Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:οι γεννημενοι για τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ CNN..


Προλογικό σημείωμα του βετεράνου 

ρεπόρτερ ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ


Δεν είναι κρυφό πως συμπαθώ το στυλ της Αμερικανικής δημοσιογραφίας και της Βρετανικής ασφαλώς. Και δε θα γινότανε αλλιώς αφού είναι πιονέρηδες στον Τύπο. ΄Οχι δεν τους θαυμάζω ,αλλά τους χαίρομαι.

Όχι πως δεν είναι άξιοι θαυμασμού, αλλά πως να το κάνουμε , αυτά που κάνουν τα έχω κάνει και εις το πολλαπλάσιο μάλιστα..έστω κι αν ήμουν αναγκασμένος -όπως όλοι ο Έλληνες ρεπόρτερ-να δρω δημοσιογραφικά σε περιβάλλον Ψωροκώσταινας...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΘΕΩΡΗΣΑ καλύτερους μου συναδέλφους μου εν Εσπερία! Τους αγαπώ για τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, όπως κι εγώ κι όλοι οι υπεύθυνοι ρεπόρτερς... ανά τον κόσμο...
Θυμάμαι,πως στα 1960 που -για πρώτη φορά-με προσέλαβαν σε εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη -ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ- μου δώσανε μισθό πάνω στο δεκαήμερο! Ρεκόρ για την εποχή, αφού ως γνωστόν έπρεπε οι νεοεισερχόμενοι να δουλεύουν αμισθί ...ίσαμε  1-2 χρόνια. 

Η δεύτερη έκπληξη ήταν το ύψος του μισθού ,1500 δρχ το μήνα ..  ενώ το κανονικό ήταν 800 δρχ..  ΣΤΑ 1960).

Την τρίτη έκπληξη την έκανα εγώ...Πάνω στο 6/μηνο εργασίας  υποβάλλω παραίτηση λέγοντας στη διεύθυνση πως ..."φεύγω στην Αθήνα ..η Θεσσαλονίκη είναι μικρή δημοσιογραφική πιάτσα κι εγώ θέλω ζούγκλα, όπως η Αθήνα, η Ν. Υόρκη.." Σκέτη τρέλλα!

΄Ετσι κι έγινε...Ακολούθησα το άστρο μου! Μόνο που ποτέ δεν πήγα στη Ν. Υόρκη κι ούτε πρόκειται να πάω μια και θεωρώ αποχαμένο το american way of  life .. Η Αθήνα, η Ελλάδα με γεμίζουν  και δημοσιογραφικά έως σημείου να διακηρύσσω πως η Ελλάς αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες δημοσιογραφικές πιάτσες..στον κόσμο! Απλά, οι καλοί Έλληνες ρεπόρτερ, δεν φτάνουν για να την ανακαλύψουν.. ακόμη.

Τελευταία παρακολουθώντας και μελετώντας περιπτώσεις τηλεοπτικών διάσημων δημοσιογράφων, κυρίως του cnn καταλήγεις εύκολα σε συμμπεράσματα. ΄Οπως:

1) Οι περισσότεροι έχουν δυνατές πανεπιστημιακές σπουδές.
2) Πολύπειροι σε όλα είδη ρεπορτάζ... Εξειδικευμένοι μεν σε κάποιον τομέα, αλλά 

ταυτόχρονα μπορούν και κάνουν με την ίδια επιτυχία το αθλητικό, το αστυνομικό ή οικονομικό κ.λ.π
3)Δεν κατέχουν τα πόστα τους ..με μέσο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα κατακτούν με την αξία τους! Step By Step! Ρωτήστε όλους τους διευθυντάδες ΜΜΕ στην Ελλάδα πως διάολο κατέχουν το πόστο τους, αφού δεν έχουν κάνει ούτε ρεποστάζ για τα φαρμακεία, όπως θα έλεγε κι αξιόλογος ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ... Ρωτήστε  τους ..  Και θα κατανοήσετε τη χτρεοκοπία του Τύπου στο Ελλάντα ..Άσχετοι και φιλαράκια του εκδότη είναι ΟΛΟΙ τους! Τέτοια ανέκδοτα στον σοβαρό διεθνή Τύπο δεν φτουράνε!
4) Oi περισσότεροι γλωσσομαθείς με ελάχιστο όριο τις τρεις γλώσσες...
5) Οι περισσότεροι πολυβραβευμένοι, με ΕΜΜΥ, Πούλιτζερ, Πόλκ... κ.λπ. Τα περισσότερα τα κερδίζει η ΑΜΑΝΠΟΥΡ..Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΜΑΖΊ ΤΗΣ είναι μόνον αυτό: Αμάν...αμάν ..τόσο πουρ (φτωχός) είμαι. Ποτέ δεν μου δώσανε κανένα βραβείο! 

Κάποιοι που αποπειράθηκαν να το κάνουν απόλαυσαν τις αντιβραβειακές θεωρίες μου και το έβαλαν στα πόδια, βεβαιωμένοι πλήρως πως έχουν να κάνουν με παλαβό!

***΄Εναντι όλων αυτών...εγώ δεν σπούδασα τίποτε... Δεν πήγα σε Πανεπιστήμιο... Αλλά διδάσκω... Ο δάσκαλός μου ήμουν εγώ για τον εαυτό μου...Σπάνιον; 
Γιατί όχι; Στον δημοσιογράφο-ιεραπόστολο, η κτήση πτυχίων γνώσης , αποτελεί αστειότητα. 

Ο δημοσιογράφος γεννιέται, δεν κατασκευάζεται με γνώσεις...με πτυχία!Είναι ο ίδιος η  θεία λάμψη, ο κεραυνός... Ο φωτισμός! ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ απεσταλμένος των ουρανών! Ο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!


ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ

ΣΥΝΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ  ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ: Κάτι θα κερδίστε!... αν αγαπάτε αυτό που κάνετε με τοσο ιντερνετικό πάθος:

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΥΤΟ 

ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.. ΜΕΣΑ ΑΠΟ 

ΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΠΟΙΩΝ 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΩΝ (λόγω tv)ανακαλύπτεις αυτούς 

που είναι γεννημένοι για τη δημοσιογραφία..Ανακαλύπτεις τελικά κι εσένα!)



Christiane Amanpour

Christiane Amanpour είναι επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων   του CNN με δική της  επώνυμη  βραδυνή εκπομπή ως  Amanpour ,που άρχισε να κάνει από  τον Απρίλιο του 2012. με μεγάλη επιτυχία Ταυτόχρονα με τοCNN οι εύστοχες πολιτικές αναλύσεις της μεταδίδονται από το δίκτυο της   ABC News. Το υλικό δε που συγκεντρώνει κι αναλύει η Αμανπουρ, αποτελεί τη βάση για πολλά ντοκυμαντέρ .
Η αναγνωρισμένη λαμπρή καριέρα της στη δημοσιογραφία εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες. Η Amanpour ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος στο CNN το 1983 ως βοηθός . Εργάστηκε στον τρόπο της επάνω στον ανταποκριτή στη Νέα Υόρκη CNN γραφείο του πριν γίνει διεθνούς κύρους αναλυτής διεθνών γεγονότων το 1990.Από εκείνη τη στιγμή, η Amanpour έχει ασχοληθεί με τα σημαντικότερα γεγονότα  , συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, τα παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν, το Σουδάν, το Ισραήλ, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Ρουάντα, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, σε όλη την Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης θητεία της  στο CNN και ABC News, είχε συνεντεύξεις με τους περισσοτέρους  από τους κορυφαίους
 ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν πρόεδροι Μοχάμαντ
 Χαταμί και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και το
 Σουδάν, πρωθυπουργούς του Ισραήλ και Πρόεδροι της Παλαιστινιακής Αρχής,
 και Μουαμάρ Καντάφι και Χόσνι Μουμπάρακ κατά τη διάρκεια της Αραβικής
 Άνοιξη. Μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001,
η Amanpour ήταν η πρώτη διεθνώς δημοσιογράφος που έλαβε συνεντεύξεις
από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, το  Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ,
το Πακιστανό πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, και το Αφγανιστάν προέδρου
Χαμίντ Καρζάι.

Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.

Η Amanpour έχει κερδίσει ΟΛΑ τα σημαντικά βραβεία δημοσιογραφίας
 τηλεόρασης . Εννέα 9-Νέα Ντοκιμαντέρ και βρβεία  Emmy, τέσσερις-4-
βραβεία George Foster Peabody Awards, δύο-2- George Polk Awards,
( Ο ΠΟΛΚ, είναι ο δικός μας ..που δολοφονήθηκε κατα τον
εμφύλιο από κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη. -Τότε δε δεξιό καθεστώς
έβαλε στη φυλακή για 12 χρόνια
τον Στακτόπουλο, (ανταποκριτή του Ρώϋτερς), έναν άγιο δημοσιογράφο...
ως τον ένοχο της δολοφονίας
του ΠΟΛΚ...). Τρία βραβεία-3-duPont-Κολούμπια Awards, 1-βαβείο της
Courage το Βραβείο Δημοσιογραφίας,
 ένα-1- Edward R. Murrow βραβείο, και ένα το Γίγαντες της τιμής Ραδιοφωνίας
 από τη Βιβλιοθήκη της
αμερικανικής ραδιοφωνίας. Έχει λάβει επίσης εννέα τιμητικές διακρίσεις.
  ΄Οπως ανακηρύχθηκε Ιππότης
τουΤάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE), διάκριση που απονέμεται
από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β ',
 το 2007. Είναι  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής για την
Προστασία των Δημοσιογράφων
και του Διεθνους ιδρύματος  Γυναικών Media Foundation.Είναι επίσης μέλος
  της Αμερικανικής Ακαδημίας
Τεχνών και Επιστημών, και Επίτιμος Δημότης της πόλης του Σεράγεβο για την
 "προσωπική συμβολή στη διάδοση της αλήθειας."
Amanpour αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island,
με Bachelor of Arts στη δημοσιογραφία.



Hala Γκοράνι
Η Hala Γκοράνι είναι κι αυτή ένα από τα μεγάλα αστέρια  του δημοσιογραφικού επιτελείου του CNN και βρίσκεται  στην έδρα του δικτύου στην Ατλάντα.
Eίναι η ψυχή των διεθνών  γεγονότων της ημέρας Είναι συντονιστής των επιλογών ,προβάλλοντας ό,τι τελευταίο γεγονός υπάρχει...την τελευταία στιγμή
Εκτός από την ευθύνη των καθηκόντων της, Γκοράνι, συχνά μεταβαίνει στα  πεδία όπου εξελίσονται τα γεγονότα.   Στα τέλη Ιουνίου-φέτος 2012- ήταν μέρος μιας μικρής ομάδας δημοσιογράφων στη Συρία επέτρεψε για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες για την κάλυψη της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς από την Ιορδανία και την Αίγυπτο και έχει συμβάλει στην κάλυψη του CNN της "Αραβικής Άνοιξης".
Το 2010 Γκοράνι κάλυψε το καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, για την οποία η κάλυψη του CNN αναγνωρίστηκε με ένα χρυσό βραβείο Νύμφη - μια από τις υψηλότερες τιμές στη διεθνή δημοσιογραφία - στο Μόντε Κάρλο Φεστιβάλ Τηλεόραση πέρυσι.
Η Γκοράνι, είναι από τους πιο έμπειρους διεθνείς δημοσιογράφους του CNN, κι έχει αναφερθεί σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ήταν αυτή που κάλυψε για το  CNN International, του τη συγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ  το 2006, για το οποίο κέρδισε το CNN το βραβείο Edward R. Murrow .
Το 2008 παρακολούθησε η Γκοράνι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και συντόνισε την καταληκτική συνεδρίαση του χαρακτήρισε
Τον Νοέμβριο του 2005 η Γκοράνι ήταν ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους τηλεόρασης στο έδαφος στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου η αλ Κάιντα με βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε δύο ξενοδοχεία.Νωρίτερα το ίδιο έτος, κάλυψε την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.
Με έδρα το Λονδίνο, η Γκοράνι υπηρέτησε το πρωινό show του CNN International, «CNN σήμερα».
Εντάχθηκε στο CNN το 1998 από την τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε . Έχει επίσης εργαστεί για γαλλικό δίκτυο France 3, που καλύπτουν τις ιστορίες για τη γαλλική καλωδιακή του  δικτύου Premiere Παρίσι. Η Γκοράνι ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία από την εφημρίδα  «La Voix du Nord» γαλλική εφημερίδα και ειδησεογραφικό
 πρακτορείο «Agence France Presse».
Η Γκοράνι κέρδισε ένα Bachelor of Science στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Mason κοντά στην
Ουάσιγκτον, DC και αποφοίτησε από το Institut d'Etudes Politiques (Sciences Po) στο Παρίσι το 1995.
Η Γκοράνι γεννήθηκε στο Σιάτλ και μεγάλωσε στο Παρίσι, Γαλλία.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά.
Ακολουθήστε Hala στο Twitter: @ HalaGorani


Isha Sesay

ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΤΟΥ CNN


H Isha Sesay, είναι από τα δυνατά ονόματα στο CNN International, και συνεργάτης της εκπομπής του CNN Anderson Cooper 360 όπου εντάχθηκαν νέα και νυχτερινές ειδήσεις HLN του προγράμματος Evening Express (5-7 μ.μ. ET) κατά την έναρξή της στις 4 Ιουνίου, 2012. Σε αυτό το πρόγραμμα, η Sesay λειτουργεί με τον οικοδεσπότη Ryan Smith και ο συνάδελφός Clark Howard με αποστολή να παρέχει μια δυναμική,κι εμπνευσμένες  λύσεις, προσανατολισμένες  στα νέα της ημέρας, με ρεπορταζ σχετικά με τις ιστορίες και  ζητήματα που αρέσουν  στο αμερικανικό νοικοκυριό.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Sesay παρέχει επίσης ειδήσεις για τον Anderson Cooper του CNN 360 °
Εκτός από τις καθημερινές παρουσιάσεις  της, κάνει ρεπορταζ για τις αφρικανικές φωνές  ΕΚΠΟΜΠΉ:african voices-και Μέση Ανατολή, βραβευμένη εκπομπή   του CNN International, που παρέχει στους  θεατές με ένα βλέμμα εκτός από πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα και τις τάσεις στην Αφρική.
Το 2010, η Sesay καλύπτει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική,  Αργότερα η Sesay ήταν για χρόνια επικεφαλής στη Νιγηρία για IList σειρά του CNN. Έχει αναφερθεί από την πρωτεύουσα της χώρας, Αμπούτζα, για μια ειδική εβδομάδα της κάλυψης και ..είχε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Goodluck Jonathan.που θεωρήθηκε σημαντική.
Για τη δράση της στην Αφρική απέσπασε   - το κορυφαίο βραβείο για την εξαίρετες δημοσιογραφικές υπηρεσίες  σε όλη την Αφρικανική  ήπειρο -
Ένας έμπειρος δημοσιογράφος, όπως η Αϊσα Sesay έχει καλύψει πολλές είδησεις ​​και τα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.Τις  επίμαχες εκλογές του 2008 στη Ζιμπάμπουε. Η σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας. Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο , την απαγωγή της
βρετανίδας Margaret Hill στο Δέλτα του Νίγηρα. ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.  και η συναυλία
 Live Earth στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική.κ .λ.π.
Η Sesay έχει πάρει συνεντεύξεις από μια σειρά από ηγέτες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Κένυας :
πρωθυπουργό RailaOdinga.Από τον  Πρόεδρο Abdoulaye Wade της Σενεγάλης.Τον  Προέδρο Λεχ Κατσίνσκι
της Πολωνίας.Την  Προέδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ. Και τον Πρόεδρο Ernest Bai Koroma της
 Σιέρα Λεόνε.
Sesay εντάχθηκε CNN το Νοέμβριο του 2005 από το Ηνωμένο Βασίλειο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι ITN, όπου
 είχε αγκυροβολήσει. στο Πρωϊνό πρόγραμμα ειδήσεων ITV της Morning, καθώς και  στα δελτία ειδήσεων
για πιο προσεγμένο πρόγραμμα πρωινού του Ηνωμένου Βασιλείου »GMTV.
Πριν από αυτό, πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια παρουσιάζοντας το «Good Morning Sports Fans» για το
Sky Sports. Από το 1998-2001, Sesay παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλα τα δίκτυα του BBC.
Είναι Βρετανίδα με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε.. Αυτό είναι το νευρώδες, αεικίνητο σπουργιτάκι του CNN!
Ακολουθήστε Isha στο Twitter: @ IshaSesayCNN .


Mike Galanos

O EΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ CNN
HLN News Now host Mike Galanos brings his passion and experience to the stories people are talking about.
As part of the HLN News Now team, Mike covers the human side of the news, using phone calls, social media and interactive programming to tap into the stories that matter most in neighborhoods across America. Mike’s voice is a big part of the show, too. He isn’t afraid to share his opinion to get the conversation started.
Prior to HLN News Now, Mike hosted Prime News, where his passion for families led him to report on the dangers of technology in the hands of children. Prime News was one of the first shows to shed light on the practice of ‘sexting’. Mike used this forum to help people understand the potentially long-lasting legal, moral and emotional impact “sexting” can have on teenagers.
Mike joined HLN in the spring of 2002 and played a key role in the network’s coverage of the first anniversary of the September 11th attacks. Since then, Mike has been instrumental in every major HLN news story. He helped launch Prime News Tonight in 2004, and took on the most controversial topics with an innovative segment called “Get to the Point.”
Mike began his broadcasting career in local media. After graduating Summa Cum Laude from San Francisco State University , Mike covered news and sports at his hometown radio station KJOY in Stockton, California. In 1991, Galanos began his on-air television career at KTVN in Reno, Nevada as a weekend sportscaster. Mike continued to grow his career as a sportscaster at CNN and CNNSI, then made the move to news when he joined HLN.
When Mike’s not on the air, he’s spending time with his wife and two sons.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΑ ...ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ... ΝΑ ΤΟ 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ.. ΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου