπονηριά; Πρωταγωνιστής σ΄αυτή την αθλιότητα είναι το μπλογκ.. ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕ και η μικρή ομαδούλα άλλων μπλογκς που έχει γύρω του… (κάνουν αλλαξοκολιά) τα οποία κι αυτά, με τη σειρά τους  επεκτείνουν  την εμετική συμπεριφορά ..αναγράφοντας ως κύρια πηγή του γεγονότος το ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕ…κι όχι την πραγματική πηγή… (εδώ η ασχυμοσύνη παίρνει άλλες διαστάσεις… Εκμεταλλεύονται τον αρχικό δημιουργό ώστε να γίνεται αλλησφερίσι  επισκεψιμότητας ..που κατευθύνεται σταθερά προς το κούφιο-ουσία και τύποις- ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕ!
ΡΕ λεβεντόπαιδα, τι ήθη εισάγετε; Πως σας κατέβηκε αυτή η προστυχιά.. ; Από  πού, από ποια σπηλιά  μας ξεφυτρώσατε;… Για προσέξτε το θεματάκι γιατί θα γίνει …θεματάρα…Μήπως παραξυπνήσατε ΡΕ;
Δείτε σημερινό παράδειγμα Αφορά τη είδηση -ομολογία πως ΟΙ Τούρκοι  έκαιαν τα δάση μας !
Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό”, είπε!
Δηλαδή εφάρμοζαν «αντίποινα» στα δάση της Ελλάδας με μυστικές επιχειρήσεις, εννοώντας ότι τα έκαιγαν! Ποιος ξέρει αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν συνεχίζονταν και το 2007 από τους ίδιους τους πράκτορες στην καταστροφή της Πελοποννήσου ή αν η τότε καταστροφή οφειλόταν σε άλλες “δυνάμεις” που είχαν σκοπό την νατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ομολογία του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού και η ωμότητα με την οποία γίνεται είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Και βέβαια η υπόθεση δεν πρέπει να τελειώσει εδώ…”
defencenet.gr < Η πραγματική πηγή είναι αυτό το μπλογκ, αλλά ο ξύπνιος ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕ .. δεν το αναφέρει, απλά κοπανάει το όνομα… έτσι για να τηρήσει κάποιους τύπους… για να μην έχει τραβήγματα με το νόμο περί κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων… (που θα τα έχει αν συνεχίσει το ίδιο χαζό τροπάρι) και φυσικά δεν βάζει ΛΙΝΚ!

Σημείωση ΕΣΔ: Είναι θέμα με πολλές προεκτάσεις ,που κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες του. ελληνικού διαδικτύου
Τα διαλαμβανόμενα είναι ακριβή κι αυταπόδεικτα.Η Ενωση Συντακτών Διαδικτύου μελετά την περίπτωση διότι έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες . Προς το παρόν δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση αυτή του ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ, δοθέντος ότι η πορεία του μέχρι σήμερα είναι ευπρεπής, αν μη τι άλλο...
Ελπίζουμε ότι θα θελήσει να εξηγήσει τα περίεργα αυτά.. 


Ο γνωστός e-lwyer… ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 

ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ...

Δείτε τι αφηγείται ένας εξπερ νομικός σε θέμα Βlogging  ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Φαίνεται ότι την έπαθε κι ο ίδιος σε ανάλογο περιστατικό λαθροχειρίας! Δράστης ο  Tvxs... ναι εκείνος εκεί ο τυπάκος  που τα μασάει από την ΕΡΤ, Κούλογλου λέγεται...ή κάπως έτσι!
Πανομοιότυπο με αυτό που αποκαλύψαμε εμείς με την περίπτωση του αγενούς ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ   Θα πείτε ψιλά γράμματα για τον Ξυπνήστε ΡΕ... Μα τα ίδια θίγουμε κι εμείς.  Και να επισκέπτεσθε τον e-lwyer ,έχει πολλά χρήσιμα για τα μπλογκς Δείτε:

"Αναφέρομαι σε έναν δεοντολογικό κανόνα, μία υποχρέωση όχι δεσμευτική αλλά βέλτιστης πρακτικής και αρτιότητας της μεταδιδόμενης πληροφορίας: την αναφορά στην πηγή. Ο κανόνας της αναφοράς στην πηγή αποτελεί ρήτρα εγγύησης για την εγκυρότητα ή μη της είδησης που μεταδίδεται, καθώς και έναν δείκτη ποιότητας της παρεχόμενης πληροφορίας. Επιπλέον, η αναφορά της πηγής επιτρέπει στον αναγνώστη να διασταυρώσει την αρτιότητα της αναμετάδοσης και να αξιολογήσει ο ίδιος κατά πόσον εκτιμά την εγκυρότητα της προέλευσης της είδησης. Άρα, η παραπομπή στην πηγή είναι ένας κανόναςδιαφάνειας και απόδειξης στον αναγνώστη ότι δεν χειραγωγείται και ότι έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την διαδραστική φύση του μέσου, να ελέγξει ο ίδιος την ίδια την είδηση, αλλά και τη σκοπιμότητα της αναμετάδοσής της. 

Για παράδειγμα, στο tvxs τέθηκε επίσης όλο το κείμενο της απόφασης χωρίς σχολιασμό όμως και -αρχικά- χωρίς αναφορά της πηγής. Δύο αναγνώστες, χαμένοι από το απέραντους νομικούς κώδικες, ζήτησαν βοήθεια για την κατανόηση του κειμένου. Πήγα από κάτω και τους έδωσα τα 5-6 κρίσιμα σημεία σε απλή γλώσσα. Αν το tvxs αντί για copy paste είχε βάλει την πηγή στο e-lawyer, οι μη νομικοί αναγνώστες θα ήταν σε θέση να έχουν πλήρη εικόνα. Να σημειώσω ότι δεν έχω γενικό παράπονο από το tvxs γιατί συνήθως όταν αναμεταδίδει ειδήσεις από το e-lawyer φροντίζει να θέτει την παραπομπή. 

Τέλος, η αναφορά της πηγής είναι και μια ελάχιστη ηθική αναγνώριση σε αυτόν που έκανε τον κόπο να αναδείξει ουσιώδη στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αλλά αυτό είναι πια καθαρά ένα ζήτημα επιλογής.

Νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο λόγος για τον οποίο αναρτώ αυτό το κείμενο δεν είναι για να παραπονεθώ, αλλά για να καταδείξω πόσες διαστάσεις μπορεί να έχει η καταστρατήγηση ενός τόσο βασικού δεοντολογικού και αυτορρυθμιστικού κανόνα για την  ποιοτική μετάδοση ειδήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

 Διότι πέρα από την προσωπική ιστορία που μπορεί να έχει καθένας - και μου έχετε στείλει πάρα πολλά mail για ζητήματα "κλοπής" ειδήσεων- αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσουμε σταδιακά μια κουλτούρα έντιμης και θεμιτής κυκλοφορίας των πληροφοριών που "κοινωνούμε.

Βασίλης Σωτηρόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Καποιος αλλος bloger περυσι ειχε αναρτησει ενα κειμενο το οποιο ηταν δικο μου,ειχε παραποιησει τον τιτλο για να το αναρτησει........οταν του ζητησα τον λογο οχι μονο δεν μου ζητησε συγνωμη αλλα πουλησε και τσαμπουκα.........Μαλιστα μου εγραψε μεταξυ των αλλων πως εαν συμβει το παραμικρο στον ιστοτοπο του θα μου καταλογισει ευθυνες........ευχαριστω......το ονομα του και η διευθυνση του συγκεκριμενου ιστολογιου στην διαθεση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή