Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ...ΡΕΠΟΡΤΑΖ!...ΑΥΤΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΝΟΙ ...PROFFESIONALS...


ΕΝΑΣ ΟΛΑΚΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΖΕΙ ...ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ 
Κέρδη πάνω... σε πτώματα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ || vpapanast@gmail.com
Εισαγγελέας ερευνά έξτρα χρεώσεις σε νεκροτομές του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής ΑΠΘ
Το φορτηγάκι του γραφείου τελετών φτάνει έξω από το νεκροτομείο. Τρεις ώρες πριν ξημερώσει, οι  υπάλληλοι  μεταφέρουν βιαστικά το πτώμα προς το εσωτερικό του κτιρίου.  Δύο ώρες αργότερα η νεκροτομή ολοκληρώνεται. Με την παραλαβή της  σορού, ο οδηγός ανταλλάσσει το προσυμφωνημένο ποσό με την ιατροδικαστική έκθεση. Πατάει γκάζι και φεύγει.

Το παραπάνω σκηνικό δεν προέρχεται  από ταινία τρόμου αλλά  παρουσιάζεται ως πραγματικότητα. Με βάση όσα αναφέρουν καταγγελίες που ελέγχονται ,αποτελεί κομμάτι μιας κερδοφόρας – ιατροδικαστικής- δραστηριότητας. Μιας μπίζνας με πτώματα που γίνεται εν κρυπτώ , με χρέωση 300 ευρώ για τη νεκροτομή κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.
«Μαζί με την  ταρίχευση η τιμή  ανέβαινε στα 550 ευρώ, ποσά που τελικά τα πλήρωνε η οικογένεια του εκλιπόντος. Μάλιστα τη φημολογία αυτή μου την επιβεβαίωσε συνάδελφος καθηγητής της Ιατρικής, ο οποίος μου τηλεφώνησε και μου ανέφερε ότι τον πληροφόρησε γραφείο τελετών ότι τα Σαββατοκύριακα στο πανεπιστήμιο οι νεκροτομές κόστιζαν 300 ευρώ», αναφέρει καταγγέλλων για το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, ζητώντας  να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «δωροδοκίας», της «υπεξαίρεσης» και της «παράβασης καθήκοντος» εις βάρος επίκουρου καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, ο οποίος ήταν επιστημονικά υπεύθυνος  για τη διαχείριση προγράμματος  της επιτροπής ερευνών του ΑΠΘ, με τίτλο «Ταρίχευση νεκρών -περιποίηση νεκρών και λοιπές ιδιωτικές ιατροδικαστικές πράξεις».
Το έργο πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο 2012 -2014 με  έσοδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως νόμιμη αμοιβή για τις ιατροδικαστικές πράξεις από τις ταριχεύσεις και την περιποίηση των νεκρών (υπάρχει επίσημη τιμολόγηση των ιατροδικαστικών πράξεων).Το κόστος  ταρίχευσης  ήταν 250 ευρώ και της περιποίησης 80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του  ΦΠΑ (23%). Ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής φέρεται ότι αποκόμισε συνολικά 34.000 ευρώ από έξτρα χρεώσεις σε νεκροτομές.
Η καταγγελία 
Σε επώνυμη έγγραφη καταγγελία που τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα- και βρίσκεται στη διάθεση  της ThessNews- σημειώνεται ότι : «Η ταρίχευση και η περιποίηση των νεκρών είναι ένα ιδιωτικό έργο που ανατίθεται από τα γραφεία τελετών.  Διενεργείται  στον χώρο (και με υλικά) του εργαστηρίου από εκπαιδευμένο ταριχευτή υπό την επίβλεψη του ιατροδικαστή, ενώ οι  περιποιήσεις των νεκρών γίνονται  (ντύσιμο κλπ) μόνο από τον νεκροτόμο{...}
Για κάθε κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ανωτέρω έργου θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο παραστατικό του εργαστηρίου, δηλαδή  αριθμός  πρωτοκόλλου νεκροτομής και αντίστοιχη ιατροδικαστική έκθεση και για κάθε ταρίχευση η αντίστοιχη βεβαίωση ταρίχευσης. Πέραν των προβλεπόμενων αμοιβών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ποσοστό που αντιστοιχεί από τις ταριχεύσεις ουδεμία άλλη αμοιβή δεν νομιμοποιείται να έχει ο Ιατροδικαστής».
Ακόμη αναφέρονται τα παρακάτω:
Το πρόγραμμα είχε 504 κινήσεις με συνολικά έσοδα 54.391 ευρώ.  Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  μπορούν να αποδοθούν μέχρι  12.688 ευρώ  ως νόμιμη  αμοιβή στον ιατροδικαστή, όπως και μέρος από το ποσό των ταριχεύσεων. Ο καταγγελλόμενος επίκουρος καθηγητής παρουσιάζει αμοιβές συνολικού ποσού 34.456 ευρώ (καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 24.808 ευρώ), καθώς και έξοδα μετακινήσεων 2.358 για μετάβαση από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα.

"Ποτέ σκόπιμα και συστηματικά εκτός ωραρίου"
Ο Δημήτρης Ψαρούλης , ομότιμος καθηγητής Ιατροδικαστής  και  πρώην διευθυντής Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ (1996- 2011) επισήμανε ότι  «στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής του  ΑΠΘ  δεν γίνονταν πότε σκόπιμα και συστηματικά νεκροτομές εκτός ωραρίου. Κάναμε μόνο  αν μας το ζητούσε κανένας γνωστός γιατρός.  Εμείς δεν είχαμε τέτοιο σύστημα. Δεν παίρναμε χρήματα . Μόνο ο νεκροτόμος έπαιρνε φιλοδωρήματα , ο γιατρός όχι». Ο κ. Ψαρούλης  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονται  νεκροτομές εκτός ωραρίου, έναντι αμοιβής.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΩΝ
Αυτά γίνονταν πάντα, πλήρωσα 100 ευρώ παραπάνω για 1 ώρα καθυστέρηση
«Κάναμε  συμφωνία με  ιατροδικαστή (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) για νεκροτομή στις 8 μ.μ, με τιμή 300 ευρώ  και επειδή καθυστερήσαμε να φέρουμε τη σορό κατά μια ώρα, ζήτησε ένα 100αρικό παραπάνω, επειδή περίμενε», ανέφερε στην ThessNews ιδιοκτήτης γραφείου Τελετών, o οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους αλλά δηλώνει διατεθειμένος να καταθέσει σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή.
«Το πρόβλημα ήταν ότι δούλευαν με πανεπιστημιακό ωράριο-Δευτέρα με Παρασκευή, από 9:00- 14:00.
Λόγω κάποιων καταστάσεων, είτε τροχαίων  είτε αυτοκτονιών  κ.ά., επειδή ήταν εκτός ωραρίου, δεν αναγνώριζαν τα περιστατικά ως επείγοντα και έλεγαν  ότι πρέπει να γίνονται οι νεκροτομές την επομένη εργάσιμη μέρα. Πήγαιναν μόνο στους αιφνίδιους θανάτους, αν υπήρχε υποψία για εγκλήματα και έκανε αυτοψία ο ιατροδικαστής  υπηρεσίας.
Πάντα εν κρυπτώ και χωρίς να κάνει την καταβολή των χρημάτων ο ίδιος ο πελάτης, αλλά μέσω του γραφείου τελετών,  έκλειναν ραντεβού είτε βράδυ  είτε ξημέρωμα για τη νεκροτομή, στην οποία συμμετείχαν ο γιατρός- ιατροδικαστής , με βοηθό τον νεκροτόμο. Τα λεφτά τα έπαιρνε τις περισσότερες φορές ο νεκροτόμος.
Εκτός απ' αυτά, υπάρχουν περιστατικά  που φεύγουν εκτός Ελλάδος και κάποια άλλα που χρειάζονταν ταρίχευση, για τα οποία  η πληρωμή ήταν έξτρα. Έδιναν πιστοποιητικά ταρίχευσης χωρίς ποτέ να δίνουν το αντίστοιχο παραστατικό πληρωμής . Στις νεκροτομές  έπαιρνε χαρτζιλίκι ο νεκροτόμος, χωρίς να το ζητάει.
Αυτά γίνονταν από τη δεκαετία του '90 έως το 2011. Στη συνέχεια  εφάρμοσαν το σύστημα προγραμμάτων της επιτροπής ερευνών του ΑΠΘ. Από το 2011 έως το μισό του 2014 έκοβαν απόδειξη 15 ευρώ και έπαιρναν μαύρα τα υπόλοιπα 50-60 ευρώ .Μετά “έσφιξαν” τα πράγματα κι έκοβαν απόδειξη 80 ευρώ. Για  τις ταριχεύσεις δεν κόβουν απόδειξη».
Στην ιατροδικαστική υπηρεσία : Ο κάθε ιατροδικαστής έχει τη δική του ομάδα και ρίχνουν τις τιμές   για τις ταριχεύσεις αλλά κόβουν  αποδείξεις. Εκτός ωραρίου στοιχίζει  200-300 ευρώ αλλά με απόδειξη, για νεκροτόμο- ιατροδικαστή. 
..................................................
Το “μονοπώλιο” έδινε  δικαιώματα οικονομικής φύσης στους πανεπιστημιακούς
της Ελένης Ζαγγελίδου*
Η Ιατροδικαστική στην Ελλάδα (δυστυχώς) ασκείται από Ιατροδικαστές που υπηρετούν σε τρία Υπουργεία: Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας, με το ίδιο αντικείμενο αλλά διαφορετικά μισθολόγια και αντιμετώπιση. Οι ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ του Παιδείας (Καθηγητές ΑΕΙ) δικαιούνται και ιδιωτικό επάγγελμα.
Οι νεκροτομές είναι ιατρικές πράξεις, αφορούν δημόσιο έργο, που γίνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία, και δεν χαρακτηρίζονται επουδενί ως παροχή υπηρεσιών. Οικονομική συναλλαγή που αφορά νεκροτομές  δεν είναι σύννομη, διότι δεν διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της ιατρικής πράξης. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Νεκροτομές εκτός ωραρίου πραγματοποιούνται μόνο όταν επιβάλλεται προανακριτικά ή ανακριτικά για λόγους ουσίας, όταν θα βοηθήσουν σε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος (θάνατοι παιδιών κλπ). Ακόμη και τότε εργαζόμαστε αμισθί. Δεν προβλέπεται η κατά πράξη αποζημίωσή μας, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της ΕΕ.   
Μέχρι το 2005 η Ιατροδικαστική στη Β. Ελλάδα ασκούνταν μόνο από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του ΑΠΘ από Καθηγητές της Ιατρικής. Το «μονοπώλιο» αυτό έδινε  δικαιώματα οικονομικής φύσης στους Πανεπιστημιακούς Ιατροδικαστές, οι οποίοι «αντιστάθηκαν» στην ίδρυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην πόλη μας.
Η ταρίχευση μιας σορού αποτελεί πράξη συντήρησης του νεκρού από τη σήψη και σύμφωνα με τον νόμο επιβλέπεται από ιατρό χειρουργό, παθολογοανατόμο ή ιατροδικαστή, που συντάσσουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό ορθής διενέργειάς της. Χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας (προς το εκάστοτε γραφείο τελετών) και εκδίδεται το αντίστοιχο τιμολόγιο. Οι ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης δικαιούμαστε να εκδίδουμε πιστοποιητικά ορθής διενέργειας ταρίχευσης, μετά από άδεια του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου, εφόσον το επιθυμούμε, με την υποχρέωση να εκδίδονται τα αντίστοιχα τιμολόγια.
Οι νεκροτόμοι είναι υπάλληλοι ΥΕ. Αυτοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν δικαιούνται υπερωριακή απασχόληση ούτε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (!). Εάν το «φιλοδώρημα» που λαμβάνουν από τα γραφεία τελετών για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του νεκρού (εάν και εφόσον το λαμβάνουν), πρέπει να ποινικοποιηθεί το θέτω στην κρίση σας.
Για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είμαστε όλοι στη διάθεση των αρχών.
*Η Ελένη Ζαγγελίδου είναι προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης


Από το φύλλο της THESSNEWS #23 (15-16/10/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου