Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ..ΠΡΟΕΙΠΑΜΕ ...


Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ «Εφημερίδας Συντακτών» ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Δύο ημέρες πριν τις ανακοινώσεις Τσίπρα γιά τα ΜΜΕ, ο κλώνος της «Ε» παρουσιάσθηκε ως «ανεξάρτητη συνεταιριστική απογευματινή εφημερίδα»

Γράφει ο Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

H «Εφ.Συν», η εφημερίδα-κλώνος της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», πραγματοποίησε στα μουλωχτά από το φύλλο της περασμένης Παρασκευής 24/5/13 στο αμέσως επόμενο του Σαββατοκύριακου 25-26/5/13 μιάν αλλαγή στον αυτοχαρακτηρισμό της: Από «ανεξάρτητη απογευματινή εφημερίδα» μετονομάσθηκε σε «ανεξάρτητη συνεταιριστική απογευματινή εφημερίδα»...

Όσο δικαιούται κάθε έντυπο να αυτοπροσδιορίζεται, άλλο τόσο -ή και περισσότερο- οφείλει και να το αποδεικνύει με συνέχεια και συνέπεια, δίνοντας δείγματα γραφής σε τέτοια κατεύθυνση. 
Η αίσθηση που υπάρχει σε πολλούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν γιά την «Εφ.Συν» και το όνομα...απογευματινή «ΑΥΓΗ» όχι αδίκως, είναι ότι η εφημερίδα αυτή που προήλθε από αποχωρήσαντες συντάκτες της «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» και δευτερευόντως της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ουδέποτε έδειξε καμία «ανεξαρτησία» από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον οποίο πρόσκειται και υπηρετεί συνεπώς. Αυτό, δε, όχι μόνον δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο με την προσθήκη του επιθετικού προσδιορισμού «συνεταιριστική», απολύτως ΣΥΡΙΖΟκρατούμενη του λοιπού.
Δεν είναι τυχαίο ότι η «αλλαγή» αυτή στην ταυτότητα της «Εφ.Συν», προηγήθηκε ολίγων ημερών, με την περασμένη Δευτέρα 27/5/13, οπότε ο Αρχηγός Τσίπρας δημοσιοποίησε πομπωδώς και πανηγυρικώς τις «προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γιά τα ΜΜΕ». Σε αυτές ιδιαίτερο βάρος, προτεραιότητα, πιθανόν και εύνοια..., αποδίδεται σε «συνεταιριστικά σχήματα». Πράγμα που η «Εφ.Συν» έσπευσε και να...προλάβει, ενεργώντας υπέρ των ιδιαιτερών της συμφερόντων τα οποία δεν είναι επακριβώς γνωστά, όπως και να τρέξει ως...λαγός, των κομματικών-πολιτικών συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα οποία έρχεται να εγγράψει υποθήκη και-γιατί όχι- να διεκδικήσει προτεραιότητες, στο «νέο επιχειρηματικό τοπίο των ΜΜΕ», το οποίο ευαγγελίζεται μία «κυβέρνηση της Αριστεράς+Καμμένων+προθύμων». 
Σε σχέση με όλα αυτά, κάθε επιφύλαξη γιά «αριστερή διαπλοκή», αντίβαρο στα «συστημικά ΜΜΕ» τα οποία δαιμονοποιεί γιά τα πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εν γένει, ο Τσίπρας με ιδιαίτερη ένταση και ο στενός αυλικός του (έστω και υπό προθεσμία) Σκουρλέτης επί των επικοινωνιακών/προπαγάνδας, δεν αποκλείεται, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.
Σε εσωτερικό επίπεδο, ως προς την «Εφ.Συν» και σε συνέχεια της τελευταίας επεισοδιακής συνέλευσης των εργαζομένων της εφημερίδας, αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα συνεχισθεί το διφυές σχήμα της ιδιοκτησίας του τίτλου καθ’ εαυτού από τους Ελένη Κωσταρέλλου-Σωτήρη Μανιάτη και Σταμάτη Νικολόπουλο και λοιπής ιδιοκτησίας από την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ». Οι συντάκτες-μέτοχοι ζητούσαν να περιέλθει σε αυτούς και η ιδιοκτησία του τίτλου, πράγμα γιά το οποίο ήσαν απρόθυμοι να στέρξουν οι σημερινοί του κάτοχοι.
Όπως κι αν έχει το θέμα, ζητούμενο είναι η ουσία, ως προς την οποία οι εξετάσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα η «Εφ.Συν» την κατατάσσουν σε ΣΥΡΙΖΟκρατούμενο έντυπο, μη απέχον από το παραδοσιακό κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ» και δείκτη κυκλοφορίας (εξαιρουμένου του φύλλου του Σαββατοκύριακου) κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό, περί τα 7.000 φύλλα ημερησίως.


ΠΗΓΗ: i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου